Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

25 mája 2017

Fenomén HYGGE ako umenie šťastného života

bioekologika

Hygge. Hygge. Hygge... Z časopisov, webových stránok, kníhkupectiev, všade na nás toto krátke slovíčko pozerá a prihovára sa nám svojim záhadným pomenovaním už nejaký ten mesiac. Čo ale to hygge je? My sme na toto záhadné pomenovanie narazili úplne náhodne niekedy minulý rok, asi tak v septembri, na instagrame pri hltaní inšpiratívnych záberov profilov zameraných na krajšie bývanie v severskom štýle. Zaujímavý a záhadný hashtag #hygge si nás v sekunde podmanil. A hoci vtedy ešte celkom nevedome alebo skôr podvedome, sme si slovo hygge spojili s niečím príjemným, útulným až prítulným, jednoducho takým, čo prináša rovnováhu do života. A neboli sme ďaleko od pravdy....o niekoľko týždňov hygge zaplavilo svet. 
Hygge je predovšetkým pocit alebo okamih ...uvoľňujúca samota ale i blízkosť spriaznených duší ...doma či kdekoľvek inde ...obyčajný či mimoriadny zážitok ...ale najmä útulnosť a vždy osobité čaro

Ťažko vysvetliť a rovnako náročné je správne toto slovo vysloviť. Správne po dánsky by sa vraj toto slovo malo vysloviť nejako ako „HOOGE“. A hoci vyslovovať toto slovíčko naozaj správne by sa mohlo zdať náročné, toto na prvý pokus náročné pomenovanie by nás nemalo zastaviť od toho, aby sme si fenomén hygge aplikovali do svojich každodenných životov. V podstate najjednoduchšie si hygge môžeme premietnuť do čohokoľvek, čo je nám príjemné, čo nám prináša pocit radosti a šťastia.
Zaujímavosťou je, že záhadné slovíčko „hygge“ sa v roku 2016 ocitlo medzi finalistami tzv. „slova roka“ podľa Oxford Dictionaries. Pôvodne dánske slovíčko víťazné nebolo, ale získalo niečo ako cenu útechy a termín hygge bol zaradený do oxfordského slovníka s definíciou vyjadrujúcou „kvalitu, útulnosť a pohostinnosť, ktorá vedie k pocitu spokojnosti alebo šťastia (považuje sa za definíciu charakterizujúcu dánsku kultúru)“. Doslovný preklad v angličtine síce hygge nemá, ale veľmi blízke slovo s podobným významom v angličtine je napríklad „cozy“ (t.j. útulný) a to už určite mnohí z vás poznáte lepšie :-)

Ako vniesť hygge do svojho života?

Ak je to teplé žiarivé svetlo sviečok, posedenie s priateľmi alebo s rodinou a vášnivá diskusia o viac či menej podstatných veciach v živote, alebo sú to obľúbené ponožky, tričko, sveter, možno pyžamo – jednoduché veci, ktoré nám prirástli k srdcu a v ktorých sa neopísateľne dobre cítime, tak áno, aj toto všetko je hygge, ktoré vysvetľuje to, prečo dáni sú údajne najšťastnejší ľudia na svete. Stačí pritom vedieť vychutnať silu prítomného okamihu a precítiť pocit toho, čo nám prináša radosť a pokoj do duše a do srdiečka. A je to aj hľadanie a nachádzanie potešenia z drobných radostí každodenného života, je to o pocite pohody a bezpečia, o precítení okamihov, o atmosfére, vnútornom pokoji, o energii a sile prírody, o aktivitách pod šírym nebom. Pretože dôležité je „byť“ a nie „mať“, aj to je princíp spokojného života prameniaceho z uvedomenia si dôležitosti a kvality prítomného okamihu. 

A ako sme písali už v úvode, nás si hygge podmanilo úplne. A aj keď je najčastejšie spájané s neskorším jesenným a potom zimným obdobím, ani blížiace sa leto nijako nebráni aplikovať princípy „dánskeho hygge šťastia“, pretože šťastní predsa chceme byť stále :-) Na blog pripravujeme článok venovaný aj letnému hygge, tak ak vás táto téma zaujala, už čoskoro sa môžete tešiť. A ak si vás hygge už celkom podmanilo, neváhajte vycestovať do Dánska – veď, kde inde ako priamo v škandinávskej oblasti, by ste lepšie mohli „nacítiť“ tento štýl života?
Očaril aj vás tento štýl?

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates