Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

17 februára 2020

Pomalý zimný čas radosti

bioekologika

Je február. Zima už je čoraz bližšie ku koncu a napriek tomu sa dá povedať, že vlastne ani nezačala. Tak veľmi nám chýbajú lesy skrášlené bielou pokrývkou, trblietavé zasnežené cestičky, ktoré ešte nikto neodhádzal, zamrznuté potôčiky či konáriky prehýbajúce sa pod vrstvou snehu
Táto zima je smutná. Často sivá, hmlistá, ponurá. A aj keď má svoje čaro, nie je to zima, počas ktorej s radosťou kráčame lesnými cestičkami, obdivujeme zamrznuté ihličie a nasávame magickú atmosféru snehu, mrazu a čistoty. 

Nie toto sa naozaj nedá :( Hoci sa hovorí, že neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie, oveľa lepšie sa na ňu pozerá z tepla a pokoja domova. 

V jednej veci má ale zima navrch nad ostatnými ročnými obdobiami. Načúvať svojmu vnútornému hlasu sa nám darí v tomto období ticha oveľa intenzívnejšie. Nechávame sa unášať pokojným tempom chladných dní, pozornejšie sledujeme malé zmeny v prírode, so šálkou voňavej kávy si vychutnávame blízkosť a spoločnosť ľudí, ktorých máme rady. Tešia nás maličkosti ako rozžiarené drobné svetielka, ktoré rozjasnia aj najtemnejší kút, objavovanie nových knižných príbehov a chutného pomaly pripravovaného jedla, znovuobjavená radosť z fotografovania či nerušené pozorovanie vtáčikov a veveričiek v záhrade. 
  
Všetko sú to pre nás dôležité veci, vďaka nim si vieme vychutnať každý okamih a vážiť si ho. Hoci sú nevýrazné, ale sú to milé maličkosti, ktoré tvoria život a nastavujú nám hodnoty. Pri nich sme si spomenuli na jeden citát, ktorý presne vystihuje zimu a zimné dni.
“Winter is the time for comfort, for good food and warmth, for the touch of a friendly hand and for a talk beside the fire: it is the time for home.”  Edith Sitwell
Voľne preložené by to mohlo vyzerať asi takto:
„Zima je čas na pohodlie, na dobré jedlo a teplo, na dotyk priateľskej ruky a na rozhovor pri ohni: je to čas pre domov.“
A aké máme plány na nadchádzajúce ešte stále zimné dni? Rady by sme sa pustili do kváskovania. Veď čo môže byť v kuchyni fascinujúcejšie ako sledovať pomaličké vytváranie bubliniek a narastanie cesta, z ktorého jemnými pohybmi vznikne poctivý, chrumkavý a voňavý chlebík. Veríme, že sa nám to podarí, zatiaľ sme v štádiu sledovania a čerpania informácií :)

Zima nie je čas na depresiu, ale na uvedomenie a prehĺbenie duchovna. No a čo, že sa rýchlo stmieva a že je chladno. Zostaňte doma v teple, zapáľte si sviečky, urobte si čaj z byliniek nazbieraných počas leta a prežívajte krásy života. Pozorujte, počúvajte, vnímajte vône a chute...jednoducho žite. Aj keď je chladno. Aj keď je tma. Aj keď si myslíte, že zima je nekonečná. 

Keby sme mali zime 2019/2020 napísať list, nebol by plný hnevu a sklamania, že nebola biela a mrazivá. Každé ročné obdobie je svojím originálnym spôsobom krásne a dokáže nás upozorniť na to dôležité. A za to sme naozaj úprimne vďačné. 

✍🏻 by Veve & Lulu

zdroj foto: pexels

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates