Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

05 mája 2017

Tipy pre lepší holistický život

bioekologika

Holistický život v žiadnom prípade nie je horúca marketingová novinka, ktorá nám má ukázať ako lepšie žiť. Je to rokmi až storočiami overený životný koncept, ktorý funguje najmä, keď k nemu pristupujeme so srdcom. Nejde len o medicínu a možnosti liečenia, ale aj čas na relax, na meditáciu, na ponorenie sa do svojej mysle, na štúdium, jednoducho čas, ktorý venujeme sami sebe pri pití obľúbeného zeleného čaju, cvičení jógy, čítaní knihy či pri prechádzke. Aj o tom je holistický pohľad na život. Nájsť si každý deň pokojnú chvíľku, ktorá patrí len a len sebe a čo je najdôležitejšie, vedieť si ju vychutnať a pri tom všetkom myslieť celostne na svoj duševný i fyzický stav. Holistický spôsob života naučí ako prepojiť telo a myseľ, ako precítiť radosť, ako byť pozitívne naladený, ako zlepšiť svoje zdravie a ako to všetko robiť v spojení s prírodou, s jej čistými a neobmedzenými silami. 
Pamätám si, ako sme celá trieda na gymnáziu, niekoľko rokov dozadu, pred koncom telesnej výchovy vždy povinne objímali stromy, aby nám dodali energiu. Myslím, že si presne viete predstaviť, ako sme sa ako banda puberťákov pri tom tvárili :-) Dnes je tomu inak, a aj keď stromy bežne neobjímam, pobyt v ich letnom tieni, keď cez korunu stromu presvitajú jemné slnečné lúče a k tomu sa pridá tichučké šušťanie listov, to je asi to najlepšie dobitie „bateriek“, pri ktorom sa dá upokojiť a premýšľať.
 Ako však začať žiť a premýšľať holisticky alebo ako tento spôsob viac aplikovať do svojho bežného života? Tu je niekoľko tipov, ktoré pomôžu zlepšiť život a to nielen v oblasti zdravia.

1. Rozpoznať a rešpektovať silu svojho tela

Dnes už hádam nikto nepodceňuje silu mysle na fyzické zdravie. Inými slovami, naše telo chce byť zdravé a našim poslaním a prácou je dopriať mu vhodnú starostlivosť, zdravú stravu, pohyb a všetko, čo potrebuje, aby zdravé aj bolo. A k tomu, v holistickom princípe treba pridať aj pozitívne myšlienky, ktoré dokážu zmeniť takmer celý náš život a pohľad naň. 

2. Byť všímavý

Kľúčové je vedieť upriamiť pozornosť na to, čo je naozaj prospešné a vyhýbať sa zbytočným a rušivým podnetom, ktoré takpovediac nikam nevedú. Ak sa dokážeme sústrediť na to, čo naozaj momentálne potrebujeme a nenecháme sa rozptyľovať, myslením sme niekoľko krokov pred ostatným davom. Pravidlo byť všímavý je základom pochopenia, že tu a teraz sa deje v určitom momente a mali by sme sa ním nechať pohltiť a zanechať za sebou ľútosť, smútok, strach i úzkosť. 

3. Zamerať sa na pozitívne medziľudské vzťahy

Medziľudské vzťahy sú ďalšou úrovňou v holistickom životnom štýle. Aby boli prospešné pre zdravie, mali by byť bezproblémové, čestné a obohacujúce. Nebojme sa prejaviť svoj názor len preto, že je odlišný od väčšiny. Iný názor nás nerobí horším ani lepším, pre každého je dobré niečo iné, každý má individuálne nastavené parametre toho, čo ho zaujíma a tiež toho, čo považuje za porušenie určitých pravidiel. Bez hádok, zbytočných nedorozumení a dokazovaní si svojej nadradenosti bude holistický život oveľa príjemnejší. 

4. Jesť čistú stravu

V tomto prípade nejde len o to, aby boli suroviny organické bez pesticídov alebo bez inej  kontaminácie. Tie organické potraviny sú akoby s čistým štítom, nabité energiou a môžeme v nich nájsť aj duchovný rozmer práce a starostlivosti od lokálnych výrobcov a pestovateľov, z ktorých mnohí sa môžu stať i našimi priateľmi. 

5. Zostať v spojení

S ľudmi, s ktorými sa dobre cítime, s ktorými radi debatujeme, s tými, ktorí nám dovoľujú duchovne rásť. Začať holisticky žiť, ide ľahšie, keď sa obklopíme ľuďmi na rovnakej vlnovej dĺžke. A určite tak nájdeme aj nových priateľov, s ktorými bude cesta za novým životom jednoduchšia a zaujímavejšia. 

Koncept holistického životného štýlu nie je módny trend, ale mnohí ľudia dodnes  nerozumejú, čo to vlastne znamená. Často sa skôr dozvedáme informácie len o holistickom liečení, ale holistický životný štýl nie je len o liečení tela a mysle, ale dal by sa nazvať aj ako uvedomelé žitie, v ktorom si vyberáme lepšie a zdravšie možnosti pre človeka i životné prostredie. Skrátka ide o harmonické žitie v súlade s Matkou prírodou na mentálnej a fyzickej úrovni.

A ako to robíme my dve? Niekedy je to náročné, ale snažíme sa obklopovať pozitívne naladenými ľuďmi, vytvárať si viac voľného času, ktorý zmysluplne strávime, vyhýbame sa stresovým situáciám alebo ich zbytočne nevytvárame a snažíme sa robiť veci lepšie, so srdcom a s porozumením. A hlavne cítime, že takto je to správne pre celé naše bytie, teda tak ako by to v holistickom živote aj malo byť. 

Zároveň vieme, že stále je čo zlepšovať a inovovať, a tak nám pokojne napíšte, ako sa to darí vám. 
Budeme sa tešiť na každý komentár. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates