Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

17 júla 2018

ALOJZIA CITRÓNOVÁ je voňavejšia ako citrón

bioekologika

Alojzia citrónová (aloysia citriodora) je možno niekomu známejšia pod pomenovaním lípia, citrónová verbena alebo aztécky cukor, možno aj preto, že pochádza z Južnej Ameriky. Dá sa však povedať, že je už u nás celkom udomácnená a že táto bylinka sa dá zohnať celkom bez problémov. Každý rok v jarnom období hľadáme nejakú novú a zaujímavú bylinku do záhradky, ktorú sme ešte ani jedna z nás nepestovali, ale radi by sme sa s ňou zoznámili a obohatili tak aj naše kuchynské a čajové kúzlenie :) Minulý rok sme takto natrafili aj na alojziu, žiaľ kvôli nepriaznivému počasiu sa jej akosi nedarilo. To, čo sa však nepodarili minulý rok, sa v tomto roku ujalo na 100% a alojzia si zvesela rastie do výšky a teší nás svojou prenikavou vôňou už niekoľko mesiacov.
Ak je na tejto rastlinke niečo, čoho sa nebudete vedieť nabažiť, tak je to jednoznačne vôňa. Aj samotný citrón sa môže “ísť schovať“, pretože vôňa alojzie resp. lípie ho jednoducho tromfne. Naša spoločná záľuba vo všetkom citrusovom a osviežujúcom, nás doviedla práve k tejto bylinke a neoľutovali sme to ani na chvíľku. 
Stačí jemne pošúchať, či pohladiť čerstvé lístky a hneď vám do nosa udrie výrazná citrónová aróma, niečo na spôsob sicílskej citrónovej zmrzliny, a sušením sa jej intenzita ešte viac zvýrazňuje. Takže, čím viac si v lete nasušíte, tým výraznejšiu a energickejšiu čajovú zmes si môžete vychutnať v chladných zimných dňoch. 

Pestovanie lípie

Rez, respektíve strihanie lístkov, jej vôbec neprekáža. Z našich skúseností už do niekoľkých dní na rastlinke opäť uvidíte maličké lístky a tie sa rýchlo rozrastú. Ideálne je asi mať 2 rastlinky a striedavo ich zrezávať, čím sa krásne rozvetvia. Inak jej nevenujeme žiadnu špeciálnu starostlivosť. Približne raz za 2 týždne použijeme hnojivo na bylinky a v podstate len pravidelne zbierame lístky.

Čo už vieme teraz, je fakt, že je teplomilná. Najlepšie sa jej darí na slnku alebo v polotieni a treba dbať na pravidelnú zálievku. Ak ju náhodou zabudnete poliať, dosť rýchlo sa to odrazí na jej vzhľade. Jej lístky sú tenké a rýchlo schnú, preto treba polievať často a s menším množstvom vody. Prezimuje teda len vo vnútri a na zimu zhodí takmer všetky listy. V podstate prezimuje prázdny kvetináč, iba korene, ale opäť by mala začať pučať až na neskorú jar. Do interiéru ju treba premiestniť pri vonkajšej teplote 5-10ºC a vnútri potom udržiavať teplotu vyššiu ako 15ºC počas zimy. Žiaden špeciálny substrát sme nepoužili pri jej výsadbe, dobré je aby bol priepustný a na spodok kvetináča sme ešte dali drenážnu vrstvu

Použitie lípie

Lístky lípie sa dajú použiť tak do čaju a chladených nápojov, ako aj do šalátu, dresingu, omáčky alebo ako ozdoba na dezert. Najviac sme sa tešili (okrem pre nás dokonalej vône) aj na jej účinky na organizmus. V tradičnej medicíne Južnej Ameriky sa používala aj na zníženie horúčky a podporu potenia. Okrem toho, dnes už vieme, že má viaceré pozitívne účinky na metabolizmus, podporuje chudnutie, reguluje apetít a odstraňuje nafukovanie. A takisto má nezanedbateľné účinky na dýchací systém, podporuje vykašliavanie, je prospešná pri astme a posilňuje imunitný systém. Jedno upozornenie by sme s jej používaním predsa spomenuli, a to platí pre prípad zdravotných problémov s obličkami. Vtedy sa neodporúča jej konzumácia, ale to si vždy radšej prekonzultujte so svojím lekárom. A rovnako tak pri tehotenstve, kedy sa vlastne väčšina byliniek aj tak uvádza ako nevhodná na konzumáciu.  

Úplne a absolútne najradšej máme z alojzie či lípie čaj. Pôsobí upokojujúco, odstraňuje napätie a skutočne pri šálke tohto voňavého čaju nemáte šancu sa hnevať alebo stresovať. A vôbec ho netreba sladiť, pretože sama o sebe je alojzia sladidlom, ktoré je dokonca sladšie ako stévia a neobsahuje žiadne kalórie

Čo myslíte, zaradíte aj vy čaj z lístkov alojzie do svojho pitného režimu? Dajte nám vedieť :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

1 komentárov:

  1. Aloisia citronova - citronova verbena a lipia su uplne rozdielne rastliny. Aloisia nie je sladká, tzv aztecky cukor je úplne niečo iné. tato informacia - omyl sa vyskytol v jednom článku.. dalsie media kopíruju.... Aloisiu pestujem uz niekolko rokov vonku v Bratislave na chránenom mieste a uz 4 zimy prežila vonku bez zakrytia.

    OdpovedaťOdstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates