Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

27 novembra 2017

Zimné HYGGE nevyhnutnosti

bioekologika

To najlepšie obdobie pre hygge? Jednoznačne jeseň a zima. Samozrejme správny čas na chvíle pohody a šťastia je vlastne kedykoľvek. No chladné, sychravé dni, zahalené do hmly či všetkých možných odtieňov šedej oblohy, ktorú strieda iba ak tma, tak presne tieto dni si recept na radosť a pohodu žiadajú. S blížiacou sa zimou je práve teraz skvelý čas na to, aby sme všedné dni obohatili malými radosťami a v živote nachádzali aj jeho prívetivé okamihy naplnené úprimným šťastím. Existuje určite mnoho spôsobov, ako sa naučiť tešiť z jednoduchých radostí života, no ako ste sa u nás na blogu už aj z iných článkov mohli dočítať, nám to dánske „hygge“ jednoducho učarovalo.
Vľúdnosť, pohodlie, radosť a harmónia... nájdenie hlbšieho významu v bežnom živote a vytvorenie zmysluplného spojenia s okolitým svetom. Aj o tom je hygge. Ako taký malý luxusný moment na každý deň.
Niektorí ľudia, tak ako aj my :) jeseň a zimu považujú za skutočne magické obdobie roka. Pre tých ostatných sú to len nekonečné, chladné, pochmúrne dni s prevahou tmy nad svetlom, ktoré treba nejako prečkať. Ale pre všetkých existuje skvelý spôsob ako si všetky jedinečné aspekty zimných mesiacov možno dokonca aj vychutnávať. Odpoveďou je dánsky princíp hygge. A verte, že Dáni vedia ako na to – napriek tomu, že patria ku krajinám s najchladnejšou a najdlhšie trvajúcou zimou, dokážu byť neuveriteľne šťastní. Ich tajomstvom „hygge“ úsilia o každodenné šťastie už obletelo celý svet. Zameranie sa na jednoduché radosti života, vyvážené úsilie o relax a pohodlie, napriek každodenným povinnostiam v práci i domácnosti funguje.
Čokoľvek, čo nám prináša pohodu, či je to dobré jedlo, horúca čokoláda, hrejivá prikrývka, zábava s rodinou a priateľmi... hygge môže prežívať ktokoľvek a kedykoľvek, no chladné jesenné a zimné večery akoby samé nabádajú k prežívaniu nefalšovaného hygge. Pre nás je tento severský princíp viac ako vítaný a myslíme, že nie je nič jednoduchšie a príjemnejšie ako ho praktizovať práve v tomto období.  Nepripomína vám to tak trochu Vianoce? Všetky tie malé jesenno – zimné radosti hygge tak pokojne môžu byť aj vašimi malými Vianocami na každý deň. A kto by sa bránil jednoduchým, no o to viac vzácnym, momentom vianočného šťastia?

Tak ako môže hygge zmeniť a skutočne urobiť toto obdobie roka na príjemnejšie a radostnejšie nielen počas vianočných sviatkov? Ide to celkom jednoducho, a tu je niekoľko základných super hygge tipov, ktoré zaručene fungujú:


...siahnite po tej najmäkkšej deke, ktorá vás s radosťou zahalí teplým objatím


...obklopte sa všetkým hrejivým – od hlavy až po päty, nevyhnutný je veľký teplý sveter či vyteplené ponožky, a pohodlne sa usaďte a vychutnávajte si svoj obľúbený horúci nápoj spolu s čerstvým domácim koláčikom


...unikajte každodennej realite a relaxujte s obľúbenou knihou


...stlmte svetlá, zapáľte sviečky a vneste do miestnosti upokojujúcu atmosféru, vítané sú aj drobné prírodné dekorácie prinesené z prechádzok v prírode – vetvičky ihličia, šišky, vylisované suché lístie...

Vyskúšajte svoj život trošku zmeniť v štýle hygge. Možno zistíte, že veľa podobných činností má už dávno miesto vo vašich životoch a podobné okamihy šťastia si vlastne dopriavate tak často ako sa dá, ibaže si ich možno natoľko neuvedomujete ;) ...že tiež poznáte večery, kedy ste pekne zahrabaný až po uši do teplej mäkkučkej deky, a okenný parapet vášho domova je ožiarený blikavým plamienkom sviečok? Samozrejme toto všetko 100% sú momenty hygge. Pravé čaro týchto okamihov prichádza vtedy, keď si začneme viac uvedomovať aké vzácne tieto život oslavujúce jednoduché chvíle pohody a bezpečia sú, a oveľa viac budeme vďačnejší a šťastnejší. A o to tu predsa ide :) vytvoriť si svoje pohodlné a útulné miesto, kde sa budeme cítiť bezpečne, spomaliť a užívať si každý jeden okamih! Možno aj vám začne zima chýbať, keď už príde jar :)  

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates