Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

28 septembra 2017

Jesenné bylinky

bioekologika
Baza čierna (Sambucus nigra)
Aj keď sa príroda pomaličky uberá na zimný spánok, ešte stále nám ponúka niekoľko darov, z ktorých si môžeme urobiť zásoby pre naše zdravie. 
Zbierať bylinky v jesennej prírode, keď sa všetko mení a zahaľuje do farieb od výmyslu sveta je nielen skvelá príležitosť vyčistiť myseľ od stresu a povinností, ale aj spestriť svoj bežný denný režim.
My už sa nevieme dočkať, pretože konečne skončilo toto extra daždivé obdobie a pôjdeme si nazbierať aspoň niektoré z tých, ktoré ešte rastú. Ktoré z nich sa ešte oplatí nazbierať a na čo dobre poslúžia? 

BAZA ČIERNA

Kým v neskorú jar zbierame kvety, teraz na jeseň zasa jej plody. Baza pomáha najmä pri prechladnutiach a respiračných ochoreniach, ale jej plody sa dajú využiť i pri problémoch s migrénou, bolesťami chrbta a kĺbov a tiež aj v boji s akútnym či chronickým zápalom trojklanného nervu. Najmä v tomto sychravom a premenlivom počasí však môžeme využiť jej schopnosť stimulovať potenie a znižovať teplotu, pričom pomáha vykašliavať a zlepšuje dýchanie. 
Pozor na plody, nesmú sa konzumovať surové, pretože obsahujú sambunigrín, ktorý uvoľňuje kyanid a môže spôsobiť hnačku alebo bolehlav. Kedy teda plody bazy zbierať? Vtedy, keď je ich stopka zafarbená na červeno :) A práve vtedy si z nich môžeme urobiť zásobu, buď sa dajú vysušiť alebo použiť do marmelády, likéru či sirupu, recepty ktorých nájdete v knižkách alebo na internete, nás ale zaujala príprava medu so sušenými plodmi bazy, na ktorý budeme potrebovať:

1/3 hrnčeka sušených bazových plodov
1 paličku celej škorice
2/3 hrnčeka medu

Všetko spolu zmiešame a pohár uzavrieme. Necháme napríklad v kuchyni asi 1 týždeň a občas pretrasieme. Potom pohár aj s medom zahrejeme vo vodnom kúpeli, ale nemal by presiahnuť 40ºC, aby sa neznehodnotil. Potom ho precedíme a uskladníme. Konzumujeme ho buď v bylinkovom čaji alebo po lyžičkách pri prechladnutí alebo zvýšenej teplote.

PÚPAVA LEKÁRSKA

Zvykne sa nazývať aj ako najslávnejšia burina, ale počas jesene sa oplatí zbierať jej koreň, kedy sú jeho účinky najsilnejšie. Robí sa tak aj na jar, ale hlavné je, aby po zbere dobre vyschol, nesplesnivel a potom sa odloží do uzatvorených nádob. Koreň obsahuje horčiny, triesloviny, inulín, ale aj silice či minerálne látky. Najväčšou prednosťou púpavy sú priaznivé účinky pri problémoch s trávením, pri chorobách pečene a žlčníka, ale aj pri prekyslení žalúdka či zbavovaní toxínov z tela. Okrem toho pomáha čistiť krv, zlepšiť stav pleti a podporuje tvorbu červených krviniek. Dokáže z tela vylučovať odpadové látky a je výrazne močopudná, čím prispieva k rozpúšťaniu žlčníkových kameňov. Účinky púpavy využívala už čínska medicína či medicína amerických Indiánov. 
Z koreňa sa väčšinou robí nálev, pričom 200 ml vody sa povarí s 1 ČL sušeného koreňa asi po dobu 5-10 minút. Potom sa vypije vlažný. 

Púpava lekárska (Taraxacum officinale)

Ruža šípová (Rosa canina)

RUŽA ŠÍPOVÁ

Kto by nepoznal šípky... a ak nie teraz, aspoň v detstve sme ich zbierali určite viacerí :) Táto ozdoba letných záhrad sa v septembri mení na kríčky obsypané červenými plodmi. Obsahujú výrazné množstvo vitamínu C, ale aj B1, B2, P, K, betakarotén, pektíny, triesloviny, silice, kyseliny a minerály. Sú ideálne na prevenciu i ako podporná liečba pri chrípke a prechladnutí, dodávajú energiu, budujú imunitu, pomáhajú pri paradentóze, cukrovke, či pri krvotvorbe a vstrebávaní železa v organizme. Po zbere ich treba rozpoliť, očistiť a dobre a rýchlo vysušiť, aby sa stratilo čo najmenej vitamínov. Skladovať by sa nemali dlhšie ako 1 rok a mali by si zachovať svoju oranžovú až červenú farbu. 
Šípkový čaj pomôže aj pri únave, stačí 2 ČL sušených šípok zaliať 300 ml horúcej vody a nechať asi 15 minút vylúhovať. Potom môžeme prisladiť medom. 

Aj jesenná príroda nám ponúka toľko darov a väčšina z nich rastie buď na záhrade alebo neďaleko od našich príbytkov. Stačí sa len porozhliadať, určite na niektoré z nich natrafíte. Každú bylinku je však vhodné konzultovať s lekárom a opatrní treba byť aj v prípade tehotenstva, či dojčenia. Jednoducho, buďte pozorní a počúvajte svoje telo. Určite sa vám odvďačí.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates