Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

08 januára 2018

Bylinkové čaje pomáhajúce pri prechladnutí

bioekologika

Prechladnutie sprevádzané nádchou, bolesťou v hrdle alebo zachrípnutím obyčajne príde v tú najnevhodnejšiu chvíľu, akú si len vieme predstaviť. Niežeby existovala ideálna chvíľa, možno len ak ste študentom, ale sú situácie, kedy nás príznaky prechladnutia vedia poriadne potrápiť. Že ste ešte nikdy necestovali na pracovnú cestu prechladnutý? Alebo ste s nádchou neabsolvovali nejakú rodinnú oslavu a v podstate ste nič necítili – ani vôňu ani chuť? A čo tak bolestivé a zapálené hrdlo pred pracovným pohovorom? ...mohli by sme uviesť ešte sto iných príkladov a aspoň v niektorých by ste sa určite našli. Nie je to nič príjemné, a preto my hľadáme v podobných situáciách účinnú pomoc z prírodných surovín. Obe by sme za bylinky dali “ruky do ohňa“ a ak aj vy uvažujete podobne, možno vás inšpirujeme niekoľkými tipmi na bylinkové čaje. Samozrejme nie sú to lieky, ale sú osvedčené už našimi babičkami :)
Viaceré z byliniek majú antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky, dokážu pôsobiť močopudne a potopudne a pomáhajú odstrániť symptómy aj pri prechladnutí. 

Na bazovej vlne...

1 diel sušeného kvetu bazy
1 diel sušeného kvetu lipy
1 diel sušeného kvetu harmančeka
1 diel sušenej vňate materiny dúšky

Túto zmes si pripravíme zmiešaním všetkých surovín a 2 PL z nej zalejeme ½ l vriacej vody. Prikrytý čaj lúhujeme aspoň 10 minút, môžeme ho ochutiť medom a citrónom a pijeme teplý. Je výborný pri nádche a mierne zvýšenej teplote :)

So šalviou bez bolesti...

2 ČL sušených lístkov šalvie
1 ČL sušenej vňate materiny dúšky

Zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme aspoň 10 minút vylúhovať. Potom scedíme, môžeme osladiť medom a pomaly po dúškoch popíjať na boľavé hrdlo. Môžeme vypiť maximálne 2 šálky za deň. 

V spoločnosti harmančeka...

Zázvor alebo ďumbier už poznáme a používame bežne asi všetci, ale skúšali ste ho niekedy pripraviť s harmančekom? Stačí malý kúsok ošúpať a nastrúhať, dať do čajovej kanvice a pridať k nemu zopár sušených kvietkov harmančeka. Zalejeme vriacou vodou, necháme 15 minút vylúhovať a scedíme. Je dobré ho piť čo najteplejší po malých dúškoch a taktiež sa do neho môže pridať med alebo iné sladidlo. Čím je však nápoj teplejší, tým skôr stráca med liečivé účinky, takže asi tak :) Zázvor je výrazne dezinfekčný a antibakteriálny a dokáže organizmus zahriať aj v mrazivých dňoch

Bylinky nedokážu zázraky, ale dokážu pomôcť a uľaviť od ťažkostí. Nedá nám nespomenúť, že s nimi treba narábať opatrne. Aj dobrého veľa škodí, a preto dávkovanie či frekvenciu pitia bylinných čajov netreba zbytočne predlžovať. Nie každému a za každých okolností samozrejme môžu všetky bylinky vyhovovať, a preto si vždy ich užívanie radšej prekonzultujte s lekárom.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates