Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

07 júla 2017

10 trikov, ktoré pomôžu so spánkom počas tropických nocí

bioekologika

Keď prichádza leto tešíme sa na dni strávené v prírode, na pikniky či grilovačky, na pohodu vo vode alebo pri mori, jednoducho na všetky aktivity, ktoré sa dajú robiť práve počas teplých slnečných dní. Lenže stúpajúce teploty atakujúce takmer 35 – 40ºC, vysoká vlhkosť vzduchu dávajú ľudskému organizmu poriadne zabrať a nedovoľujú mu dýchať. 
Únava, nervozita, neustále potenie a pocit prehriatia nás sprevádzajú po celý deň a ani v noci si neoddýchneme. Ideálna teplota v izbe na spanie by sa mala pohybovať v rozmedzí 18 – 20ºC a nie je zriedkavé, že počas tropických nocí teploty v izbách dosahujú aj 30ºC. 
To už je poriadne nad zdravú a odporúčanú hranicu a snáď iba ten, kto má klimatizáciu, si môže aspoň trochu vydýchnuť. Ale ako si pomôcť pomocou takpovediac domácich návodov? Zopár odskúšaných inšpirácií na vás čaká v tomto článku. 

1. VYBERÁME VZDUŠNÉ MATERIÁLY

Bavlna, satén, hodváb – všetky sú ľahké, prepúšťajú vzduch a jemne chladia pokožku. Výborne cirkulujú vzduch a opticky môže tiež pomôcť výber studených alebo pastelových farieb na obliečkach. 

2. OCHLADZUJEME PRIKRÝVKY

Paplóny, deky, prikrývky, čokoľvek čím sa prikrývame pred spaním dáme na pár minút do chladničky alebo ak sa dá aj do mrazničky. Uložíme ich do plastového sáčku alebo iného obalu a chladíme. Tento efekt nevydrží celú noc, ale aspoň pár minút pred zaspaním uľaví prehriatemu telu. 

3. CHLADNE A KOMFORTNE

Termofor naplnený vodou a zamrazený pomôže schladiť určitú časť tela, napríklad oblasť krku, zápästia, chodidlá alebo si ho jednoducho položíme na malú chvíľku do postele, napríklad na vankúš alebo ním môžeme vychladiť plachtu. 

4. SPAŤ AKO EGYPŤANIA

Obyvatelia rieky Níl jednoducho vedeli ako premôcť horúčavu. Svoje prikrývky namáčali v studenej vode a následne ich vykrútali. Táto metóda sa odporúča použiť radšej na kratší čas, pretože dlhodobejšie pôsobenie vlhka a chladu by zdraviu rozhodne neprospelo. 

5. MENEJ JE VIAC

Toto pravidlo platí i pri výbere pyžama. Opäť prednostne volíme ľahký a priedušný materiál, najlepšie bavlnený, ktorý saje pot. Spanie bez pyžama je paradoxne v najväčších horúčavách trošku kontroverzné, zatiaľ čo niektorí veria, že ich tento spôsob ochladí, iní na "bezpyžamovom" spaní zas uprednostňujú fakt, že pot neostáva na oblečení, ktoré potom človeka takpovediac znervózňuje. Ale to je skôr o individuálnej voľbe. 

6. NA SPÔSOB STAREJ ŠKOLY

V podstate ide o domáci DIY ochladzovač vzduchu, kedy naplníme nádobu kockami ľadu a postavíme ju pred ventilátor. Ten potom ochladzuje vzduch tak, že rozvieva chladnú hmlu z ľadu do priestoru a aspoň mierne osviežuje. 

7. POZORNOSŤ ZAMERANÁ NA ZÁPÄSTIA

A nielen na ne, ale tiež na miesta, kde pulzuje krv. Takže krk, miesta pod kolenami, členky alebo lakťové jamky ochladzujeme studenými obkladmi alebo prúdom studenej vody. 

8. STUDENÁ SPRCHA

Snáď najosviežujúca možnosť ako rýchlo ochladiť organizmus. Zbaví nás potu a nečistôt na pokožke a doslova povzbudí a reštartuje do ďalších namáhavých horúcich okamihov. 

9. POHÁR VODY PRED SPANÍM

Doplní tekutiny vyplavené potením, ale voda nesmie byť príliš studená. Inak si skôr uškodíme ako pomôžeme a tiež je dôležité množstvo vody, aby sme nemuseli počas noci niekoľkokrát vstávať na WC.

10. ĽAHKÁ STRAVA NEZAŤAŽUJE

Ovocie, zelenina na mnoho spôsobov. Všetko s krátkou dobou prípravy, bez množstva tukov a štipľavých príchutí. Konzumujeme jednoduché letné jedlá, ktoré nevyčerpajú organizmus namáhavým a dlhým trávením, ktoré takisto vyrába teplo. 

Týchto niekoľko tipov pomáha počas horúcich dní a nocí, aby zmiernili pocit prehriatia organizmu. Sú celkom nenáročné a plnia svoj účel, mnohé sme už niekoľkokrát úspešne použili, ale je pravda, že v tom najväčšom teple sa častokrát zdá, že vlastne nepomáha nič. A  jediná možnosťou vtedy ostáva veriť, že sa počasie umúdri a čoskoro sa ochladí. 

Krásne letné dni bez nástrah tropických horúčav vám želajú Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates