Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

27 júla 2017

Leto s mätovým sirupom

bioekologika

Leto s mätovým sirupom nikdy nekončí, čo pochopíte hneď, ako sirup ochutnáte. A presne preto som si pravý, domáci, mätový sirup chcela pripraviť do zásoby. Mäty mám viac než dosť, rastie asi tak rýchlo ako burina a aj keď poctivo zbieram a suším najmä na čaj (časť si vždy odkladám aj na kozmetické účely), stále jej je toľko, že aj po obdarovaní známych, z nej na záhone ostáva poriadna úroda. Bola by škoda to nevyužiť, a tak som sa konečne “dokopala“ k tomu, aby som si mätový sirup urobila pekne poctivo a podomácky :) 
Prešla som si niekoľko receptov a postupov na prípravu a pravdupovediac som sa nimi dosť inšpirovala, ale skúsila to aj po svojom. Výsledok bol podľa mňa uspokojujúci, vôňa a chuť ostali zachované ako v čerstvom stave, takže z mojej strany to bola vo výsledku len a len spokojnosť.
Často som na nete našla recept na mätový sirup s citrónom, ale keďže som chcela viac-menej docieliť chuť mojita, pridala som si do neho limetky a tiež jeho výsledná farba závisí od druhu použitého cukru alebo sladidla, či konkrétnej odrody mäty. Podľa toho bude váš sirup tmavšie hnedý, či dokonca mierne ružový, pretože niektorá mäta má tmavofialové stonky. 

Ako na mätový domáci sirup:

2 l čistej, prevarenej a vychladenej vody
asi 20 väčších stoniek mäty
1 kg cukru
2 limetky
trochu kyseliny citrónovej, približne 1-2 ČL

Mätu umyjeme, nastriháme na menšie kúsky a ponoríme do hrnca s prevarenou, ale už chladnou vodou. Pridáme šťavu z limetiek, aj umytú kôru z limetiek, ktorá nám ostala po odšťavení. Hrniec necháme 24 hodín na tmavom mieste, občas môžeme premiešať. Na druhý deň mätu precedíme a macerovanú vodu si zachytíme, pridáme k nej cukor a len na miernom ohni varíme, pokým sa nerozpustí. Netreba variť dlho ani prudko, aby sa mätové liečivé účinky neznehodnotili. Postačia asi tak 3-4 minútky. Hneď ako je cukor rozpustený, pridáme trošku kyseliny citrónovej a premiešame. Môžeme ešte raz precediť do pripravených a umytých fliaš, v ktorých budeme sirup skladovať. Ihneď uzavrieme a skladujeme na chladnom a suchom mieste. 


Toto je skutočne len základný recept na sirup, určite si pri jeho príprave nájdete niečo, čo si upravíte podľa seba. Možno pridáte kokosový alebo hroznový cukor, stéviu alebo nejakú koreninu, v podstate je to len na vašej chuti. Nečakajte, že tento mätový sirup bude zelený ako tie z obchodu a ani jeho hustota nebude tak lepkavá, ako to býva v bežne kupovaných sirupoch. Jeho chuť sa im nepribližuje, pretože takto pripravený chutí skutočne autenticky a rozhodne osvieži horúci letný deň. S jemne perlivou minerálkou, plátkom citróna alebo limetky a kockami ľadu si môžete ľahko vyrobiť skvelý letný drink na večerné posedenia v záhrade či na balkóne, ale dá sa použiť aj do bylinkového čaju.

Dobrú chuť želá Lulu :) 


bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates