Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

11 novembra 2019

RECENZIA: Ricínový olej SALOOS

bioekologika

Nikdy nie je na škodu mať vo svojej kozmetickej starostlivosti aj niekoľko druhov olejov, aspoň podľa nás :) Z času na čas sa vo svojom okolí ešte stále stretávame s názormi, že oleje sú príliš mastné a nevstrebú sa dostatočne, upchajú pleť atď. Keď ale ich kúzlu podľahnete, vaša zbierka sa bude pravdepodobne rozrastať a každý druh oleja budete používať podľa aktuálnych potrieb a budete si to doslova užívať. 
Ricínový olej považujeme za jeden z tých základných druhov, ktorý sa využije hádam v každej rodine. Pretože pri ňom ani tak nejde o typ pleti, ale o to, aké univerzálne účinky s jeho používaním môžete získať. Na tvár, na telo, na vlasy, v podstate bez vône a hlavne iba na vonkajšie použitie. Vnútorne pôsobí laxatívne, takže na to pozor. Toto je vlastne základ, ktorý treba vedieť a potom sa môžete pustiť do používania. 



Oslabené mihalnice

Viacerým možno ako prvé napadne, že ricínový olej sa používa na posilnenie mihalníc/rias. Takto ho už vyskúšalo veľa ľudí, ale nie všetci boli spokojní s výsledkami, aspoň tak sme to odpozorovali z mnohých online diskusií ;) My sa však radíme k tým, ktorí boli spokojní a videli zlepšenie. 

Slabé, riedke a vypadávajúce mihalnice sú najmä pre ženy veľkým estetickým problémom. V podstate nám ale ukazujú, že organizmu chýbajú vitamíny, proteíny, minerály alebo že sa o mihalnice nestaráme alebo sa síce staráme, ale nesprávne. Postup, ktorý aplikujeme my má niekoľko krokov. Pred aplikáciou ricínového oleja je dôležité mihalnice odlíčiť a vyčistiť. Na čisté potom naniesť trošku ricínového oleja, ale len na dĺžky mihalníc. Na toto si treba dať pozor, pretože keď sa olej dostane do oka nepríjemne štípe a dráždi. Väčšinou ho nanášame vatovou tyčinkou alebo sa na to dá použiť aj kefka z vyčistenej maskary. A podobne postup funguje aj na obočie. Po pár dňoch až 2 týždňoch sme zatiaľ vždy zaregistrovali menej vypadnutých mihalníc aj ich postupné zahusťovanie.   

Na suchú pokožku

Ricínový olej výborne funguje na extrémne vysušenú a drsnú pokožku. Tento olej je často súčasťou mnohých receptúr kozmetických produktov práve pre jeho hydratačné vlastnosti. Dá sa o ňom povedať, že má silný premasťujúci potenciál, obsahuje triglyceridy, viaže vlhkosť, zabraňuje vysúšaniu a následnému popraskaniu. Najmä v chladnejšom počasí je doslova SOS záchranou pre vetrom a zimou namáhanú pokožku.  

Na vlasy a pokožku hlavy

Problém vypadávania vlasov sa nám zvykne opakovať počas roka aj niekoľkokrát v kratších časových úsekoch. Súvisí so zmenou ročného obdobia a tiež aj s nedostatkom vitamínov a minerálov, či stresom a hormonálnymi zmenami... Vtedy nasadíme do boja vlasový zábal z ricínového oleja zmiešaného s menším množstvom jojobového alebo mandľového oleja, to preto aby sa lepšie rozmiešal, a na minútku-dve fľaštičku s premiešanými olejmi ponoríme do nádoby s teplou vodou. Rozotrieme na navlhčené vlasy a pokožku hlavy, zabalíme do uteráka a necháme pôsobiť aspoň 30 minút. Potom už len umyjeme šampónom a vysušíme. Zhodli sme sa, že olejové vlasové zábaly sú procedúra, na ktorú sme si obe museli trošku zvykať, ale výsledný efekt bol zatiaľ vždy potešujúci, takže teraz si ich už vlastne užívame. 

Dokonca by mal ricínový olej fungovať aj na lupiny. V tomto prípade sú nápomocné jeho antibakteriálne vlastnosti, ale toto nemáme overené. Vyskúšajte, pokožke hlavy prospeje tak či tak. 

Ale zas napríklad do henny ho zvykneme pridávať pravidelne. Zmesi pridá istú hustotu a lepšie sa s ňou pracuje. Počas pôsobenia henny na vlasoch krásne zregeneruje pokožku hlavy. To oceníte najmä, ak trpíte výraznou suchosťou a svrbivosťou a tvoria sa vám veľké šupiny odumretej kože. 

Na hojenie rán

Výrazne podporuje hojenie rán a jaziev. Pri dlhodobom používaní zosvetľuje viditeľnosť rôznych kožných škvŕn a jaziev. Obsahuje totiž mastné kyseliny, ktoré dokážu preniknúť hlboko do tkaniva, regenerovať ho a podporiť rast zdravých tkanív okolo nej. Čím sa stav pokožky zlepšuje a je viditeľne krajšia a zdravšia. Lepšie zafungoval na novšie jazvy, ako na tie staré niekoľko rokov.   

Na nechty

Uplatní všetky svoje benefity, pretože ich dokáže spevniť, ale rovnako bojovať proti hubám alebo baktériám, ktoré ich poškodzujú. Odporúčame olej jemne vmasírovať okolo nechtového lôžka alebo urobiť zábal s použitím bavlnených rukavíc alebo si urobiť malý "kúpeľ", kedy v mierne ohriatom ricínovom oleji pár minút namáčate nechty. Potom ich stačí osušiť papierovou utierkou a prípadne vmasírovať aj zostatkový olej. 

Ricínový olej má skutočne univerzálne použitie a len málo ľudí negatívne reaguje na používanie. Je len na vás ako ho chcete používať, prípadne si pred prvým použitím urobte malý test na pokožke predlaktia.

Ďalšie účinky ricínového oleja Saloos:
Toto je text z oficiálnej stránky značky Saloos:

  • "vhodný na suchú pokožku"
  • "pôsobí hojivo na pooperačné jazvy"
  • "pomáha odstrániť niektoré druhy bradavíc"
  • "podporuje regeneráciu pokožky"
  • "účinné sú tiež obklady z teplého ricínového oleja priloženého na stuhnuté svaly a kĺby"
  • "ochrana proti slniečku SPF 6"

No a my ešte dodávame, že okrem toho ho môžete lokálne použiť aj na akné, má silné protizápalové účinky, a preto je vhodný aj pri psoriáze, dermatitíde. Má nízke komedogénne skóre, je hustejšej konzistencie, preto je dobré ho používať buď lokálne alebo rozmiešať s iným ľahším olejom. 

Saloos Ricínový olej je lisovaný za studena, má český CPK bio certifikát, obal je zo skla, objem má 50 ml a kupovali sme ho za približne 4,00 € v eshope naureus.sk

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates