Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

02 októbra 2017

Hygge babieho leta

bioekologika

Poponáhľajte sa, hygge zážitky babieho leta sú tu len na krátko! Kým sú jesenné dni krásne slnečné a aj teploty ešte aspoň počas dňa pripomínajú dni letné, to je ten správny čas naplno si vychutnávať čaro hygge vonku v prírode. Slnečné jesenné dni sú ako stvorené na posledné aktivity pripomínajúce bezstarostnosť letných dní. Leto už oficiálne skončilo, krátke šortky a ľahké letné šaty sú uložené na zimný spánok, no všade okolo nás kraľuje nádherná jeseň. Príroda mení farby a v povetrí sa vznášajú tenké vlákna pavučín. Nádherný čas! Vychutnávať si práve teraz krásne momenty dňa vonku za to jednoducho stojí. 
Podstata hygge tkvie v prežití príjemného okamihu. Je to ten moment, ktorému akoby sme dovolili byť vzácnym, otvoríme mu srdce a dokážeme ho naplno prežiť. Prítomný okamih, plný pohody, hojnosti a spokojnosti.
Ako si počas teplých suchých dní babieho leta užívame okamihy hygge? Tu je náš krátky scenár  ideálneho hygge popoludnia...

Slnečné jesenné popoludnie je ako stvorené na piknik a nenáročné športovanie. Pozývame niekoho blízkeho, zabalíme piknikový kôš... nalejeme pohár rosé a vychutnávame si spoločne s priateľmi alebo rodinou jednoduchý piknik v prírode. Ak sú dni ešte teplé a slnečné lúče dosť intenzívne, piknik je naozaj skvelý nápad :) V prírode, v parku či v záhrade... stačí nájsť si príjemné miesto na tráve a mäkký koberec, či teplá deka zaručia pohodlie. Pre ešte väčšie pohodlie so sebou berieme aj vankúše :) Príjemný relax v spoločnosti blízkych ľudí spájame s nenáročnými športovými aktivitami pripomínajúcimi leto. Frisbee, lopta alebo bedminton? Vhodné je čokoľvek, čo dobre filtruje myšlienky od bežných povinností. 



Neskoré popoludnie intenzívne prehriate poslednými slnečnými lúčmi patrí knihe. Tak trochu sebecký čas, ktorý najradšej trávime vo svojich ešte kvitnúcich záhradách. Čas ukrojený od domácich povinností, kedy myšlienky nechávame voľne plynúť a pohlcujú nás nové a nové príbehy. Svet okolo je uzavretý a okamih s knihou je plný písmen a otvára dvere ku šťastiu. 



Sledujúc malebný západ slnka, premýšľame nad prítomným okamihom a vnímame vôňu spáleného dreva nesúcu sa povetrím z okolitých komínov. Čas pokročil, a teplo dňa strieda chlad noci. Dni babieho leta sú už zrátané. Nostalgicky spomíname na leto a zaplavuje nás príjemná melanchólia. Uvoľňujúci moment, ktorý nás nabáda namiesto dlho odkladaných e-mailov, napísať klasické listy tým, s ktorými napriek diaľkam ostávame v kontakte. Útulný a teplom prehriaty čas hygge sa už otvára novým a novým zážitkom... Výdatná tekvicová polievka, pariaci sa bylinkový čaj, hriešne sladká varená čokoláda, pečené gaštany, jablkový koláč, či horúci kúpeľ, mihotavé plamienky sviečok ponúkajú oslavu prítomného okamihu... Prichádza pravý emóciami domova prehriaty čas hygge, ale o tom zas niekedy nabudúce :-)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates