Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

31 januára 2018

5 tipov na mentálny detox, ktorý naštartuje deň

bioekologika

Celé dni z práce, zo školy, zo stresu, zo vzťahov a udalostí sme unavení, podráždení, vystresovaní a negatívne naladení. Je to už znakom modernej doby, ktorú žijeme, ale že to vôbec nie je správne a ani prospešné, o tom nepochybuje nikto. Niekedy sa nepríjemné životné udalosti dejú ako v začarovanom kruhu, z ktorého nevieme vystúpiť, lenže nemali by sme sa ním nechať ovplyvniť. Náš mozog pracuje stále, a to platí aj pri spaní, takže stále spracováva informácie a poskytuje ich ďalej. Na to, aby sme tieto negatívne emócie eliminovali a nepripisovali im takú dôležitosť, akú im zvyčajne vo svojich životoch pripisujeme, sme sa rozhodli vyskúšať niečo ako ranné 5 bodové mentálne cvičenie, ktorého úlohou je detoxikovať všetko zlé v mysli. 
Týchto 5 bodov by sme mohli nazvať aj akoby 5 rituálov, ktoré nestresujú myseľ, ale naopak dávajú jej šancu sa zjemna pripraviť na deň plný povinností, tak aby sme nemali úzkosť a strach.

1. Príjemné predstavy

Prirodzený biorytmus organizmu sa prebúdza so slnečným svitom. Náš mozog doslova miluje upokojujúce prírodné scenérie, takže jednou z prvých ranných povinností, ktoré by sme mali urobiť, je zahladieť sa na oblohu, na vychádzajúce slnko, počúvať spev vtáčikov či načúvať miernemu šuchotaniu dažďových kvapiek. Všetko hlavne v pokoji a bez stresu, ide o to spojiť sa s prírodou a jej pulzujúcim životom.

2. Pocit vďačnosti

Byť vďačný...to je heslo každého rána a začiatku dňa, na ktorý sa máme pozitívne naladiť. Kto je vďačný, ten nemá v srdci miesto pre hnev, strach a stres. Stačí jediná minúta, počas ktorej si uvedomíme, že máme XY-možností, za ktoré by sme mali byť vďační. Za dostatok pitnej vody, za svoj domov, za svoju rodinu, za objatie od svojich blízkych, za každý úsmev a povzbudenie...kým si to neuvedomíme, ani nevieme, ako sme v skutočnosti bohatí.

3. Digitálny detox

Ako často ráno vstávate s tým, že si hneď skontrolujete mobil? Množstvo správ na sociálnych sieťach, fotiek či emailov sa na nás valí snáď 24h denne, a tak naša myseľ automaticky spracováva cudzie problémy, novinky a aj klebety. Stimul tohto typu ju vyčerpáva a zároveň zamestnáva presne opačným smerom, ako by bolo pre ňu vhodné. Pokiaľ nejde o niečo skutočne dôležité, čo sa týka pracovných záležitostí či školských povinností detí, určite to má čas a netreba sa tým zaoberať pár minút po zobudení.

4. Pozitívne informácie

Môže to byť motivačný citát, či kúsok z obľúbenej knihy...inšpirujúce slová majú silný účinok na myseľ a na to, ako bude počas dňa vnímať a filtrovať jednotlivé situácie. Je viac ako pravdepodobné, že si citát či myšlienku vyberáme podľa toho, čo práve prežívame v súkromí alebo v práci, a teda malo by to byť niečo, čo pozdvihne ducha a zlepší náš celkový pocit. Celkom podobne zafunguje aj pieseň a je len na nás, či si zvolíme energickú alebo pomalšiu melódiu, tak ako to cítime.

5. Každodenná meditácia

Má niekoľko výhod, medzi ktoré patrí aj zlepšenie sústredenia či redukcia hnevu a depresívnych stavov. V podstate neexistuje žiadne striktné pravidlo ako meditovať, najlepšie je meditovať tak, ako to človeku vyhovuje. Začať sa dá jednoducho, napríklad s hlbokým 5 minútovým dýchaním, ktoré navodí pokoj a rovnováhu, obe dôležité pre pohodový štart dňa. 

Toto je len 5 príkladov, podľa ktorých možno začať deň. Či už tomu veriť chcete alebo nie, či už ste si ich vyskúšali alebo to len plánujete, dajte tomu šancu. Iste, nie každý si môže dovoliť ráno “strácať“ čas takýmto postupom, ale skúste si vyhradiť zopár okamihov, ktoré budú pokojné a budú vám prinášať pozitívnu energiu do celého dňa. Postupne si ráno bez nich ani nebudete vedieť predstaviť :) Deň plný leňošenia, čítania kníh, aktívneho relaxu alebo čohokoľvek iného obľúbeného je snom mnohých z nás. Nie vždy si ho môžeme dopriať, ale ten pocit pohody, ktorý z týchto činností plynie, aj keď len čiastkovo už počas rána, by mal štartovať každý náš deň – pracovný, víkendový i sviatočný :) 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates