Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

09 septembra 2017

Prečo pokožka počas leta hrubne a ako sa o ňu starať po lete?

bioekologika

Chceme – nechceme, pokožku vystavujeme v lete až nadmernému pôsobeniu slnka a to skoro vždy zanechá svoje následky. Možno ste si mysleli presný opak, a teda, že počas leta sa vplyvom pôsobenia slnečných lúčov a vysúšajúceho vetra stáva pokožka tenkejšou a krehkejšou, ale práve vplyvom týchto faktorov pokožka hrubne. UVB žiarenie je zodpovedné za zhrubnutie jej vrchnej vrstvy nazývanej stratum corneum do takej miery, že počet vrchných buniek sa prakticky až zdvojnásobí. Do istej miery sa pokožka dokáže chrániť a brániť sama, čo sa prejavuje tvorbou pigmentu alebo rohovatením, čo je ale nevyhovujúce a nežiadúce, a preto starostlivosť o ňu netreba podceniť, aby sme sa vyhli predčasným vráskam či škvrnám. Čo robiť, aby vyzerala dobre aj po letnom období?
Nie vždy sme mávali takú disciplínu, aby sme sa o pokožku tela starali zrovna príkladným spôsobom. Vyžaduje si to dosť času a “námahy“ a pred niekoľkými rokmi nám to neprišlo ako podstatné. Lenže rokmi sa to mení - teda nielen naše myslenie, ale aj fungovanie pokožky, jej starnutiu a strate elasticity sa nevyhne nikto z nás, tak prečo ju zbytočne namáhať a takýmto nezáujmom prejavy starnutia urýchliť. 

DESKVAMÁCIA

Vyžaduje pravidelné odstraňovanie odumretej pokožky peelingom asi 1-krát za týždeň. Pozor si však treba dávať v prípade citlivej a napríklad ekzematickej pokožky a nikdy nepoužívame peeling pred opaľovaním. Zbytočne tak pokožku nepodráždime a doprajeme jej potrebný čas na regeneráciu. Takže peelingujeme aspoň 2-3 dni pred opaľovaním. Viac informácií o deskvamácii a aj o tom, čo to je sa dozviete v našom článku tu. Najviac nám vyhovujú jemnejšie peelingy s drobnými brúsnymi čiastočkami a olejmi v zložení, ale je to skôr otázka vkusu a toho, čo preferujete. Po takomto peelingu je však pokožka dokonale zbavená odumretých buniek a je oveľa hebkejšia. Čo sa na nej prejavuje po celý rok. 

HYDRATÁCIA

Je rovnako dôležitá tá zvnútra v podobe pitného režimu ako aj vonkajšia v podobe telových mliek, krémov alebo olejov. To, že pri nedostatku vody u nás takmer hneď nastúpi bolesť hlavy, nevoľnosť a závraty je v podstate výhodou, pretože okamžite vieme, že čo sme zanedbali a tento miernejší stav sa dá ešte celkom pohodlne napraviť. Keď však nehydratujeme pokožku, následky sa síce objavia tiež takmer okamžite, ale odstraňujú sa o niečo dlhšie a náročnejšie. Suchá, popraskaná a na pohľad nie pekná pokožka sa nedá len tak zachrániť tým, že sa nakrémujeme večer a na druhý deň už je všetko OK. Ako prvá pomoc sa nám dobre osvedčilo čisté bambucké maslo alebo univerzálny nechtíkový balzam od Soaphorie. Po 2-3 dňoch už väčšinou pokožka vyzerá oveľa pevnejšie a pružnejšie a môžeme spokojne prejsť aj na ľahšie telové mlieko. Čiže, či je zima alebo horúce leto, krémujeme a krémujeme o sto šesť :)

PO OPAĽOVANÍ

Toto je pre nás špeciálna kategória sama o sebe. Možno už viete, že nie sme zrovna naklonené myšlienke opaľovania sa, ale slnku sa úplne nevyhýbame a teda aj my musíme občas riešiť začervenanie alebo podráždenie. Pehy a pigmentové škvrny ani radšej nespomíname :) V prvom rade dbáme na bezpečnú bio kozmetiku na opaľovanie a v tom druhom zase na starostlivosť po opaľovaní. Buď používame špeciálne určené produkty na starostlivosť po opaľovaní alebo perfektne sa nám osvedčil aloe vera gél, ktorý nielen “napráva“ poškodenú pokožku po opaľovaní, ale skvele podporuje hojenie drobných poranení a rezných rán. A keď ho budete mať v lete v chladničke, vždy pri jeho aplikácii oceníte aj chladivé účinky. Gélová textúra sa absolútne rýchlo vstrebáva a využijete ho aj po holení a podobne. Raz vyskúšate a bude mať čestné miesto vo vašej kozmetickej zbierke :)

Čo vy a starostlivosť o pokožku v letnom období? Tiež ste jej neprikladali až takú dôležitosť a teraz vidíte dôsledky, ktoré treba naprávať?

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates