Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

19 apríla 2017

Slovenská prírodná kozmetika

bioekologika

Z časti to bude pôsobiť pre niekoho ako klišé, ale sme skutočne hrdé, keď vidíme a spoznávame neustále sa rozširujúci sortiment slovenskej prírodnej kozmetiky. Nikto jej neodoprie, že je v nej srdce, kus poctivej ručnej práce, množstvo vedomostí o bylinkách, ale aj o tých exotickejších prírodných surovinách a samozrejme sú to hlavne skúsenosti, ktoré každého z výrobcov posúvajú vpred pri čomkoľvek, čo tvorí. Výrobcovia slovenskej kozmetiky utešene pribúdajú a dovolíme si tvrdiť, že sa neboja experimentovať. Pribúdajú totiž nielen nové značky, ale tiež nová ponuka, z ktorej sa nám v dobrom doslova zatočí hlava vždy, keď chceme nejaké novinky vyskúšať. Už dávno ich ponuka nie je len o mydlách alebo tuhých šampónoch, vyberať si môžete produkty od hlavy po päty :) A preto sme sa rozhodli, že zostavíme menší výber toho, čo nám najviac vyhovovalo a k čomu sa pokojne v budúcnosti vrátime rady. Veríme, že náš výber bude inšpiratívny a odhodláte sa aj vďaka nám spoznávať čaro slovenskej prírodnej kozmetiky. Vieme, že v tomto výbere nie sú zastúpené všetky značky, ale rady kozmetiky v našich kúpeľniach sa celkom pravidelne plnia o nové doteraz nevyskúšané veci, takže určite časom pribudnú aj naše skúsenosti s nimi.  
A tu je prvé kolo "slovenského výberu" a nami overené značky:

DULCIA natural

 … a jej Sérum na zuby, ktoré sme vyskúšali obe a každá z nás si ho už kúpila aj opakovane. Možno si na jeho chuť budete musieť trošku zvykať, ale nám slané zubné pasty našťastie neprekážajú, takže ani chuť tohto séra nás neodradila v používaní. A nemala by ani vás, pretože nie je to klasická zubná pasta, ale zmes rôznych olejov, vínneho kameňa a jedlej sódy spolu s esenciálnymi olejmi. Už po prvom použití pocítite jeho čistiacu silu, po niekoľkých aj mierny bieliaci účinok a postupne sa zmiernilo i krvácanie ďasien. Lenže úplne najväčším a pozitívnym prekvapením bolo, že sérum skvele hojí afty. Ak ich mávate, viete aké sú nepríjemné a ako veľmi bolia a sérum podporilo ich zahojenie.

MYLO

… a jeho Jemné peelingové mydlo s vanilkou a levanduľou poteší každého milovníka poctivých prírodných mydiel. Je skutočne jemné, ale zároveň skutočne peelingové. O to sa postarajú malé čiastočky bourbonskej vanilky, ktoré sú doplnené o provensálsku levanduľu, ale aj bambucké maslo či mandľový olej. Veľmi príjemne skombinované arómy sa podľa popisu viac hodia na chladnejšie ročné obdobie, ale to je skôr otázka vkusu. Mydlo používame na tvár aj na telo, nie však každý deň, lebo aj keď jemný, ale peelingový efekt skutočne cítime. Pokožka je po jeho použití hladšia, jemnejšia a prekrvená, čo sa pozitívne odráža aj na jej celkovom vzhľade. 

Navia

… a jej Jojobový olej BIO nerafinovaný vhodný ako náhrada za denný a nočný pleťový krém, my sme si ho však viac obľúbili ako nočnú starostlivosť o pleť. Je skvelé, že tento olej sa hodí na viaceré typy pleti a úplne najlepšie je, že má malú pipetku, s ktorou si kvapnete presne toľko koľko chcete. Už žiadne zbytočné míňanie, oblievanie a mastenie fľaštičky. Jojobový olej krásne pleť zjemní, hydratuje a spevňuje, a to aj v oblasti krku, kde sa prejavuje starnúca pokožka o niečo rýchlejšie. A jeho účinky sme zaznamenali aj pri nie veľmi hlbokých vráskach, odporúčali by sme ho tak aj pre zrelšiu pleť. Príjemne vonia po orieškoch, čo je super, lebo niektoré oleje zrovna vôňou nelákajú. 

ponio

… a jeho Prírodný kondicionér Levanduľa & chmeľ so zázračnými vlastnosťami „poľudšťujúcimi“ rozlietané, vysušené a často aj elektrizujúce vlasy, s ktorými bojujeme obe dosť často. Základom pre jeho efektívne používanie bolo, aby sme sa naučili, koľko kondicionéru je to správne množstvo a aby sme to s ním neprehnali. Na začiatku sme ho totiž používali viac ako bolo treba a vtedy sme si veru jeho účinky nepochvaľovali. Lepšie účinkoval na suchší typ vlasov, respektíve pri rýchlejšie sa mastiacich, jeho efekt nebol taký výrazný, ale v zásade je určený práve pre suchšie vlasy bez lesku, takže na tie úplne sedí. Vlasy sa po ňom dobre rozčesávajú, sú jemné a lepšie sa upravujú pri stylingu. 

Soaphoria

… a jej Makový olej s prenikavou makovou vôňou. Tento olej má príjemnú konzistenciu a ocenia ho najmä tí, ktorí majú suchšiu pleť a trápia sa s opakujúcimi sa ekzémami. Po jeho použití je pleť o niečo hebkejšia ako po spomínanom jojobovom oleji, ale to samozrejme záleží od konkrétneho typu pleti a problémov s pleťou. Z našich skúseností si lepšie poradil i so suchšími miestami a hydratoval akoby na dlhšiu dobu, ale vôbec nezanechával mastný film. Opäť sa viac osvedčil na večerné používanie, v zásade však ani ráno nerobil neplechu pod make-upom. 

TVOJa kozmetika

… a jej Soľ do kúpeľa bylinková, ktorej už samotný názov napovedá, že sa v kúpeľni ocitnete v bylinkovom opojení upokojujúceho harmančeka a posilňujúceho rozmarínu. Ich spoločnosť bude skvele dopĺňať morská soľ, ktorá je skvelá na rôzne kožné problémy, ale nemusíte sa obávať, že vás takýto kúpeľ vysuší, pretože v zložení sa tiež nachádza olivový a slnečnicový olej a aj špecialitka v podobe rozmarínového esenciálneho oleja. Ak trpíte bolesťami hlavy, migrénami a podliehate stresu, tento kúpeľ je doslova balzam na myseľ. Aspoň pre nás je skvelým doplnkom protimigrénovej terapie. Kryštáliky soli sú trošku väčšie, ale krásne sa rozpúšťajú a doslova blahodárne pôsobia na pokožku. Ak však máte alergiu na harmanček nezúfajte, môžete si zvoliť iný druh kúpeľovej soli. 

Ak by vás zaujímala recenzia slovenskej Ružovej vody značky Hanus, nájdete ju na blogu tu.
...ale keďže aktuálne používame aj iné výrobky zo slovenskej prírodnej kozmetiky, určite sa časom podelíme aj o skúsenosti s nimi. Zápisky skúseností s týmito výrobkami vznikali skôr ako sme začali blogovať a viaceré z nich sme medzičasom už spotrebovali. Keďže sme nechceli ukrivdiť žiadnu zo spomínaných značiek, nepodarilo sa nám tak naše skúsenosti doplniť o autentické spoločné foto produktov a tak sme si trochu pomohli produktovými zábermi samotných výrobcov. Nabudúce to už určite rady napravíme a slovenské skvosty z našich kúpeľní postavíme aj pred náš objektív. 

Používate aj vy slovenskú prírodnú kozmetiku alebo ktorý výrobok z nej je váš naobľúbenejší? Zanechajte nám komentár a radi sa inšpirujeme vašim výberom :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

  1. Na slovenských výrobcov nedám dopustiť, moji najobľúbenejší sú Mydlo z farmy s ich dokonalým uhľovým mydielkom, ktoré má zbavilo akné a Ponio, od ktorých mám niekoľko šampúchov a deodorant. Soaphoria mi v niečom vyhovuje, v niečom zase nie - mám rada ich tuhý deodorant a ricínový olej, mydlá ani Askam Maska mi však nesadli, keďže už vyše roka si vlasy hennujem, tešila som sa, že očekujem aj hennu od Soaphorie, bohužiaľ čítala som na ňu dosť zlé ohlasy, tak som to radšej neriskovala. Tvoja kozmetika má zase neskutočný marhuľový peeling a od Dulcie som okoštovala sérum na zdravé zuby - tiež super vecička. V blízkej budúcnosti by som rada vyskúšala uhľové mydielko od Musk, nech som v obraze. Vynechala som nejakú značku? Sama neviem :-D Teším sa na ďalšie diely takýchto článkov. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme pekne za komentár aj za inšpirácie, sme rady, že je nás viac, čo s radosťou objavujeme nové slovenské kozmetické produkty. Inak, marhuľový peeling od Tvoja kozmetika láka aj nás a vlastne aj viacero iných produktov tejto značky. So Soaphoriou to vnímame tiež tak podobne, a aj keď ich henna ani nás veľmi neoslovila, našli sme si tam iné stálice.

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates