Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

24 apríla 2017

Aprílové záhradné emócie

bioekologika

Aprílové počasie je výrazne emočne nestabilné. Lepšie to hádam ani pomenovať nevieme a celkom sa nám tento názov aj zapáčil, veď ste sa o tom istotne neraz presvedčili už aj vy sami :) Chvíľku sa na nás slniečkovo usmieva a ani sa nestačíme čudovať a už plače dažďom skutočne ako z krhly. Oblaky striedajú slnečné lúče, chladné rána sa menia za teplé popoludnia. Ale tohtoročný apríl je ešte nevyspytateľnejší a nie je núdza ani o sneh. Ten nás síce obišiel, ale chladnejšie noci a mierny prízemný mrázik predsa len potrápili rastlinky a pučiace stromy. 
Keďže apríl je už plnohodnotným jarným mesiacom, ani prekvapivé nástrahy počasia nezabránili rastlinkám, aby prejavili svoju krásu o kúsok viac ako v marci. 
Preto prinášame krátky foto článok, ktorý poteší zrak všetkých kvetinomilovníkov a záhradkárov
celým srdcom a dušou. 


Výrazne modré, neúnavné a bohaté v kvete – to sú modrice, ktoré vôbec nie sú náročné na pestovanie ani na podmienky. Akurát po odkvitnutí, zoschnuté listy odstrihneme a je hotovo, zase nás ich bohaté záhony potešia až nasledujúcu jar. Inak vedeli ste, že v okrese Brno existuje mesto s názvom Modřice? Ktovie, či im na jar modricová výsadba krášli mesto :)



Niektoré skalky v záhradkách doslova prekypujú kvitnúcimi druhmi a niektoré zase napodobňujú horskú scenériu bez množstva kvetín. Prelínanie skál, zvyšovanie a zase klesanie, rôzne úrovne a nové možnosti. Skalky predstavujú odlišný malý svet v každej záhrade, ktorý si žije vlastným životom. A my skalničky doslova zbožňujeme a objavujeme stále nové druhy pre radosť. A vôbec nemusia patriť ku kvitnúcim druhom, veď už len každý maličký prírastok znamená pozitívnu zmenu. 


Tulipány sú síce symbolom Holandska, ale pôvodne pochádzajú z Ázie a na územie Európy sa rozšírili postupne. Množstvo druhov, farieb, veľkostí a rôznych šľachtiteľských počinov je jednoznačným ukazovateľom, že tulipány sú veľmi obľúbeným kvetom aj vo vázach, ale  úplne najkrajšie sú doma v predzáhradke. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates