Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

12 júna 2017

Malá, letná, aromaterapeutická príručka

bioekologika

Zdá sa to celkom zvláštne a pritom je to celkom normálne, že v lete nášmu nošteku voňajú celkom iné vône ako v zime. Tie vône, ktoré v zime vyhľadávame, by sme v lete nepoužili ani náhodou a naopak. Aspoň pre nás dve to tak funguje najmä, čo sa týka kozmetiky, ale podobne to funguje aj v aromaterapii, ktorú treba zamerať podľa ročných období. Rozdiely v ročných obdobiach na našom území sú relatívne ešte stále výrazné, a preto aj požiadavky na to, na aké problémy a situácie chceme aromaterapiu použiť, sú dosť odlišné. A keďže nám nastupuje leto, ktoré je nepochybne záťažou pre ľudský organizmus z hľadiska vlhka, horúčav a pod, rovnako je však aj príjemným obdobím spojeným s oddychom, pobytom pri vode a istým relaxom a vychutnávaním si života vonku v spojení s prírodou. 
Aromaterapia je v týchto dňoch na vzostupe. Čoraz viac ľudí sa zaujíma o vône a esencie nielen preto, že príjemne voňajú, ale aj preto, že veria ich účinkom a sile na naše duševné a fyzické zdravie.
V tomto smere ani my nie sme výnimkami a radi by sme vám ukázali niekoľko esenciálnych olejov, ktoré v lete určite využijete. Už neraz sa nám osvedčili i na dovolenke. 

SPOKOJNÁ LEVANDUĽA

Predstavte si neznesiteľné horúce letné dni a po nich prídu ešte neznesiteľnejšie horúce letné noci. V miestnosti 30ºC, žiaden vzduch neprúdi a aj keď je okno otvorené dokorán, teplota v izbe neklesá a neklesá. Tento scenár zažívame prakticky už každé leto, niekedy len pár dní, inokedy skoro celé dva mesiace. Nervózne prevaľovanie sa na posteli, pokus ochladiť pokožku, strieda pokus zaspať a nič z toho nevychádza tak ako chceme. Kto by nebol nervózny a unavený? A v tom momente na pomoc prichádza levanduľa, teda esenciálny olej z tejto rastlinky, aby upokojila a zrelaxovala myseľ a telo. Stačí pár kvapiek na privoňanie či na masáž spánkov a zápästí alebo ešte lepšie je prikvapnúť ju do destilovanej vody vo fľaši s rozprašovačom a nastriekať na vankúš. 

CHLADIVÁ MÄTA

Udrží pozornosť a sviežosť organizmu, pomáha sústrediť sa a okrem toho má skvelú schopnosť ochladiť organizmus. Obsahuje mentol, ktorý poznáme ako výborný osviežujúci prostriedok v kozmetike. Pár kvapiek mätového oleja rozmiešaných v poháriku vody môžete natrieť na pleť a očistiť ju, rovnako ho môžete takto natrieť aj na pokožku tela a dostaví sa príjemný chladivý pocit. Mäta pôsobí tiež proti bolesti hlavy a keď si tento olejček zoberiete na cesty, pokojne k nemu párkrát privoňajte, najmä ak šoférujete už niekoľko hodín, alebo si ho kvapnite na aroma keramickú doštičku v aute. 

ENERGIZUJÚCI CITRÓN

Keď už horúce dni nemajú konca, nálada aj energia u väčšiny z nás klesá. Všimli ste si niekedy, že keď krájate citrón ako krásne prevonia vzduch a že nálada je hneď veselšia. Esenciálny olej citrón dokáže povzbudiť, osviežiť a čistiť veci i vzduch, odplašiť hmyz, ale aj konzervovať. Pôsobí pozitívne na akné, na nečistoty na pleti a neutralizuje zápach. Skrátka skvelá vecička na cesty i na domáce použitie. Môžete ho inhalovať, pridať do kozmetiky, vyčistiť s jeho použitím špinu alebo ho jednoducho ovoniavať na zlepšenie nálady. 

UPOKOJUJÚCI HARMANČEK

Jemne sladká, kvetinová vôňa harmančeka dokáže upokojiť myseľ i pokožku, zrelaxovať zmysly a navodiť rovnováhu. Regeneruje pokožku a pomáha bojovať s depresiou, únavou a so stresom. Naše letné cesty na dovolenky sa veľakrát udejú leteckou dopravou. No nie každý ich vníma príjemne, niektorí majú doslova panický strach a pociťujú úzkosť. V tomto prípade skúste nakvapkať zopár kvapiek na bavlnenú vreckovku, ktorú si môžete privoniavať kedykoľvek, keď na vás príde pocit strachu. Alebo olej vmasírujte na zápästia či na oblasť za ušami. 

REPELENTNÝ EUKALYPTUS

Muchy, komáre, osy a iné príšerky z ríše hmyzu, ktoré nás otravujú nielen celé leto,  dostanú prírodnú stopku s eukalyptovým esenciálnym olejom. A prečo? Jednoducho, nevonia im a to je len dobré, aspoň pre nás ľudí. A keď nás predsa uštipnú, treba si toto miesto potrieť eukalyptovým olejom, ktorý zabráni tvorbe zápalu a rozvíjaniu infekcie. Inak si ho môžete kvapnúť do fľašky s rozprašovačom naplnenej vodou a takto nastriekať na telo alebo vlasy. Okrem toho skvele čistí vzduch a v prípade núdze si môžete kvapnúť na špinavé dlane a takto ich vydezinfikovať. 

Esenciálne oleje sú malé fľaštičky, ktoré skrývajú obrovskú prírodnú silu. My ich zvykneme inhalovať, ale aj používať na výrobu domácej kozmetiky a drogérie. Majú tak veľa účinkov, že vám stačí mať doma niekoľko základných kúskov ako citrón, levanduľa, čajovník či rozmarín a vyriešite niekoľko problémov naraz. 
Používate esenciálne olejčeky aj vy, ktoré sú vaše najobľúbenejšie? 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates