Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

26 februára 2020

Ako vytvoriť trvalo udržateľnú záhradu

bioekologika

Ekologická a trvalo udržateľná záhrada je plná života, rozmanitosti a čo je na nej najcennejšie, je autentická. Nie je to záhrada s presne a prísne definovanými líniami, kratučkým anglickým trávnikom, minimalistickými kvetinovými záhonmi len s 3 druhmi kvetov, dokonale ostrihanými kríkmi a stromami. A vy už viete, že v záhrade my dve trávime veľa času a snažíme sa práve o jej pestrosť na viacerých úrovniach. 
Trvalo udržateľná záhrada si žije voľne a rozumne hospodári s vodou, energiami, podporuje biodiverzitu, kombinuje jedlé a liečivé rastliny, ochraňuje zvieratá v nej žijúce a láka do nej nové a nové druhy. Robí všetko preto, aby to v nej naplno žilo a fungovalo bez obmedzení. 

Pýtate sa, čo môžete urobiť, aby ste aj vy svoju záhradu zmenili na trvalo udržateľnú? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov. 

ZBIERAJTE A HOSPODÁRTE S VODOU

Zrážok je čoraz menej a ich úhrn vôbec nezáleží na ročnom období. V lete neprší, v zime nesneží. Voda je jednoducho veľmi vzácna a bude čoraz viac. Zároveň je nevyhnutne potrebná, pretože bez nej nevypestujete nič. 
Najlepšia voda na zalievanie je z dažďových zrážok, a preto si na tienisté miesta do záhrady nainštalujte zberné nádoby. Čím väčšie a čím viac, tým lepšie. 
V záhrade obyčajne podstatnú časť zaberá trávnik. Potrebuje pravidelnú zálievku najmä v čase intenzívneho sucha alebo pri raste novej trávy zo semena. Ideálne sú samozrejme dažďové zrážky, ale väčšinou sa polieva práve preto, že neprší. Snažte sa preto zalievať tak, aby sa voda z neho čo najmenej vyparovala, nezalievajte počas horúceho dňa, ale skoro ráno alebo večer. 

Vyberajte si rastliny, ktoré zvládajú sucho a nepotrebujú dennú zálievku. Ponuka je pestrá – rozchodník, sukulent, portulaka, bugénvilea, levanduľa, bodliak, perovskia, rebríček, železník, lantana, stredozemské bylinky, monarda, ľaliovka, echinacea...záleží od ich druhu a tiež výsadbového miesta. Určite si nájdete také, ktoré spestria a skrášlia záhon. 

Keď už sme pri záhonoch alebo veľkých výsadbových nádobách, zeminu zakryte alebo nasteľte mulčovacou kôrou, drevenou štiepkou, pilinami, drobnými kamienkami, slamou alebo iným prírodným materiálom, ktorý zabráni vyparovaniu vody a zabezpečí jej udržanie sa v pôde. 

ŠETRITE S ENERGIOU

Menšia plocha trávnika vyžaduje automaticky menej kosenia a tým nižšiu spotrebu energie. Rovnako je užitočné znížiť frekvenciu kosenia. Nekoste na najnižšiu možnú výšku trávy, taký trávnik oveľa rýchlejšie vysychá a nemôžu v ňom žiť chrobáky, hmyz a iné drobné živočíchy

Aj keď je automatické zavlažovanie pomocníkom, na niektoré miesta v záhrade stačí použiť klasické zalievanie s krhlou


Záhradné práce dnes dokážu uľahčiť prístroje. Vyberajte také, ktoré šetria životné prostredie a neprodukujú zbytočné emisie. Zároveň je nutné poznamenať, že cena ekologických prístrojov je niekoľko násobne vyššia. 

Svetlo v záhrade vytvára po zotmení nenahraditeľnú atmosféru. Nielen počas leta oceníte osvetlené zákutia. Pri výbere svietidiel dbajte na solárne riešenia s LED žiarovkami

KOMPOSTUJTE

Nielen že nevytvárate zbytočné množstvá odpadu, ale využívate ho vo svoj prospech. Konáriky, pokosená tráva, opadané lístie, šupky a zvyšky zo zeleniny a ovocia, odkvitnuté kvety sa dajú rozložiť a poslúžiť ako kvalitné organické hnojivo pre celú záhradu. Kompostom môžete prihnojovať alebo ho použiť na nastielanie záhonov alebo ku ovocným stromom. Chráni pôdu a korene, udržiava vlhkosť a dodáva živiny. 

PODPORTE BIODIVERZITU

Biodiverzita je vlastne rozmanitosť rastlinných a živočíšnych druhov. Aby ste do záhrady priniesli túto pestrosť druhov potrebujte vytvoriť priaznivé podmienky. Používajte výhradne ekologické hnojivá, choroby a škodcov vyháňajte nechemickými cestami. 
Nebráňte sa žabám, jaštericiam, drobnému a užitočnému hmyzu, prilákajte vtáčiky, motýle, včely a iné opeľovače. Všetci majú svoje nezastupiteľné miesto a záhrade pomáhajú. 


Pri nákupe drevín či kvitnúcich rastlín uprednostnite nákup od lokálnych pestovateľov, rastliny dovážané z južných krajín zanechávajú za sebou veľkú uhlíkovú stopu. A aj keď sa zmenou klímy u nás doma lepšie adaptujú už aj teplomilné druhy, tie lokálne sa oveľa ľahšie prispôsobia a zakorenia. 
Vysádzajte stromy. Sú to nenahraditeľní producenti kyslíka, vytvárajú tieň a ochladzujú vzduch, odstraňujú CO2 z ovzdušia, zachytávajú dažďovú vodu a poskytujú prirodzený úkryt pre viaceré zvieratá. 
Budujte obydlia pre vtáčiky, hmyzie hotely, úkryty pre ježkov a prezimujúce zvieratká, nielen počas horúcich dní pripravte napájadlá a v zime zase dokrmujte. Jednoducho, pripravte im podmienky pre život v záhrade a oni sa postarajú o to ostatné. 

Vysádzajte voňavé, farebné a lákavé kvitnúce druhy, ktoré budú lákadlom pre opeľovače. Okrem toho, že ich prilákate, vaše záhony budú žiariť pestrosťou a rozvoniavať do diaľky. Na výber je množstvo rastlín, každá z nich má svoje individuálne požiadavky, takže ich nezabudnite zohľadniť pri plánovaní výsadby

Môžete sa rozhodnúť pre – levanduľu, echinaceu, rozmarín, bazalku, šalviu, nechtík, borák, tymián, mätu, harmanček, rebríček, kapucínku, nevädzu, lupinus, aksamietnicu, ružu, rebríček, cíniu, astru, rozchodník, zlatobyľ, slnečnicu, jabloň, čerešňu, pivóniu, železník...a mnoho iných.

Možno svoju záhradu začnete pretvárať v duchu udržateľnosti postupne, možno sa do toho vrhnete naplno, akokoľvek to bude, zakaždým iba získate. Napríklad aj dobrý pocit, že konáte pre lepšie životné prostredie, že intenzívnejšie žijete v súlade s prírodou, že vaša záhrada je jednoducho šťastná a vy v nej tiež. 

 ✍🏻 by Veve & Lulu

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates