Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

29 novembra 2017

Novembrová záhrada plná tajomstiev

bioekologika

Keď sa povie november, väčšina ľudí si predstaví dážď, silný vietor a hmlu sprevádzajúcu celý deň až do zotmenia. Čím viac listov opadne zo stromov, tým viac sa približuje posledný jesenný mesiac v roku a s ním aj nostalgická nálada. Prázdne stromy a kríky, žiadne pestrofarebné kvety a nekončiaca úroda, všetko už ostáva zahalené akýmsi tajomnom. Záhrada spustne...ale taký je život, lebo ten v novembrovej záhrade má vlastné pravidlá, pre niekoho trochu pochmúrne až smutné, pre iného dokonale završujúce kolobeh života v nej počas každučkého roka. Niektoré rastliny sú už uložené na spánok pod perinkou z ihličia alebo jutovej fólie, z iných nám ostali už len semienka a budú mať svoju šancu sa prejaviť opäť budúci rok na jar. Ako to robia, že dokážu prečkať až do jari a potom pomaličky rozvinúť kúsok po kúsku, lístok za lístkom, aby opäť zažiarili pre našu radosť?
A napriek tomu, že sa nám môže zdať, že život v záhrade akosi utíchol, o to viac nás teší každá návšteva vtáčieho obyvateľa v krmítku pri pravidelnom dopĺňaní energie, ale aj výnimočné mihnutia sa veveričky na ihličnatých stromoch :)


Kým prišli prvé mrazíky a chladnejšie počasie, predsa sme si užili aj niečo z jesennej pestrosti zaplavenej v slnečných lúčoch. Kde tu sa ešte objavili rôzne farby na listoch konárikov alebo v tráve, ale zo všetkých rastliniek už vyžaroval pokoj, že odovzdali všetko, čo mohli a že sa znovu uvidíme v plnej sile s prvým radostnejším štebotom vtáčikov začiatkom jari. 


Počasie bolo často ako na hojdačke, ale boli aj dni, kedy sme si vychutnali prechádzky čarovnou prírodou. Stačilo nám trocha teplejšie oblečenie, šál a rukavice a s úsmevom na perách sme objavovali nové cestičky v lesoch alebo z diaľky pozorovali jelene a srnky. 



No a potom sa začal náš boj s časom o preteky :)) Keď začali meteorológovia avizovať prvé mrazy, spozorneli sme, poprikrývali a zviazali sme, čo sme mohli, ale tiež sme pozbierali naozaj poslednú úrodu a pôdu pripravili na zimný odpočinok. Pohľad na čerstvo pooranú pôdu, pohrabané lístie a pokojné, tiché zákutia v záhrade nám dáva možnosť snívať o nových záhradných dobrodružstvách, ktoré nás v budúcej sezóne čakajú. No a teraz si už pomaličky môžeme aj plánovať, aké zmeny chceme budúci rok urobiť. Niečo treba presadiť, niečo dosadiť, niečo viac ostrihať a niečo zasa obnoviť. Takže plány a ciele sú jasné, len si aj my musíme trošičku zimne oddýchnuť a načerpať sily:)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

  1. Mas pravdu. Krmitko je oziveni zahrady v zimnich mesicich. Ja sama jsem se konecne dokopala k porizeni. Koupila jsem si toto https://www.dilnahammer.cz/ptaci-krmitko-rubikus-dijon.html a hnedka po umisteni tam letaji ptacci a hnedka je veseli na zahrade.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je skvele, ze vtaciky si krmitko hned nasli, lebo nie vzdy sa osmelia do noveho krmitka. Ale o to mas teraz vacsiu radost, pozorovat ich, je velmi zabavne :)

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates