Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 novembra 2018

Jesenná záhrada plná farebnej krásy

bioekologika

Pestré farby, bohatá úroda a najkrajšie premeny prírody...to všetko nás čaká každý rok počas jesenných mesiacov. Niekto jeseň nazýva melancholickou a nostalgickou, tá tohtoročná však bola predĺžením extrémne horúceho a suchého leta, takže ani tí najväčší frfloši a nepriatelia jesene sa nemohli sťažovať. 



Každý deň vstávať z postele spolu s prvými lúčmi slnka je síce lákavá predstava a musíme uznať, že aj práce v jesennej záhrade sú príjemnejšie, keď slniečko hreje a nefúka severák, lenže tento komfort je treba brať aj vážne. O zmene klímy a akútnej potrebe dažďa, nedostatku vodných zdrojov a celkovo zmenách, ktoré sa dejú v prírode okolo nás, by sme mohli diskutovať hodiny a hodiny. Viac si môžete prečítať v tu nedávno publikovanom článku a asi aj sami uznáte, že to nie je téma, ktorá by sa mala odsúvať na vedľajšiu koľaj. Tým pádom a následkom klimatických zmien, bola potreba zavlažovania ešte naliehavejšia ako by bolo v jeseni žiaduce a nekonečné sucho sa odrazilo aj na kondícii trávnika, rastlín, kríkov a stromov...a vlastne aj živočíchov v nej. Už ani presne nevieme, či pršalo vôbec viac ako 2-krát počas jesene, ale ani žiadnu upršanú fotku sa nám nepodarilo zdokumentovať. 




Každopádne, ako každý rok, v tomto období sa v záhrade deje tak veľa vecí...treba ju upratať, zazimovať, čo je suché odstrániť, čo je dlhé odstrihnúť, čo je zrelé vykopať, obrať a uskladniť a čo je ešte príjemnejšie, treba sa už pripraviť aj na jar. Výber cibuľovín je jedna z najdôležitejších vecí v záhrade (a okrem toho milión iných ďalších, však?), pretože sú prvými lastovičkami a dokážu záhradu zaplaviť farbami, tvarmi a aj vôňami po chladných zimných dňoch. V prvom rade však chceme, aby bola životaschopná po celý rok a aby aj z najmenších semienok vyrástli a dozreli plody poctivej práce. Ekologicky, udržateľne, v súlade s prírodou, pretože nerozhoduje kvantita, ale kvalita. 



A pokým rozkvitnú cibuľoviny, môžeme sa ešte pokochať dokvitajúcimi letničkami a rozkvitajúcimi astrami a chryzantémami. Jesenných kvetov je obrovské množstvo druhov a uvažujeme, že práve o niekoľko z nich by sa mohli naše záhrady obohatiť, najlepšie takých, ktoré vydržia až do prvých mrazov. Prvé mrazíky už registrujú aj vtáčí obyvatelia a čoraz častejšie a pravidelnejšie nalietavajú po oriešky a semienka, aby zaplnili brušká. 



Pamätáte si ešte na básničku od Márie Rázusovej-Martákovej „jeseň pani bohatá, farbí stromy do zlata, premaľúva celý sad“... a veru tento rok pani jeseň vytiahla pestrú paletu teplých tónov, a nielen zlatú, a pohľad na kvitnúce kvetinové záhony a oranžovo-červené listy v septembri či októbri bol naozaj krásnym spestrením života v záhrade. Aká bola vaša jeseň? Nám sa zdá, že prešla veľmi rýchlo. 

pozdravujú vás Veve a Lulu 🍂

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates