Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

07 júla 2022

10 tipov na jedlé kvety zo záhrady

bioekologika

Pravdepodobne sa zhodneme, že jedlé kvety vyzerajú skvele ako dekorácia hotového pokrmu, ale v mnohých prípadoch sú tiež neoddeliteľnou súčasťou už samotnej prípravy jedla. Napríklad pesto z púpavových lístkov či žihľavová polievka sú pokrmom samy o sebe a nielen jeho dekoráciou.

Máme rady, keď sa záhrady prezentujú množstvom farieb, vôní, tvarov a veľkostí kvetov. Podľa nás, bez kvetov nevyzerajú záhrady tak lákavo a skôr na nás pôsobia akoby im niečo chýbalo. Kvety však neslúžia iba estetickému zámeru, rovnako dôležitá je aj ich funkčnosť, čo sa týka lákania opeľovačov a podporenia biodiverzity alebo významu ich nutričnej hodnoty. Preto si ich sadíme všade, kde nájdeme voľné a vhodné miesto :)

Existuje viacero druhov jedlých kvetov, ktoré obsahujú vitamíny a minerály, tak ako aj ovocie či zelenina. A dokážu skvele ochutiť a ozvláštniť tak šalát ako aj dezert a premeniť ich na majstrovské diela. Väčšina z druhov jedlých kvetov, ktoré vám chceme priblížiť, má výraznú chuť a uplatnenie nájde v studenej aj v teplej kuchyni. Skvelé tiež je, že tieto kvety sú dostupné, dajú sa v našich klimatických podmienkach pestovať bez problémov a niektoré z nich vydržia v záhrade celé roky.

Viaceré z týchto druhov nie sú náročné a niektoré sa dajú označiť, že rastú ako burina, pretože ich môžete bežne nájsť aj v trávniku alebo na lúke. V tom prípade, dbajte na to, aby boli pestované ekologicky a boli bezpečné na konzumáciu. Pred ich konzumáciou však zohľadnite svoje prípadné alergické intolerancie.

1. Nechtík

Na vhodnom mieste v záhrade sa mu bude dariť doslova tak dobre ako burine. Dokáže sa pekne rozrásť a spravidla stačí, keď sa v jeseni vysemení a na jar zasa vyklíči sám. O jeho zásobu sa teda báť nemusíte. Prednosťou je korenená, intenzívna chuť a výrazná vôňa, ktorá sa hodí do šalátov alebo do polievok. Konzumujte okvetné lístky, ktoré sa zvyknú používať aj ako náhrada šafránu, nie však jeho listy.

2. Kapucínka

Je síce jednoročná rastlina, ale na zeleninovom záhone určite oceníte to, že dokáže odpudzovať vošky. Má výraznú pikantnú, štipľavú a korenenú chuť, pripomína reďkovku a jej púčiky sa dajú pripravovať ako kapary. Využitie má skôr v slaných jedlách, pričom konzumovať sa môžu listy aj kvety, ktoré majú žltú, oranžovú až červenú farbu a sú vítanou ozdobou šalátov, sendvičov alebo dipov.

3. Fialka

Nájde využitie najmä pri výrobe sirupov, džemov, octov, pri kandizovaní, čiže celkovo skôr na sladké tipy jedál a dezertov. Jej vôňa a chuť je výrazná a sladká a konzumujú sa plne rozkvitnuté kvety. Za nás odporúčame nasekané kvety primiešať do masla, do tvarohu alebo ich vegánskej náhrady, spolu s kúskami jahôd a natrieť na sladké pečivo. Gurmánsky zážitok!!! 

4. Borák

Modré, hviezdicové kvety s exotickým výzorom a chuťou pripomínajúcou uhorku, tak to je borák. Jedlé sú nielen kvety, ale aj listy a dajú sa použiť do šalátu, do polievok alebo do nápojov s plátkami uhorky, citrónovou šťavou a zopár borákovými kvietkami a mätovými lístkami. Neodporúča sa nadmerná a dlhodobá konzumácia, trochu nepríjemné sú v ústach chĺpky, ktoré pokrývajú listy.

Ruža - kráľovná jedlých kvetov

5. Ruža

V orientálnom svete má ruža už storočia špeciálne postavenie. Využíva sa v kozmetike, ale rovnako aj v kulinárskom odvetví. Ružové želé, zmrzliny, koláče sa vyrábajú z plodov alebo z okvetných lístkov, pričom plody obsahujú významné množstvo vitamínu C. Čerstvé okvetné lístky zasa môžete využiť ako ozdobu šalátu, na prípravu čajových zmesí alebo do studených nápojov. V podstate všetky odrody ruží sú jedlé, ale ich chuť sa výrazne líši podľa jednotlivých druhov.

Ak máte radi vôňu levandule, je pravdepodobné, že jej chuť si zamilujete

6. Levanduľa

Trvalka, ktorá si získala miesto v našich záhradách a postupne už aj v kuchyniach. Výrazná farba i vôňa je dobre známym znakom stoviek druhov tejto rastliny, a tak ako sú niektoré pestované špeciálne na výrobu esenciálneho oleja, iné sú vhodnejšie na použitie do kuchyne. Výborné levanduľové variety vhodné pri príprave pokrmov sú napríklad HIDCOTE, LADY, MUNSTEAD. Dajú sa použiť na sladko aj na slano, ak s ich používaním ešte len začínate radšej pridávajte menšie množstvo a prípadne zväčšite dávku. Vynikajúco sa hodia na prípravu zmrzliny, sirupu alebo do bylinkovej omáčky alebo marinády.

Tymián je jednou z najobľúbenejších kulinárskych rastlín

7. Mäta, Medovka, Tymián

Všetky tieto bylinky si ceníme najmä pre ich liečivé účinky a využívame ich pri rôznych respiračných alebo tráviacich ťažkostiach. Majú mnoho odrôd, sú výrazne aromatické a dajú sa pestovať aj len v nádobách, takže nevyžadujú priveľa priestoru. Ich využitie je skutočne pestré, do nápojov, do marinád, do šalátov, do omáčok alebo aj na sladko do dezertov. Môžu byť vždy po ruke a dodať jedlu sviežu chuť a vôňu.

8. Pažítka

V bohatejšej výsadbe sa kvetinové hlavičky pažítky rozvinú a zaplavia priestor explóziou fialovej farby. Kvety majú jemnejšiu chuť ako listy pažítky, ale ich efekt sa dá využiť v studenej aj teplej kuchyni. Všade, kde sa dá použiť pažítka, tam všade sa dajú použiť aj jej kvety. Nátierka, dip, marináda, maslo, cestoviny alebo obilniny, polievka alebo omáčka atď.  Malá rada od nás, pri použití kvetov pažítky je vhodnejšie jednotlivo ich oddeliť z hlavičky ako ich nechávať zoskupené v celku.

9. Koriander

Biele, jemné až nenápadné, také sú kvety koriandra, ktoré pravidelným odstraňovaním predchádzajú tomu, aby začala rastlina tvoriť semená. Chuť kvetov je jemnejšia ako listov, ale využite je rovnaké tak do šalátov, cestovín, obilnín, dipov a marinád, ako aj polievok a omáčok. Pestovanie je jednoduché, nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky, akurát vhodnejšie je slnečné stanovisko, no ani tieň nie je prekážkou.

10. Tekvica, cuketa

Krehké a chuťovo jemné kvety tekvice a cukety majú žltú alebo oranžovú farbu a kvitnú od neskorej jari až do skorej jesene. Nedajú sa dlhodobo skladovať v chladničke a preto sú vhodné na rýchlu prípravu do šalátov alebo sa namočia v cestíčku a vysmážajú na oleji. Za zmienku tiež stojí príprava polievky z plodov tekvice alebo cukety, ich kvetov a napríklad s pridaním kukurice alebo akejkoľvek inej zeleniny podľa vlastnej chuti.

Je takmer nemožné zhrnúť všetky druhy jedlých kvetov do jedného článku. Ale čo je isté, vždy je dobré, keď môžu byť jedlé kvety po ruke a dá sa z nich pripraviť pestré jedlo nielen po estetickej, ale aj nutričnej stránke. Takže, aj keď viaceré majú status ozdobných kvetov,  netrhajte si ich len do vázy, ale šup s nimi do kuchyne a výsledok poteší oko aj žalúdok :)

Ktoré jedlé kvety používate v kuchyni najčastejšie? U nás vedie určite kapucínka.

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates