Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

20 mája 2017

Májový festival farieb

bioekologika

Aj keď festivaly začínajú svoju hlavnú sezónu skôr v lete, po chladnejšom apríli to máj farebne roztočil naplno, takmer ako na karnevale v Riu. Farby, farby a zase farby sa striedajú pre potešenie očí a duší už skoro v každej záhradke. Prvé husle ešte stále hrajú jarné cibuľoviny, ale rožky už začínajú vystrkovať aj jarné nežné kvety pivónie či kosatcov. Májový jarný čas je skutočne nádherný. Vôňa orgovánu sa prelína so začínajúcimi kvetmi bazy, neúnavné štebotanie vtáčích obyvateľov spríjemňuje každé ráno a osmelené slnečné lúče už nešteklia, ale doslova pália tvár. 
V máji si proste každý záhradkár príde na svoje. Ten, čo sa neustále hrabe v pôde, i ten, čo si chce v pokoji vychutnať večernú záhradnú atmosféru pri svetielkujúcom lampášiku. 


Tieto vznešené, strapaté tulipány sa nám páčia čoraz viac. Vynikajú jedinečným tvarom a určite by boli krásne aj vo váze, no nám to nedá, aby sme ich len tak odtrhli, takže sa ich krásou potešíme aspoň na hriadke. Tam majú krásnu spoločnosť iných kamarátov tulipánov a pekne si nažívajú ako spokojná rodinka. 



Cítite to? V máji je večerný vzduch nádherne prevoňaný orgovánom. Sladkastá vôňa, plné súkvetia, ktoré lákajú motýle a hoci kvitne pomerne krátko, pohľad naň hypnotizuje zas a zas. Jednoducho jar bez orgovánu, nie je jar :) nie nadarmo je taký fotogenický. Táto výrazná okrasa jarnej záhrady je skrátka dokonalá. Kto by ju nechcel mať u seba doma?


Milujeme lesy a milujeme ihličnaté stromy. Ozdobené sú najkrajšou predstavou Vianoc, v lete zase ideálnym chládkom pred neúnavnou horúčavou. Ale teraz na jar sa z nich dá vyrobiť aj napríklad sirup proti kašľu, teda nie z nich, ale z ich mladučkých výrastkov. Stačí ich nazbierať a postupne vrstviť do pohára výrastky a cukor, respektíve med, a takto až po vrch. Pohár zatvoriť, dať na svetlé miesto a po niekoľkých dňoch už stačí len sirup precediť a schovať na vrtochy chladnejších mesiacov. 

Čím to je, že jar je tak fascinujúca? Žeby tým množstvom kvetov a farieb, či vtáčím spevom a radosťou alebo aj usmiatym slniečkom... nech je to čokoľvek, užívajte si ju v pohode a naplno. Nech máte každý jarný deň plný obyčajného šťastia aj z maličkostí. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates