Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

27 septembra 2017

Septembrová záhrada tieňov

bioekologika

S nástupom chladnejších rán, orosenej trávy a padajúceho lístia, keď sa príroda očividne začína ukladať na zimný spánok, sa septembrová záhrada dostáva do úplne iného svetla. A to nielen vďaka zmenenému postaveniu slnka, či zaujímavej hre predlžujúcich sa tieňov, ale aj preto, že všetky rastlinky a stromy v nej menia svoj “kabátik“ a rozhodne nestrácajú na atraktivite. Ešte predtým než sa definitívne ukončí ich vegetatívne obdobie, nás záhradkárov čaká doslova hektické obdobie plné práce, orezávania, strihania, sadenia cibuľovín či vresov, ale aj oberania a zberania poslednej úrody. Postupne teda aj my pripravujeme záhradu na zimu, ale dovtedy nás ešte teší viacerými kvetmi a farebnými tekvicovými plodmi. Byť súčasťou tohto kolobehu je veru poriadna drina, ale v prvom rade je to dobrodružstvo a potešenie :) 
Vždy, keď sa povie jeseň, napadnú nás jablkové a hruškové dobroty so štipkou škorice, slivkový lekvár, tekvicová polievka, pečené gaštany či horúci čaj z letnej úrody byliniek. Akoby oberaniu a zberaniu úrody nebol koniec, ale všetku tú námahu si potom môžeme pokojne v zimných dňoch vychutnať s ešte sladším pocitom :)


Na muškát je spoľahnutie :) Dokáže neúnavne kvitnúť až do prvých mrazov a tak sa zdá, že práve tieto upršané a chladnejšie dni mu dopriali silu na regeneráciu a opätovne zakvitol po horúcom období letných dní. Samozrejme ani pri ňom to nejde bez starostlivosti, ale v podstate je to jedna z tých menej náročných rastliniek. 



Rozchodníky bývajú plné farieb a života. Ich pevné listy sú plné vody, takže dobre zvládajú i sucho a teplo, ale to im v posledných dňoch nehrozilo vôbec, no napriek viac ako výdatnému dažďu sa im celkom darí a niektoré z nich dokonca začínajú meniť svoju zelenú farbu na výrazne jesennú paletu odtieňov. Aj keď to nie sú asi najobľúbenejšie kvety a do vázy či do kytice sa väčšinou nedávajú, rozhodne sú štýlové a dodávajú záhrade šmrnc. 



Z každého kúta záhrady sa začína valiť záplava farieb a všade už vonia jeseň. Nádherne, hrejivo, drevito a aj nostalgicky. Trošku za slnečnými lúčmi, trošku za pohodou pri grilovačke a trošku za chvíľkovým letným ničnerobením. V každom ročnom období príroda vonia inak, ale vždy lákavo a originálne. Vyzerá to tak, že nás v najbližšom období ešte čakajú teplé a slnečné dni babieho leta a že v nadchádzajúcich dňoch si hrejivé lúče ešte užijeme. Želáme vám teda veľa radosti a pokoja, veď v jeseni sa spomaliť životné tempo už priam žiada, rovnako ako to robí aj príroda sama. 

podravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates