Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

31 júla 2018

Ako si vyrobiť domácu kvetovú vodu alebo hydrolát

bioekologika

Pamätáme si akoby to bolo len včera, ale bolo to už minulý rok, kedy sme sa spoločne prvý krát odvážili časť z bohatej úrody byliniek využiť na výrobu domácej kvetovej vody alebo ak chcete hydrolátu. Kvetové vody používame na pleť rady a často a teda sa nám aj celkom rýchlo míňajú, takže definitívne rozhodnutie o jej výrobe bolo jasné. Naše bylinkárske umenie vyťažiť z byliniek nielen čaje, tinktúry a rôzne mastičky, sme preto chceli obohatiť a povýšiť aj o inú úroveň :) a tak sme si načítali niekoľko rád a postupov a pustili sa do toho. 
Na rovinu, nebolo nám všetko jedno, niežeby postup bol tak zložitý, ale predsa len do variaceho a pariaceho hrnca až tak dobre nevidíte a teda, čo sa v ňom deje skôr počúvate. Občas ho však počas destilovania treba prekontrolovať aj vizuálne, lebo voda sa môže odpariť a na sucho nevydestilujete ozaj nič. Akurát si tak zničíte hrniec, lebo prihorí. 

Čo všetko budeme potrebovať na domácu kvetovú vodu?

  • hrniec aj s pokrievkou (ideálna je zo skla, pretože cez ňu aspoň čosi uvidíte)
  • menšiu misku ako podstavec (musí vydržať varenie v hrnci v horúcej vode)
  • misku, ktorá sa dá umiestniť na podstavcovú misku (do nej sa bude zachytávať kvetová voda)
  • čistú vodu alebo destilovanú vodu
  • bylinky (najlepšie fungujú čerstvé, ale dajú sa použiť aj sušené)
  • ľad, respektíve veľa ľadu vo vreckách





  1. Do hrnca dáme podstavcovú misku do stredu a nalejeme vodu, aby bola asi 1-2 cm pod podstavcom. 
  2. Do vody nasypeme bylinky alebo lupienky kvetov, ťažko zmerať konkrétne množstvo, skôr ide o to, aby bo hrniec plný, ale nie preplnený. 
  3. Na podstavcovú misku položíme misku, do ktorej bude stekať hotová kvetová voda
  4. Prikryjeme pokrievkou otočenou naopak, mala by dobre priliehať, aby para zbytočne neunikala. 
  5. Na pokrievku umiestníme vrecká s ľadom
  6. Privedieme k varu, ale potom znížime teplotu, aby voda príliš nevrela, ale zase znížime len tak, aby sa stále destilovalo.
  7. Po približne 20 minútach bude destilovanie ukončené, necháme pár minút vychladnúť a opatrne zoberieme pokrievku. 
  8. V miske pod pokrievkou už bude hotová kvetová voda, ktorú môžeme preliať do fľaštičky a uchovávať v chladničke. 
  9. Spotrebujeme ju do 6 mesiacov, dlhšie nám aj tak ešte nevydržala :)

V tomto konkrétnom prípade sme zvolili skutočne mix byliniek a naša kvetová voda by sa skôr dala nazvať “duch záhrady“, pretože okrem lupienkov ruží sme do hrnca prihodili aj mätu, šalviu, tymián, levanduľu, slamihu a pamajorán. Vo výsledku v nej vonia najvýraznejšie mäta a tymián a niekde v pozadí vôňu dotvára levanduľa. Naše očakávania splnila a je denným spoločníkom, najmä v horúcich letných dňoch. Pleť krásne osvieži, jemne chladí a hydratuje

Ak máte dostatok byliniek, určite si vyskúšajte takúto kvetovú vodu vyrobiť doma. Perfektne si prevoniate interiér, ak použijete levanduľu aj sa upokojíte a aj bude v týchto horúcich dňoch aspoň chvíľu počas destilovania pôsobiť ako prirodzený repelent. A určite nám dajte vedieť, či ste sa odvážili na destiláciu v domácich podmienkach a ako sa podarila. Budeme sa tešiť :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

  1. Dobry den,co sa stane s ladom na horucej pokrievke?predpokladam ze sa zacne roztapat.vydrzia tych 20 minut varenia?hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ľad sa úplne roztopí a vo vrecku zostane len voda. Ale vrecká zostanú po varení nepoškodené, pozor len, aby boli nové a teda bez dierky :)

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates