Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

01 júna 2022

Biodegradovateľné vs. kompostovateľné

bioekologika

Je to v podstate jednoduché a pre každého by to malo byť aj prirodzené, že odpad patrí do koša. A keď ho naozaj aj dôkladne triedime a recyklujeme, môžeme byť tou povestnou kvapkou v mori, ktorá vo výsledku dokáže veľké, pre ekológiu prospešné, veci.

Problém s nadmernou produkciou odpadu, a špeciálne toho plastového, sa v podstate nedá nazvať inak ako katastrofálny. Množstvo spotrebovaných tovarov balených v materiáloch rôzneho pôvodu už dávno presiahlo alarmujúce hranice a skutočne len malá časť akéhokoľvek vyzbieraného odpadu sa dá efektívne zrecyklovať. Mnohé spoločnosti na trh uvádzajú obaly, ktoré sú ekologickejšie, ale celkový problém s odpadom a jeho následným spracovaním to zásadne nerieši. Naopak, práve preto často vzniká odpad zo zmesových materiálov, ktorý nie je možné recyklovať a ďalej využívať. Označenia o výrobe obalu, ktorý je vyrobený z takého alebo takého papiera alebo už zrecyklovaného plastu, ale zároveň nie výhradne iba z neho čím sa znemožňuje proces recyklácie, tak značia skôr o greenwashingu spotrebiteľov.

Skutočne lepším riešením sa javia obaly označované ako biodegradovateľné - biologicky rozložiteľné alebo obaly označované ako kompostovateľné. Úžasný technologický nápad, čo poviete? Problém však je, že tieto 2 pojmy sa často mylne považujú za rovnocenné, a pritom každý z nich znamená niečo iné. A pritom porozumieť im je dôležité aj preto, aby sme vedeli, čo môžeme dať do svojho kompostoviska.

Biodegradovateľné vs. kompostovateľné

Prvé, čo treba vedieť je, že kompostovateľné produkty sú biologicky rozložiteľné, ale nie všetky biologicky rozložiteľné produkty sú kompostovateľné. Zásadný rozdiel medzi nimi je v tom, že biologicky rozložiteľné produkty sa rozkladajú na niekoľko prírodných prvkov, zatiaľ čo tie kompostovateľné sa rozkladajú na organický materiál, ktorý predstavuje materiál na opätovné použitie v záhrade.

K neoceniteľným bonusom kompostovateľných produktov patrí ich zloženie zo 100 % prírodných materiálov bez akýchkoľvek ropných ingrediencií, vďaka čomu nepredstavujú žiadnu ekologickú záťaž a po skončení ich životnosti nekontaminujú prírodu, ale naopak uvoľňujú do pôdy cenné živiny. Okrem toho, procesom kompostovania vracajú do prírody organický uhlík a znižujú produkciu metánu/skleníkových plynov. Preto je nevyhnutné vedieť, čo do kompostu vkladáme, aby sme získali naozaj kvalitný a ekologicky nezávadný kompost.

Biologicky rozložiteľné produkty majú dlhší čas rozkladu ako kompostovateľné produkty, a v niektorých prípadoch môžu za sebou aj tak zanechať po rozklade toxické látky.  Aby boli produkty označené ako biologicky rozložiteľné musia byť schopné sa premeniť na organickú hmotu. Svoj vplyv na životné prostredie však znižujú iba vtedy, keď sa likvidujú správne.

Recyklovanie ekologických obalov je však udržateľné vtedy, keď je udržateľný aj proces ich rozkladov a majú opätovné využitie. Hoci sa na ich výrobu používajú organické  a rýchlo obnoviteľné materiály ako cukrová trstina, kukurica, tráva, bambusové listy, steblá pšenice alebo zemiaky a stávajú sa trendom, tieto obaly nie sú našou jedinou nádejou na záchranu. Môžeme sa pokúsiť tiež zamerať na redukciu spotreby a opakovateľne použiteľné materiály, ktoré minimalizujú potrebu celkovej recyklácie.


Rady pre redukovanie vytvárania odpadu

  1. Vyvarovať sa používaniu jednorazových produktov a obalov, aj keď sú vyrobené a označené ako biodegradovateľné alebo kompostovateľné.
  2. Pozorne čítať označenia na obaloch a produktoch a podľa nich zabezpečiť ich správne recyklovanie. Nevyhadzovať do komunálneho odpadu obaly označené ako vhodné na kompostovanie alebo biodegradovanie.
  3. Uvážené nakupovanie s dôrazom na potrebu, využiteľnosť a nie trendovosť.
  4. Kupovať a používať opakovane použiteľné obaly, napríklad ako sklené fľaše na vodu, misky na jedlo, vrecká na zeleninu a ovocie...
  5. Neplytvať papierovými utierkami, vreckovkami a inými papierovými výrobkami. Napríklad pri pečení používať silikónovú podložku namiesto papiera na pečenie.
  6. Vyvarovať sa plastovým obalom v čo najväčšej miere.
  7. Opraviť poškodené a dať veciam druhú šancu.

Nikto z nás nie je dokonalý, ale každý, hoci aj malý krôčik, pomôže a ukáže nám, že to má obrovský zmysel. Jednoducho, snažme sa o to najlepšie čo dokážeme urobiť pre zredukovanie odpadu a ak to skúsime všetci, spolu dosiahneme viditeľný výsledok v znížení celkového množstva odpadu a nezáleží na jeho druhu. Napríklad aj pri bežnom nákupe ovocia a zeleniny môžeme ročne zredukovať množstvo mikroténových vreciek aj o stovky až tisícky, rovnako tak aj plastových fliaš z nápojov alebo obalov z polotovarov. O tom, aké sú vlastnosti a výhody najznámejších základných eko materiálov sa dočítate aj v tomto článku. Všetci nesieme svoju časť zodpovednosti za stav v akom sa naša planéta nachádza, a preto by naše úsilie malo byť ešte výraznejšie.

✍🏻 by Veve & Lulu
zdroj foto: pexels

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates