Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 apríla 2017

DIY pleťové tonikum Levanduľa a Zelený čaj

bioekologika

Vyrábať domácu prírodnú kozmetiku nás baví stále viac a viac. A úplne najradšej máme jednoduché a rýchle postupy, ktorá nestoja veľa peňazí a vyrobíme ich doma v podstate kedykoľvek, keď niečo potrebujeme. Základom našich odskúšaných receptov bývajú bežne dostupné suroviny, ktoré dokážu nahradiť niektoré kozmetické produkty. 
Pred pár rokmi sme kozmetiku skôr kupovali, ale postupne sme samé zistili, že niektoré produkty sa dajú alternatívne vyrobiť aj v pohodlí domova. 
Napríklad telové a pleťové peelingy, ale aj ružová voda či tonikum sú hotové za pár minút a sú takmer identickou náhradou. Jediná ich nevýhoda je asi v tom, že podstatne menej vydržia, pretože do tej domácej kozmetiky si nedávame žiadne konzervanty. 

Pleťové tonikum patrí k tým produktom, ktoré používame denne a radi skúšame nové značky a nové typy, ale tiež si ho z času na čas vyrobíme a potom dávame jedna druhej testovať. Jednak preto, aby sme vedeli, či je vhodné aj pre naše rozdielne typy pleti a hlavne preto, aby sme vedeli, či naozaj fungovalo tak, ako sme si predstavovali. Obe sme milovníčkami čaju a byliniek a tak, keď sme objavili postup na toto tonikum, rozhodnutie bolo jasné. Kto má rád levanduľu, príde si na svoje, to sľubujeme :)

Na výrobu tonika budeme potrebovať:

2 až 3 ČL sušených levanduľových kvietkov
2 ČL sušených lístkov zeleného čaju
100 ml destilovanej vody

Pripravíme si 2 šálky alebo misky, do jednej nasypeme levanduľu a do druhej zelený čaj. Každú zalejeme asi 50 ml vriacej vody a necháme 15 až 20 minút vylúhovať. Potom bylinky precedíme a získanú tekutinu cez lievik nalejeme do čistej uzatvárateľnej fľaštičky. Môžeme, ale nemusíme pridať 1 kvapku levanduľového esenciálneho oleja. Tonikum skladujeme najlepšie v chladničke a používame na vyčistenú pleť. Dá sa naliať aj do fľaštičky s rozprašovačom, vtedy je skvelé ako osviežujúci sprej na tvár. 



Keďže sme nepoužili žiaden konzervant, je vhodné ho spotrebovať tak do týždňa až dvoch, ale práve preto ho robíme radšej v menších množstvách, aby sa zbytočne nepokazilo. Krásne a intenzívne levanduľovo vonia, levanduľa pôsobí aj protizápalovo na vyrážky, takže rýchlejšie miznú a celkovo je pleť po jeho použití na dotyk veľmi jemná. Našim používaním sme zistili, že vyhovuje tak zmiešanej pleti ako aj suchej, nedráždi a pleť po použití nie je začervenaná. Odporúčame ho vyskúšať, určite sa vám zapáči a z času na čas si ho ešte vyrobíte. 

...pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates