Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

24 júna 2017

Júnový mediteránsky raj

bioekologika

Mesiac jún vždy začína pozitívne sviatkom všetkých detí a privlastňujeme si ho vlastne všetci, ktorí sa cítime byť deťmi aj napriek pokročilému, dospelému veku. Veď spomienky a zážitky z detstva sa často spájajú práve s hrami v prírode či v záhrade, skúmaním a objavovaním nových vecí. A veľmi podobne skúmavo sa cítime aj my, lebo v júni je záhrada plná života a zážitkov. Skoré ranné vstávanie, ktoré obstarajú bohato rozvetvené vtáčie rodinky obývajúce stromy a kríky, farebné kvety letničiek pohojdávajúce sa v letnom vánku, dozrievajúce a sladučké ovocie, oranžové i ružové západy slnka a tiež posedenia pri chladivom nápoji či rodinnej grilovačke. Júnová záhrada chytí za srdce každého, kto miluje život v prírode a kto si dokáže vychutnať každú maličkosť, ktorú nám ponúka.  
Pretože jún v záhrade je nádherný! Ani tento mesiac nijako nezaostáva za krásami tých jarných. Záhrada v júni je už celkom iná, je letná, kvitne množstvo kvetov a vzduch omamne vonia ich vôňami. 
Ak podvečer na chvíľu zatvoríte oči, poľahky sa v myšlienkach prenesiete na čarovné miesta s príchuťou provensálska, toskánska či ružových plantáží v Grasse... Kvitnúca levanduľa, rozmarín, drobné olivové kvietky pripomínajúce vône olivových hájov, chladivá vôňa mäty a omamná vôňa ruží ...stačí aj len kúsok mediteránskeho raja okrášľujúci záhradu svojou podmanivou atmosférou.




Vieme, že oliva nie je ten najbežnejší strom, ktorý rastie v slovenskej záhrade, ale ak náhodou rastie v tej vašej alebo poznáte niekoho, kto má tento kúsok olivového raja u seba doma, isto viete ako kvitnúca oliva nádherne a prenikavo prevonia letný večer. Tento strom v podstate nepotrebuje starostlivosť, akurát tak ostrihať konáriky a omladiť. Inak, k vzniku olivovníka sa viaže jedna krásna legenda, v ktorej súperili Poseidon a Aténa o moc nad hlavným mestom Grécka. Spor sa mal vyriešiť tak, že vyhrá ten, kto prinesie mestu najvzácnejší dar. Poseidon zabodol trojzubec do skaly a okamžite vytryskla voda, ale Aténa dupla nohou o zem a vyrástol olivovník - prvý na svete. Odvtedy je hlavné mesto Atény pomenované po nej. 




Baza vždy bola pre nás čarovná, v neskorú jar je biela a v jeseni zase čierna...aj taká premenlivá je voňavá baza s bielymi kvetmi a čiernymi plodmi. Už v detstve sme milovali jej sladkú chuť v sirupe alebo v domácom džemíku ako od babičky. Aj preto sme si po rokoch, pripravili skvelý bazový sirup, s ktorým si prenikavú vôňu letných večerov môžeme vychutnať každý deň. A nebojte sa, nezabudli sme si z nej nasušiť na čaj, ktorý určite využijeme v chladnejších dňoch.  

Každé ročné obdobie je svojim spôsobom čarovné a ani to letné svojim pôvabom nezaostáva. Oddychový letný dovolenkový a prázdninový čas naplno prepukne už o pár dní, kdekoľvek sa ocitnete, užívajte si krásne letné dni. 
pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates