Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

28 januára 2018

Januárová zasnežená záhrada

bioekologika

V našich zemepisných šírkach sa január, aj z dlhodobých meteorologických meraní, považuje za najchladnejší mesiac v roku. Fakt ale je, že to vôbec nič nezaručuje. Čo na tom, že v januári bude svietiť hrejivé slnko, teplota sa vyšplhá nad 10ºC, že stromy začnú pučať a kvety kvitnúť? Čo na tom, že nič z tohto nezapríčinila príroda, ale my všetci. Správanie človeka sa na našej planéte začína viac a viac prejavovať, a preto vôbec nie je prekvapivé, že aj keď je jeden týždeň v januári prudko jarný, ten nasledujúci bude prudko zimný. I stalo sa to, že kým sme si na začiatku roka mohli v trávniku na záhradách fotiť kvitnúce sedmokrásky, o pár dní nás, síce zhurta, navštívila i vytúžená už predvianočná perinbabka a snehové vločky sypala a sypala a sypala... 
Krajina i záhrada sa konečne premenili na zimnú rozprávku pokrytú tou najkrajšou bielou perinou a všetko bolo také, aké v januári aj má byť. Zasnežené stromy sa ligotali v lúčoch vychádzajúceho sa slnka, kým nevystúpilo úplne hore a nepostriebrilo celú krajinu. Toto zimné, snežné divadlo však každoročne prichádza na menej a menej dní a aj preto sa snažíme, vychutnať si tieto okamihy naplno. Veď, čo je krajšie ako nastaviť tvár nebu a nechať vločky pozvoľna padať na tvár či s úsmevom stavať snehuliaka a rozhadzovať sneh len tak do vzduchu :)
Celému snehovému dobrodružstvu však predchádzala jarná predohra. Aby bolo jasné, nasledujúce fotky sú odfotené 10. januára 2018 !!! a úsudok si môžete urobiť sami. Keby sme ich niekde zazreli, mysleli by sme si, že tieto zábery sú urobené tak o dva mesiace neskôr, teda v marci, ale tak to nebolo ani náhodou. Istú, rozpačitú podobu však tohtoročnému januáru už dali a veríme, že nebudú mať následky po celý rok. 



Tak či onak, väčšinou sa veci vrátia do zabehaných koľají a ani táto zima bez snehu nezostala. A že to nebol len taký mini poprašok sa dá vidieť aj podľa foto nižšie :) Ranné vstávanie a nekonečné odhadzovanie snehu skvele nahradilo akékoľvek pohybové aktivity, ale radosť nám to rozhodne nepokazilo. Aj keď sa zdá, že zimná záhrada v pokoji odpočíva, ono to tak celkom nie je, lebo aj v tomto prípade treba byť pozorný, aby sa nič nepolámalo pod ťarchou snehu. 




Pohľad spoza okna, z teplúčka domova so šálkou horúceho čaju v ruke, je hneď oveľa krajší, keď sledujeme zasneženú zimnú scenériu. Všade panuje pani zima a my ju tíško pozorujeme so zatajeným dychom. 


Povedané, či napísané športovou terminológiou, zima akosi nezachytila svoj nástup, ale postupne sa rozohrala a pripravila nám viaceré pekné zážitky. Tak ako ste si užili január vy?

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates