Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 júla 2017

Júlová slnkom prežiarená záhrada

bioekologika

V našich školských časoch asi neexistovali krajšie dni, ako keď začal mesiac júl. Čas, kedy sa mohli bezstarostne začať všetky naše dobrodružstvá a kedy dni plynuli oveľa pomalšie. Jednoducho staré, zlaté časy, na ktoré sa oplatí spomínať. Dnes si už tento komfort nemôžeme dopriať v rovnakej miere, ale doslova detskú radosť nám spôsobuje každý nový, rozkvitnutý kvietok či dozreté ovocie a zelenina z vlastnej úrody. 
Vôňa dokvitajúcich byliniek dotvára neopakovateľnú atmosféru pokojného letného večera, kedy si môžeme vychutnať plody nášho záhradkárskeho snaženia. 
Grilovanie, oddychovanie, kúpanie a hranie sa má v júlovej záhrade tiež svoje neodmysliteľné miesto. Takže, aký bol vlastne júl? Viac-menej suchý (s výnimkou len niekoľkých dní), slnečný, hravý a viac-menej žltý, ale to sami uvidíte :)


Rudbekia sa nedá nazvať inak ako kvetom slnka, pretože ho doslova miluje a aj tak trošku vzdialene pripomína. Jej kvety nie sú tak veľkolepé ako slnečnice, ale na druhú stranu dlho vydržia kvitnúť a pri prvej príležitosti ich nevyzobú všetky vtáky z okolia vašej záhrady. Rudbekia nabíja záhradu energiou a vôbec jej k obľúbenosti nechýba zmyselná vôňa ruže či hebkosť lupienkov pivónie. A obzvlášť ju milujú aj motýle :) Skvele vyzerá aj vo váze, najmä v kombinácii s nejakými menej výraznými kvetmi doplní stôl v kuchyni alebo prežiari vstupnú chodbu. 



Arómou výrazná a "eko" užitočná rastlinka aksamietnica, ktorá dokáže odpudzovať aj hmyz a škodce sa celkom právom zvykne nazývať aj smraďoška. Kvitne celé leto a jej jedinou nevýhodou je, že je to 1 ročná rastlinka, takže ak ju chcete mať na záhradke každý rok, musíte si ju vždy nanovo vysiať alebo predpestovať. Inak, jej sušené kvety sa zvyknú používať aj ako farbivo a dokonca pomleté kvety sa používajú ako korenina na Kaukaze v kombinácii so škoricou. 


Slamienka talianska má krásny názov a ešte krajšie kozmetické účinky. Používa sa na upokojenie, hojenie a regeneráciu pokožky. Je skvelá na kruhy pod očami a tiež na malé ranky a jazvy. Možno niekomu príliš nevonia, predsa len jej vôňa je špecifická (asi ako kari korenie), a teda ak vám v kozmetike prekáža, skúste ju pridať do polievky alebo k šalátu. 


V júlovej záhrade je veľa žltej a veľa slnka, presne tak ako to k letu patrí. Žltá je pozitívna farba, predstavujúca múdrosť, aktivitu, chuť do života a jednoznačne je TOP farbou letných dní ako v záhrade, tak aj v šatníku či na tanieri. Aj vďaka nej je každý deň veselší a optimistickejší :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates