Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

31 mája 2018

Jarné radosti záhradníka

bioekologika

Na jar hrá každý deň dôležitú úlohu. Kým v pondelok sledujeme pootvorené púčiky, v utorok sa rozvíjajú a v stredu už môžu byť v plnom kvete. A tak je to so stromami, kvetmi či zeleninovými priesadami. Každých pár hodín prináša nové a nové udalosti. Ak by sme jar mali spojiť s nejakou emóciou, asi by to bola v prvom rade radosť a potom očakávanie, napätie a prekvapenie. 
Veď máločo sa vyrovná zázraku zrodenia. A aj keď v tomto ide o záhradné zrodenie, pozorovať miniatúrnu rastlinku ako naberá silu, je dokonalým balzamom na dušu. Od marca do mája je v tomto ponímaní veľmi dlhý čas, kedy sa z maličkého semienka môže stať doslova rodiaca rastlina. 


Ak máte svoju záhradu, určite to poznáte, ako si tak v prvých dňoch začínajúcej jari spokojne prechádzate jej zákutiami a objavujete každučký púčik či vyrastajúci lístok. Vždy nás teší, keď sa už prebúdza k životu. V jarnej záhrade si môžeme doslova užívať záplavu farieb a vôní. Kým z jedného konca zavonia orgován, z toho druhého nás farbami lákajú kontrastne pestré či nenápadne nežné hlavičky narcisov a tulipánov.  


Predstava našej dokonalej jarnej záhrady musí zahŕňať najmä kvety neskorej jari. Takže rad za radom nám postupne vykvitajú orgován, pajazmín, kosatce, pivónie, až máme niekedy pocit akoby sme sa ocitli v nejakej vychýrenej parfumérskej dielni :) Síce vo váze nevydržia dlho a väčšinou je nám ľúto zbytočne ich natrhať, aspoň raz si však ich krásu doprajeme aj na stole v interiéri, kde nielen oživia priestor, ale aj prevoňajú vzduch :) 



Po celkom mrazivej zime sme mali obavy, či niektoré rastlinky prezimujú, ale zdá sa že, aj keď možno nie úplne v najlepšej kondícii, predsa postupne vykvitajú a rastú. Jediné, čo nám robí vrásky na tvári je dosť intenzívna prítomnosť krtka. Je to síce zaujímavý spoločník, ale v stave, v akom zanecháva trávnik a podryté korene stromčekov, sa predsa len dostal na listinu neželaných hostí. Keďže chemické a iné likvidačné postupy pre nás neprichádzajú do úvahy, našli sme rady tipu naliať do krtinca výluh z cibule alebo cesnaku alebo ich posypať pomarančovou kôrou. Misia je to zdĺhavá a úprimne, zatiaľ aj neúspešná :(




A v tomto záhradnom priestore, kde príroda dýcha a žije na každom maličkom kúsku, sa cítime najlepšie. Tu si môžeme dovoliť byť ticho, pokojne premýšľať alebo aj nepremýšľať vôbec o ničom, neriešiť zbytočnosti...len si príjemne vychutnávať zvuky, vône, pohľady a pozorovať život. Počúvame seba, počúvame včielky či vtáčiky a objavujeme krásy, ktoré tvoria tú najdokonalejšiu mozaiku na svete. 

A aká bola vaša jar? Našli ste si čas len pre seba alebo sa vám podarili nejaké zaujímavé pestovateľské úspechy? Pochváľte sa nám, čo máte nové :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates