Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

08 mája 2018

3 letné mýty o opaľovacej kozmetike

bioekologika

Zdravé respektíve nezdravé, kedy, koľko a ako často sa opaľovať či neopaľovať vôbec - toto sú asi najčastejšie otázky. Vynárajú sa s príchodom prvých teplejších dní a keďže tento rok sme zo zimy vhupli takmer do leta, je viac ako na mieste, prekontrolovať opaľovaciu kozmetiku z minulého roka a popozerať sa po nových kúskoch. Ponuka sa utešene rozrastá a na výber je na trhu viacero značiek, rôzne SPF ochranné faktory ako aj kúsky bez parfemácie vhodné i pre malé detičky či alergickú a citlivú pokožku. Pozreli sme sa na to, čo teda patrí k najčastejším otázkam a mýtom súvisiacim s opaľovacou kozmetikou. 

1.

 "použijem opaľovacie produkty z minulého roka"

Áno aj nie. Všimli ste si obal svojho opaľovacieho produktu? Možno je na ňom uvedený dátum spotreby, ale zároveň je na ňom uvedený symbol s otvoreným téglikom, ktorý má vo vnútri označený symbol 6M, 8M či 12M. To vlastne znamená, že do 6, 8, 12 mesiacov je potrebné daný produkt po otvorení spotrebovať. A v tom prípade je jedno, či jeho spotreba je 1 alebo 2 roky, ak bol už otvorený a používaný. Keďže ide o kozmetiku na opaľovanie, je viac ako pravdepodobné, že ju počas leta používame a vystavujeme vysokým teplotám, čo jej vlastnostiam rozhodne neprospieva a znižuje sa aj jej účinnosť. Ak však máte kozmetiku z minulého roka, ktorá je neotvorená a bola správne skladovaná, môžete ju použiť toto leto. My to robíme tak, že ak nám zostáva koncom leta alebo začiatkom jesene malé množstvo v obaloch z opaľovacej kozmetiky, jednoducho telové mlieka alebo spreje používame až do minutia ako tie bežné a pleťový krém spotrebujeme podobne alebo si ho necháme na zimné športovanie a je po probléme :)

2.

 "stačí mi make-up s SPF faktorom"

Keď sa bavíme o čisto bio a prírodných make-upoch, ktoré majú v zložení samé oleje a maslá, v tom prípade tieto zložky už samé o sebe majú nejaký ten ochranný faktor. Ten sa väčšinou pohybuje tak do SPF10, pretože tieto produkty nie sú určené na opaľovanie. Ochranný faktor v nich je skôr bonusom a nevieme, či je širokospektrálny a chráni pred UVA aj UVB žiarením. V horúcich letných dňoch, ale táto ochrana nestačí a preto je vhodné pleť natrieť opaľovacím pleťovým krémom a potom aplikovať ľahší make-up, BB alebo CC alebo len púder... Ako najvhodnejšie sa javí použiť tónovací pleťový krém, ktorý má vyššiu SPF ochranu a nielen pleť ochráni, ale aj farebne zjednotí.  A nefunguje to tiež tak, že SPF10 z make-upu sa pripočítava k opaľovaciemu krému s SPF30 a dostaneme ochranu SPF40. 

3.

 "SPF100 = 100% ochrana?"

Nie, takto to rozhodne nefunguje :) Číslo SPF označuje ochranný faktor a množstvo UVB žiarenia, ktoré blokuje a neprechádza cez pokožku. Napríklad SPF30 znamená 1/30 UVB lúčov alebo 3,3% lúčov, ktoré prenikajú cez pokožku a 96,6% pred ktorými chráni pokožku. SPF50 zase znamená 1/50 UVB alebo 2% preniknutých lúčov a 98% blokovaných. No a potom ešte nastupuje otázka, ako dlhý čas sa vystavujeme opaľovaniu a že aplikáciu opaľovacích prípravkov treba opakovať a vrstvu obnovovať, aby bola skutočne účinná. 

My sa v podstate nejako vedome neopaľujeme (nás teda určite nenájdete ležať na deke či lehátku s tým, že sa celé dni “opekáme“), bio opaľovaciu kozmetiku však používame najmä pri práci v záhrade alebo pri športe... Pri jej nákupe dodržiavame 3 hlavné faktory. Máme veľmi svetlú pokožku, citlivú a schopnú zareagovať začervenaním už po pár minútach a preto si vyberáme vyššie ochranné faktory. Samozrejme nám záleží na zložení daného produktu, či chráni pred UVA aj UVB lúčmi a aké minerálne filtre obsahuje. No a do tretice, mali by to byť ľahko roztierateľné a vstrebateľné produkty. Našim favoritom je aj preto francúzska značka ALGA MARIS, kde sme našli všetko a vyhovuje nám úplne perfektne. Ak by vás zaujalo, čo používame a ako sme spokojné, kliknite na recenziu tu ...táto značka je spoľahlivá, certifikovaná, bez nanotechnológie a obsahuje iba minerálne filtre. 

A ako ste na leto pripravení vy? Máte svoju overenú bio značku alebo tento rok vyskúšate nejakú novinku na trhu? 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)


zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates