Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

18 januára 2018

10 tipov na využitie pomarančových šupiek

bioekologika

V zimnom období roka konzumujeme pomaranče, a celkovo aj citrusové ovocie, o niečo viac ako v ostatné dni. A s tým logicky prichádza aj dosť odpadu v podobe pomarančových šupiek. Väčšinou sa každý organický odpad dá spracovať ešte nejakým spôsobom a teda má rôzne využitie, aj keď ho mnohí pokladajú už len za odpad. Trošku sme pátrali ako všelijako by sa tieto šupky dali použiť a okrem zopár tipov, ktoré sme už poznali, sme zistili aj viacero nových zaujímavých, ktoré s radosťou vyskúšame. A ešte niečo, na všetky tieto účely sa najlepšie hodia šupky z bio – organicky pestovaných pomarančov. Napriek tomu šupky treba umyť, nakrájať na menšie kúsky a pokiaľ sa dá, ešte odkrojiť čo najviac z vnútornej bielej šupky pod povrchom. 

Voňavý olej na šalát

Nevysušené šupky môžeme ponoriť do olivového oleja a nechať macerovať aspoň 1 týždeň. Potom stačí olej precediť a používať do dresingov alebo samotný na dochutenie listových šalátov. 

Na zvýraznenie chuti čaju

Vysušené šupky môžeme pridať do domácej bylinkovej alebo ovocnej zmesi, ale čerstvé zasa môžeme ponoriť aspoň na pár minút lúhovať do čerstvo pripraveného čajového nálevu. 

Domáci cukor s pomarančovou arómou

Na ten postačí zopár čerstvých šupiek vložiť do nádoby s cukrom a zavrieť ju. Po 2 až 3 týždňoch by mal byť cukor prevoňaný, a tak vyberieme šupky a môžeme používať pri pečení. 

DIY potpourri

Vysušené šupky môžeme zmiešať s tyčinkami škorice, klinčekmi alebo iným korením a nasypeme do misky. Príjemne prevoňajú interiér.

Na domáce kozmetické procedúry

Vysušené šupky je dobré pomlieť a potom ich môžeme pridávať do pleťových masiek, peelingov alebo kúpeľovej soli, ale v nejakom bavlnenom vrecúšku spolu s bylinkami alebo iným citrusovým ovocím dokáže vyčarovať príjemný kúpeľ vo vani. 

Do skrine alebo do topánok

Vysušené šupky v bavlnenom vrecku vložíme do topánok, kde pomáhajú odstrániť zápach. V skrini zase pôsobia podobne ako levanduľové vrecko, prevoniavajú oblečenie a odpudzujú hmyz. 

Do chladničky

V miske so soľou premiešame nakrájané pomarančové šupky a uložíme na poličku. Takto stiahne pachy v nej, občas vymeníme alebo používame iba príležitostne. 

Na rýchlejšie zapálenie ohňa

Vysušené šupky dobre horia a pomáhajú aj rýchlejšie rozhorieť ohník v kozube. 

Na odohnanie mačiek

Pomleté alebo nadrobno nakrájané šupky môžeme rozsypať okolo kvetín alebo na miesta, kde nechceme, aby sa mačky v záhrade zdržiavali. Citrusy im nevoňajú, takže by ich to malo celkom odradiť robiť neplechu. 

Do kompostu s nimi

Skvele tam zapadnú. Stačí ich nakrájať na menšie kúsky a primiešať do kompostu. Okrem toho, že červy ich nemajú radi, kompostu dodajú fosfor, draslík a dusík a urýchlia aj jeho zrenie. 

Tak čo, ktorý tip vyskúšate aj vy doma? Alebo poznáte nejaký iný, ktorý využívate? Sem s ním do komentára, budeme sa tešiť. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates