Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

31 októbra 2019

Horúce čokoládové HYGGE

bioekologika

Najfarebnejšie a nami najmilovanejšie jesenné dni sa už chýlia ku koncu. Čoskoro stromy kompletne zhodia svoje listnaté ošatenie a zima zaklope na dvere. Keď slnečné lúče vystriedajú sychravé dni neskorej jesene, mnohí hľadajú spôsob ako si toto obdobie spríjemniť. A nebolo by to dánske umenie šťastia hygge, keby na takúto "depresiu" nepoznalo recept. 
Jedným zo spôsobov, ako potešiť dušu i telo, je aj voňavá a prehrievajúca horúca čokoláda alebo horúce kakao
Túto pochúťku môžeme jednoznačne odporúčať každému a chceme sa s vami podeliť o 2 naše obľúbené recepty v zdravšom prevedení. Ide o vegánske recepty s minimom dostupných, základných surovín. 

Horúce kakao

3 šálky nesladeného mandľového mlieka
1/4 šálky raw kakaového prášku
3 PL javorového sirupu
1/2 ČL vanilkového extraktu (môže sa vynechať)
štipka mletej škorice (podľa chuti sa môže pridať i viac)
štipka morskej soli

Množstvo vystačí asi na 2 porcie. 

Jednoducho všetky suroviny spolu premiešame a dáme zohriať. Občas miešame a prípadne dosladíme alebo dochutíme podľa seba. Okrem mandľového mlieka môžeme použiť ovsené, ryžové alebo sójové. Mandľové však pridá jemnú orieškovú chuť, ale voľba je len na vás. Zohriate kakao prelejeme do šálok a môžeme ozdobiť domácou kokosovou šľahačkou. Tú vyrobíme z vychladeného kokosového mlieka z chladničky, respektíve z jeho vrchnej, stuhnutej časti z konzervy. Stačí ju len vyšľahať, ak je príliš tuhá pridáme trochu kokosového mlieka. Dá sa však kúpiť aj hotová. 



Talianska krémová horúca čokoláda

350 ml mandľového mlieka
115 g horkej vegan čokolády
1 - 2 PL kukuričného škrobu
2 PL trstinového cukru
štipka morskej soli

Množstvo vystačí asi na 2 porcie. 

Najprv dobre rozmiešame kukuričný škrob s trochou mandľového mlieka a necháme chvíľu odstáť. Zvyšné mandľové mlieko zohrejeme s cukrom, až kým nezačne vrieť. Pridáme čokoládu a miešame do rozpustenia. Potom prilejeme do zmesi mandľového mlieka a kukuričného škrobu a miešame, pokým sa nevytvorí krémová konzistencia. Prelejeme do šálok a posypeme morskou soľou. 

Niekedy je horúca čokoláda recept na každú nepohodu. Donúti nás spomaliť a vychutnať si čaro prítomného okamihu. V spoločnosti našich blízkych, pri praskajúcom ohni v kozube alebo pri pozorovaní meniacich sa farieb západu slnka. Hlavné, že vytvorí skutočnú hyggelig pohodu a momenty, ktoré si chceme zapamätať. Veď aj o tom sú drobné radosti každodenného života a nachádzanie rovnováhy. Vyskúšate si recepty pripraviť? Dajte vedieť, ako chutili :)

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates