Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

15 januára 2019

Ako na zimné kompostovanie

bioekologika

Môže byť treskúca zima, mrazivý vietor a snehová metelica, aj tak sa v záhrade ideme poprechádzať a skontrolovať, čo sa v nej deje. Naoko to väčšinou vyzerá, že takmer nič. Všetko vyzerá tak pokojne, ale v skutočnosti záhrada nikdy nespí a častokrát práve v zime pod ťarchou snehu potrebuje našu pomoc. Život jednoducho nezastavíte, energia pulzuje neustále a tam, kde niečo skončí svoju cestu, iné si razí novú. Ak máte v záhrade kompostér a pravidelne do neho prinášate novú “potravu“, tiež to v ňom stále žije. A práve o to ide...
Dá sa vôbec v zime kompostovať na záhrade? Toto je logická otázka, ktorou sme sa zaoberali pred rokmi aj my. Pretože ak začínate kompostovať počas jari alebo leta, tento proces sa zdá byť celkom prirodzený. Teploty vtedy výrazne presahujú plusové hodnoty, čiže zrenie nastáva plynule a stačí len pridávať organický odpad a občas premiešať. Pri našich začiatkoch s kompostovaním sme ani my presne nevedeli, ako bude kompostovanie prebiehať v zime na záhrade a čo by sme mali robiť, aby sme tento proces podporili. 
Kompostovanie ako také, totiž prebieha celoročne aj v exteriéri, ale vplyvom nižších teplôt sa výrazne spomalí. Pri výrazne mínusových teplotách zmrznú i aeróbne baktérie (vtedy sa ukrývajú najmä v hlbšej vrstve kompostu), ktoré ho pomáhajú rozkladať, takže potom je treba vyčkať na oteplenie a aj na samotnú aktiváciu rozkladajúcich baktérií. Pravdou tiež je, že takto zamrznutý kompost sa na jar rýchlejšie rozloží, pretože už má narušenú štruktúru. Proces kompostovania však záleží aj od nádoby alebo konštrukcie, pretože zateplené a plné kompostéry dokážu kompostovať dlhšie obdobie aj v zimnom počasí, na rozdiel od tých s väčšími vetracími otvormi. 

Čo a ako v zime kompostujeme?


  1. V zime do kompostéru najčastejšie prinášame bioodpad z kuchyne – rôzne šupky a zvyšky ovocia a zeleniny, vajíčkové škrupiny, kávové usadeniny či čajové vrecúška. Pravidlom je, že čím väčšie množstvo odpadu prinesieme do kompostu v zime, tým lepšie. Takto sa vytvorí viac tepla a kompost lepšie zreje
  2. Dnes už nie je problém kompostovať aj oblečenie, vrecká či rôzne pomôcky z domácnosti, mnohé už sú vyrobené z kompostovateľných materiálov. Vhodnejšie je postrihať ich na menšie kúsky a takto zamiešať do kompostu. Môže sa pridávať aj drevený popol, ale v obmedzenej miere a radšej len po menších množstvách, pretože je potrebné udržať rovnováhu medzi dusíkatými a uhlíkatými materiálmi.
  3. Rovnováha medzi dusíkatými a uhlíkatými materiálmi sa dá dodržiavať, keď sa na to pripravíme už počas jesene a doslova do zásoby si odložíme odrezky z konárikov, suché lístie, drevenú štiepku alebo piliny – tieto predstavujú tú uhlíkatú časť. No a dusíkatú časť pridávame v podstate celoročne v podobe bioodpadu z kuchyne a v teplejších mesiacoch pokosenej trávy a odrezkov. Je dobré dodržiavať pomer 1:1, teda ak do kompostéra prinesieme vrecko bioodpadu, tak pridáme také isté množstvo aj suchého odpadu a premiešame. 
  4. V zime, keď prinášame väčšiu časť bioodpadu do kompostu, je dobré ho premiešať, ale nie do veľkej hĺbky, aby z neho neunikali plyny rozkladu.
  5. Ak máme kompostér s väčšími vetracími otvormi v exteriéri, pred zimnou sezónou bude potrebovať zatepliť, napríklad slamou, geotextíliou alebo nahrnutím suchého lístia okolo neho. Takto bude chránený pred poveternostnými vplyvmi. Sneh netreba odhrabávať, slúži ako izolant, takže stačí sprístupniť otváracie veko. 
Je to len zopár pravidiel, ktoré vôbec nie je náročné dodržiavať. Hlavnou úlohou počas chladných mesiacov je udržať v kompostovacej nádobe teplo, aby sa mohol kompostovaný materiál naďalej rozkladať a vytvárať kvalitný kompost. A o ten nám predsa ide, dostaneme kvalitné hnojivo a použijeme organické zvyšky a materiály, ktoré by inak úplne zbytočne skončili na skládkach. 

Máte kompostér doma aj vy? A ako sa vám darí kompostovať počas zimy? Pochváľte sa nám :-)

✍🏻 by Veve & Lulu 

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates