Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 mája 2018

Skončime s glorifikáciou zaneprázdnenosti

bioekologika

Koľkokrát za deň ste počuli na vašu prosbu alebo žiadosť od vašich blízkych alebo od kolegov odpoveď, že nemám práve teraz čas. Alebo, že momentálne niekoľko najbližších dní vôbec nemám čas...skús tak budúci týždeň...atď. Čas je veľmi vzácna vec. Nech to znie akokoľvek “akože múdro a dôležito“, dnes je to jedna z najnedostatkovejších vecí, ktorú vo svojich životoch doslova naháňame. Natíska sa otázka prečo? 

Prečo je to tak dôležité, že to musím urobiť práve teraz? Prečo mám mať pocit, že na mňa tlačí konkrétny termín? Prečo uprednostním niečo pred tým druhým a na to mi už potom nezostane ten tak veľmi potrebný čas? Ako keby len to, čo je rýchle, v pohybe a bez prestávky, malo hodnotu a bolo žiadané. Len ten, kto je zaneprázdnený je úspešný a žiadúci. Pracovať denne 8, 12, 14 hodín a čo potom s tým, čo sme nestihli. Jedna udalosť strieda druhú a v tomto víre sa doslova iba krútime, bez toho, aby sme si uvedomili, čo sme urobili, kde sme vlastne boli a čo nám to malo dať.  

Častokrát tie najlepšie veci v živote neprichádzajú náhle. Pamätáte si ten pocit z detstva, keď ste sa pokúšali naučiť bicyklovať, plávať, lyžovať alebo čokoľvek iné? A pamätáte si ten pocit a obraz, keď sa vám to podarilo? Ak si ho aj teraz dokáže v mysli prehrať, tak tieto spomienky určite plynú celkom pomaličky, dokonca až tak, že si pamätáte viaceré detaily. Prekvapujúce a zároveň tak prirodzené. Akákoľvek príjemná spomienka sa odohráva v pokojnom tempe.
Veď v živote máme toľko príležitostí ako si vychutnať pomalé padanie snehových vločiek, jemné pohojdávanie kvitnúcich hlavičiek kvetov jarným vánkom či tlmené blikanie ohňa v kozube... To pomalé a plynulé, je predsa tak autentické. A práve pri ňom si vieme život vychutnať, spomaliť a precítiť každú chvíľku s prislúchajúcou dôležitosťou. 
Tak skúste spomaliť a viac prežívať. Aspoň po malých krôčikoch. Tie môžu vyzerať rôzne, napríklad v pokoji, možno aj v tichu, si vychutnať rannú šálku kávy či čaju, dopriať si polhodinovú prechádzku lesom alebo parkom, v nedeľu ráno si prečítať obľúbenú knihu, cez víkend nekontrolovať mobil každých pár minút... veď tu predsa nejde o lenivosť alebo nespoľahlivosť. Ide o to zjednodušiť si život, dať na svoju intuíciu, nastaviť si priority a byť viac všímavý k sebe aj svojmu okoliu. 

Už ste si dnes vychutnali svoju pokojnú chvíľku?

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates