Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

10 mája 2017

Bylinkové naparovanie pre čistú pleť

bioekologika

Čistá pleť bez vyrážok a rozšírených pórov je snom každého z nás. Aby sme s jej vzhľadom boli aspoň ako tak spokojní, väčšinu z nás to stojí nemálo námahy. Pri čistení pleti je dôležitá pravidelnosť a používanie produktov, ktoré vyhovujú konkrétnemu typu pleti, a ak k tejto rutinnej pleťovej starostlivosti pridáme ešte niečo extra, odmenou bude krásna pokožka bez nechcených estetických nedokonalostí.
Jednou z extra možností je aj naparovanie pokožky, ktoré je jedným z najjednoduchších, overených a najlacnejších spôsobov v starostlivosti o jej vzhľad. 
Na naparovanie môžeme použiť špeciálne produkty alebo stačí mix čerstvých byliniek a napríklad tiež esenciálny olej. Tento proces má hneď niekoľko pozitívnych účinkov na pokožku, opatrní však treba byť pri zapálenej pokožke, rozšírených cievkach alebo rôznych kožných ochoreniach. 

Čo patrí k výhodám naparovania tváre?

1. upokojuje pokožku
2. otvára póry
3. hydratuje a zjemňuje pokožku
4. stimuluje cirkuláciu v tkanivách
5. podľa pridaného esenciálneho oleja, môže pôsobiť relaxačne alebo vitalizujúco

Bylinky vhodné na použitie pri naparovaní:

VŠEOBECNE VHODNÉ BYLINKY – medovka, levanduľové kvety alebo listy, okvetné lupienky ruží, pepermintová mäta...
pre SUCHÚ PLEŤ – harmanček, petržlenová vňať, citrónová verbena, borák, fialka
pre NORMÁLNU a MASTNÚ PLEŤ – šalvia, kvety nechtíka, myší chvost, praslička, tymián, rozmarín

Ako pripraviť a použiť bylinky na naparovanie?

Môžeme použiť rovnako sušené a aj čerstvé bylinky a môžeme si ich pripraviť podľa vlastného výberu a zvoliť také množstvo, aké nám vyhovuje. Malé pravidlo, ktoré pomôže určiť množstvo byliniek je, že ak použijeme čerstvé bylinky, malo by ich byť o niečo viac ako tých sušených. Napríklad, ak použijeme 3 rôzne bylinky súčasne, použijeme z každého druhu 1 PL sušených alebo 1 hrsť čerstvých byliniek. Ostatný postup už žiadne mierky nepotrebuje.  

1. Odlíčime a umyjeme si tvár, aby sme ju zbavili nečistôt a mastnoty. Pripravíme si dostatočne veľký uterák a prípadne aj čelenku na vlasy.

2. Bylinky dáme do veľkej misy a zalejeme horúcou vodou, alebo dáme bylinky variť vo vode priamo v hrnci. Hneď ako je voda horúca, môžeme sa začať naparovať.

3. Hrniec alebo misu položíme na stôl v takej výške, v akej pohodlne zvládneme naparovanie nad horúcou parou zakrytí uterákom. Dýchame opatrne a pomaly, pretože para je veľmi horúca. 

4. Naparovanie je účinné, ak vydržíme aspoň 5 – 10 minút. Alebo ak niekomu neprekáža vydržať dlhšie, môže si bylinky ešte doliať novou horúcou vodou a pokračovať v naparovaní. Naopak suchší a citlivý typ pleti znesie naparovanie počas kratšej doby, ale určite by si ho nemal odoprieť. 

Do pariacej sa vody môžeme pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, ale vôbec to nie je podstatné, takže sa dá naparovať aj bez neho. Naparovanie tváre nie je vhodné pre malé deti a tiež pre tehotné ženy, pretože niektoré bylinky môžu pôsobiť nepriaznivo na ich stav. 
Naparovaním sa však starostlivosť o pokožku nekončí... Treba jej dopriať aj tonikum na uzatvorenie pórov a samozrejme dávku hydratácie v podobe pleťového krému alebo oleja.

Čo vám však môžeme sľúbiť už teraz je fakt, že v najbližšom čase môžete očakávať článok s konkrétnymi receptami na naparovanie tváre podľa typu pleti. Zatiaľ si môžete vyskúšať vyrobiť vlastný naparovací mix z byliniek, napríklad tých, ktoré máte najradšej :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-) 

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates