Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

20 novembra 2017

Esenciálny olej BOROVICA

bioekologika

Borovica je nádherný strom. Dlhé a ostré ihličie, krásna vôňa a kratšie, no výraznejšie šišky mu dávajú osobité čaro. Nenadarmo sa spája s vôňou zimného lesa a vianočného stromčeka, veď tento strom so šiškami vyzerá akoby už bol vianočne ozdobený. Chýbajú mu už len svetielka a hotovo – viac mu netreba. Okrem jeho nezameniteľného vzhľadu,  nám však môže z neho poslúžiť aj esenciálny olej. Ten sa vyrába z Borovice lesnej (Pinus Sylvestris), konkrétne z jej konárikov, kôry, šišiek a ihličia. Využitie tohto oleja je skutočne univerzálne. Môže sa inhalovať, použiť na natieranie pokožky a masáže, ale aj do sauny alebo na výrobu domácej kozmetiky. 
Silná, balzamová, výrazná a drevitá vôňa borovicového esenciálneho oleja dokáže povzbudiť a zlepšiť náladu. História jeho použitia je skutočne dlhá. Používal sa už v starovekom Grécku a aj sám Hippokrates ním liečil rôzne problémy. 
V aromaterapii ho môžeme používať samostatne alebo v kombinácii s olejom napríklad z cédrového dreva, rozmarínu, šalvie alebo borievky. Toxicita tohto oleja je veľmi nízka, iba veľmi citliví ľudia by mali byť pri používaní opatrní, a aj preto je to jeden z veľmi obľúbených esenciálnych olejov. Ale radšej si prípadnú reakciu treba overiť vopred. 

Esenciálny olej Borovica:

čistí a dezinfikuje vzduch v miestnosti od baktérií, húb, kvasiniek, plesní
podporuje imunitný systém
podporuje vykašliavanie
pomáha uvolniť dutiny pri nádche
pôsobí antibakteriálne a antisepticky
tlmí bolesť hlavy
pôsobí protizápalovo
zmierňuje stres
podporuje sústredenie
zmierňuje bolesť svalov
vhodný aj na pokožku a vlasy

Funguje pri strese
Jeho inhalácia v kombinácii s esenciálnym olejom citrón alebo bergamot sa dá uplatniť aj pri nadmernej psychickej záťaži a strese. Efektívne odbúrava stres a napätie aj v prípade, že sa použije ako masážny prostriedok v oblasti spánkov alebo na zápästiach. Pomôže upokojiť myseľ, pozdvihnúť náladu a podporiť sústredenosť. 

Pomáha pokožke
Vďaka antibakteriálnym účinkom vie byť nápomocný pri riešení viacerých kožných problémov. Akné, ekzém, psoriáza, bradavice a svrbivá pokožka, to je len menšia časť problémov, na ktoré pozitívne vplýva. Povzbudzuje a prekrvuje pokožku, je vhodný na mastnejšiu pleť so sklonmi k zápalom. Rovnako dobre účinkuje na lupiny a vlasom dodáva lesk. Takže si z neho pokojne prikvapnite do svojho šampónu alebo ho pridajte do kúpeľa, poďakuje sa vám pokožka, ale aj svaly. 

Zmierňuje alergické príznaky
Teda najmä tie, ktoré sa týkajú dýchania, pretože v aromalampe alebo difuzéri prečisťuje vzduch a zbavuje ho toxínov, ktoré sťažujú dýchanie. Funguje najmä pri alergickej nádche alebo nadmerne slziacich očiach. 

Využije sa i v domácnosti
Možno ním poumývať podlahu, stačí do vedra dať vodu, ½ hrnčeka bieleho octu a 10 kvapiek borovicového oleja a umývať ako bežne. Podobne v spojení len s bielym octom ho možno použiť aj na čistenie skla a zrkadla. Dokonca, dokáže potlačiť zápach v topánkach, stačí 1 kvapka do každej a ešte týmto spôsobom aj hubí baktérie v nich. 

Esenciálny olej Borovica určite nájde uplatnenie v každej domácnosti a v chladnejšom období roka ešte o čosi viac. Nám jeho vôňa spríjemňuje nielen vianočné sviatky, ale aj mnohé jesenné a zimné večery. 
Máte radi borovicovú vôňu? 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates