Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

15 júla 2017

Leto v znamení HYGGE

bioekologika

Hygge nie sú len teplé vlnené ponožky, chlpaté hrejivé deky, oheň v krbe či svetlo sviečok, vankúše a ťažké závesy... Hygge je pocit a vnímanie okamihu, že niečo v našom živote je príjemné a prináša nám radosť. A práve preto hygge funguje kedykoľvek – ideálne každý deň a počas celého roka :) Hoci zdanlivo funguje najmä vtedy, keď sme akosi častejšie náchylnejší podliehať melancholickým až depresívnym náladám, netreba sa obávať – miesto pre hygge je tu vždy ...a naozaj funguje aj počas leta, nielen počas neskorých jesenných či dlhých zimných večerov. Tak ako počas chladných tmavých dní nám radosť prinášajú všetky tie hrejivé a zahrievajúce momenty dňa pri horúcom čaji či čokoláde, rovnako radostne sa hygge dá vnímať aj počas leta. Ibaže to letné hygge je viac osviežujúce. Napríklad ideálne letné hygge v domácnosti je chladivé. Sú to ľahké letné prikrývky sviežich farieb, dekorácie v studených odtieňoch, odporúčame kombinovať obzvlášť všetky možné odtiene modrej farby. No a samozrejme nevynímajúc jednoduché prírodné motívy dekorácií. Ešte kým nás zastihne prvá vlna horúčav, naše domovy sú tak hygge pripravené :) 
Pôvodom dánsky rituál užívania života cez okamihy a všetky drobné radosti všedného dňa nadobúda počas leta celkom iný rozmer. Pretože hygge nepatrí len k zime!
V lete by sme akosi automaticky mali byť šťastní, veselí, bezstarostní a optimistickí. Leto je tak nejako definované ako by to inak ani nesmelo byť. Veď predsa slnečných dní, teplých večerov, zážitkov a podnetov na optimistický prístup k životu musíme mať dostatok. A tak sa zdá, že hygge nepotrebujeme, lebo veď je to štýl z drsného severu a predsa sa počas horúcich letných večerov nebudeme obliekať do teplého svetra či prikrývať huňatou dekou. Ale ako sme písali aj v predchádzajúcom článku, hygge je fenomén a životný štýl prinášajúci rovnováhu a harmóniu do životov a tú predsa potrebujeme každý a to kedykoľvek, teda aj v lete. Ako teda hygge princípy fungujú v letnom období? Ako sa správne naladiť a ako ich aplikovať? 

Prvá rada znie, zbavte sa všetkého čo prináša teplo! Preč s hrejivými prikrývkami, vankúšikmi, svetrami. Samozrejme nič z toho nevyhadzujte, o niekoľko mesiacov príde ich čas. No a žiadne horúce kakao, škoricové koláčiky a iné hrejivé maškrty. Ak ste to nestihli napríklad s príchodom prázdnin, tak teraz je ešte stále vhodný čas na to, ako svoj domov priblížiť k letnému hygge. Popremýšľajme o spôsoboch ako by sme aj svoje domácnosti mohli mať viac jasnejšie, akoby sviežejšie a tak pripravené dokonale na letnú zábavu. 
Nemenej dôležitá rada č.2 znie... ak si leto chcete užívať ako Dáni, pripravte sa na dni a mesiace plné priateľov, dobrého jedla, pohody a najmä zábavy :) 
Letné hygge vedie k tomu, aby sme sa zamysleli nad tým, čo nás robí šťastnejšími. Aby sme viac popremýšľali, ktoré veci či činnosti potrebujeme k tomu, aby naše leto bolo šťastným obdobím. V akom čase, na akom mieste, s akými ľuďmi sa cítime fakt dobre. Nič drahé, nič náročné, nič nákladné. Len radosť, zábava, oddych a opäť neodmysliteľná pohoda. Skvelá šanca preskúmať svoj život a vyťažiť z neho čo najviac.

ZREJÚCE LETO

Jedna z tých niekoľko drobností, ktoré my na lete zbožňujeme sú vône. Leto vonia inak ako jar. Letné vône sú plné, nesú v sebe odkaz dozrievania a sú úžasné. Taká je pre nás aj vôňa bazy šíriaca sa podvečerným okolím. Kvitnúca baza počas júna nesie jasný odkaz o tom, že leto je tu. Vonia omamne a taká je aj jej chuť. Opojná. Každý rok si tak nenecháme ujsť možnosť pripraviť si niečo chutné „bazové“. Sirup z bazy vydrží aj na chladnejšie jesenné dni a je to potom také leto vo fľaši. Počas leta nie je nič viac "hygge" ako práve niečo si nazbierať v prírode, alebo dopestovať v záhrade a potom z toho vytvoriť niečo chutné, čo budeme môcť neskôr skonzumovať. 


LETNÉ STRETNUTIA

Nič nie je viac hygge ako stretnutia. A predstavte si funguje to aj ak ste introvertky ako my dve :) Stretnutia, posedenia so super kamarátkami, grilovačky s rodinou či priateľmi, toto všetko prináša neuveriteľné množstvo radosti a veselosti do života. Taký letný víkend je na čokoľvek podobné ako stvorený. Zárukou je uvoľnenie, zábava a najmä pocit bezstarostnosti, kedy čas plynie o niečo príjemnejšie ako inokedy. 


VEČERNÝ RELAX

Ten pocit počas teplého letného večera, kedy je byť vonku je lepšie ako zostať vnútri, vyložiť nohy a nechať myšlienky voľne plynúť... sloboda mysle, prítomný okamih a len relax. Balkón, terasa, záhrada... Čas kedy na scénu prichádza uvoľňujúce mihotavé svetlo sviečky, stačí ju preniesť do exteriéru a pred prípadným vetrom ochrániť vložením do sklených pohárov. Praktické a efektné zároveň....



pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates