Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

29 decembra 2017

5 tipov ako vytvoriť ekologicky priateľskú kúpeľňu

bioekologika

Pre väčšinu z nás je kúpeľňa malý osobný raj. Je to miesto, kde relaxujeme vo vani plnej horúcej vody a vôňavých olejčekov, skrášľujeme svoj vzhľad pleťovými či vlasovými maskami, zdokonaľujeme vizáž a venujeme sa sami sebe. Aspoň tak to vyzerá v našich predstavách, ale tie nie vždy korešpondujú s realitou :))
Keby bolo na mne, trávim v kúpeľni denne niekoľko hodín. Svoju malú kúpeľničku by som razom vymenila za priestrannú oázu s upokojujúcimi prírodnými farbami a príjemnými materiálmi. 
Za takú, kde by som mala obrovskú vaňu i sprchový kút, kde by som si, aspoň občasne, v pokoji mohla čítať knihu alebo len tak zrelaxovať pri počúvaní obľúbenej hudby a kde by mi jednoducho vošli všetky spotrebiče a vybavenie, ktoré tam potrebujem. Keďže už niekoľko rokov pri svojich nákupoch myslím v prvom rade ekologicky a ekonomicky, vyberám si do celej domácnosti také riešenia, ktoré zodpovedajú týmto mojim požiadavkám. A možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale v kúpeľni je tiež veľa možností, ktoré môžu byť ekologické. 

SPRCHOVACÍ ZÁVES

Ako prvé som si v mojej starej kúpeľni vzala do parády najmä materiály. Odporúčam začať napríklad sprchovacím závesom, ktorý je väčšinou vyrobený z PVC. Tento plastový materiál sa používa na celom svete, ale jeho nebezpečenstvom je, že skrýva viaceré toxíny, ktoré sa uvoľňujú do prostredia prostredníctvom tepla z vody. Môžu ovplyvniť dýchací a reprodukčný systém a zvyšovať riziko vzniku rakoviny, čo naozaj nikto z nás určite nechce. Možností, ktoré nahradia nebezpečný plast je niekoľko. Sú síce finančne náročnejšie, ale vydržia oveľa dlhšie a dajú sa aj dôkladnejšie vyčistiť. Na výber je bio bavlna, ľan, bambusové vlákna alebo konopné vlákna. Dobre sajú a odvádzajú vlhkosť, pomerne rýchlo vyschnú a niektoré majú aj antibakteriálne vlastnosti, ako napríklad bambus. A ak sa vám nepodarí zohnať taký, ktorý vám vyhovuje, ešte je tu možnosť, že si ho sami ušijete alebo dáte príležitosť niekomu skúsenejšie narábajúcemu so šijacím strojom :) 

ROHOŽKA

V podstate platí to isté ako pri závesoch, pretože aj rohožky do kúpeľne sú väčšinou vyrobené z PVC, ftalátov alebo z gumy. Opäť sa ako ideálne javia bavlnené alebo ľanové rohožky či tie vyrobené z bambusových alebo konopných vlákien. A úplná čerešnička v kúpeľni môže byť vhodne zvolená drevená podložka, ktorá vydrží roky rokúce. Alebo môžete ísť do odvážnejšieho a zelenejšieho riešenia, keď si doslova kus prírody prinesiete až pred svoju vaňu v podobe machového koberčeka. Keďže v kúpeľni je prirodzene vlhké ovzdušie, bude sa mu tam dariť výborne. Okrem toho vyčistí vzduch a osvieži interiér :)

KOZMETIKA A ČISTIACA DROGÉRIA

Tu nie je pochýb o tom, či a ako veľa nezdravých, syntetických, chemických látok obsahujú tieto výrobky. Všetky bežné – konvenčné, sú výsledkom rozvoja chemického priemyslu, ktorý však nedbá na kvalitu, ale na finančnú stránku. Lacné náhrady látok, v prírode sa vyskytujúcich prirodzene bez toho, aby škodili životnému prostrediu a zdraviu človeka, sú dnes nahradené derivátmi z ropy (parafín, vazelína a pod.), rozpúšťadlami, konzervantmi alebo farbivami a vôňami. Existuje už množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú škodlivosť a negatívny dopad na ľudské zdravie v súvislosti s používaním výrobkov, ktoré tieto látky obsahujú. Najefektívnejšou cestou je sa im vyhýbať, tak v osobnej kozmetike, v čistiacich prostriedkoch v domácnosti, ako aj v hnojivách a insekticídoch napríklad. 

HRAČKY

Deti ich pri kúpeli jednoducho milujú, pretože s nimi je zábava oveľa väčšia. Mali by vydržať kontakt s horúcou vodou, ale aj s cmúľaním a pod. Väčšina bežných plastových hračiek je vyrobená z PVC, BPA a ftalátov, ktoré sa dostávajú do tela a okrem iného dokážu negatívne vplývať na hormonálny systém, astmu, alergie... Bezpečné a zdravé hračky sú vyrobené z neškodlivých textílií a dreva, lenže tie do vody nepatria, a tak neostáva nič iné, ako hľadať, z čoho sú vyrobené tie gumené a vybrať také, ktoré vyhovujú zdravotným štandardom. Hračky bez obsahu PVC mäkčeného ftalátmi by mali mať označenie CE, lenže tento symbol je často zneužívaný ázijskými výrobcami. Čiže nájsť hračku bez obsahu PVC je skoro nemožné, vzácnymi výnimkami sú tie z prírodného latexu alebo zo syntetickej gumy. 

SVIEČKY

Asi všetci máme radi svetlo sviečky, ale ešte lepšie je, ak je sviečka aj voňavá. Lacné, dovážané sviečky najmä z východného trhu sú plné nebezpečných látok. Parafín, umelé parfémy, olovené knôty, do ovzdušia sa z nich uvoľňuje formaldehyd, oxid uhličitý alebo benzén. Jedinou zdravou a ekologickou alternatívou sú čisté sviečky zo sójového alebo včelieho vosku, prípadne s čistými vonnými silicami. Horia dlhšie ako tie konvenčné z obchodu a produkujú tiež menej sadzí, ich knôty bývajú z bavlny a pred použitím ich treba trošku pristrihnúť. 

pozdravuje vás Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates