Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

08 augusta 2018

3 tipy na letné čajové osvieženie

bioekologika

V dňoch, kedy teplota bez problémov stúpa nad 30ºC aj v interiéri, je naozaj málo možností ako sa schladiť. Každé leto sa vlna extrémnych neznesiteľných horúčav opakuje a vyskúšali sme už x-spôsobov na zmiernenie prehriatia organizmu, lenže všetky sú len dočasné, aj keď aspoň akú-takú úľavu prinášajú. A pri tom všetkom je aj tak najpodstatnejšie dodržiavať správny pitný režim. Keď si predstavíme, že v takýchto dňoch skutočne bez problémov vypijeme aj 3 litre tekutín a ani to nám nie je dosť, snažíme sa myslieť najmä na kvalitu toho, čo pijeme a tiež na to, aby nám tieto tekutiny priniesli úžitok. Okrem čistej vody, minerálnej vody a rôznych bylinkovo-ovocných ochutených vodách však stále pijeme aj bylinkové čaje. Ale nie hocijaké, ale také aby nás efektívne ochladili. Nemusia byť výhradne studené, pretože aj vlažný čaj sa nám celkom osvedčil, hlavné je, aby bol zo správnych byliniek. Výrazne vychladený čaj alebo aj hocijaký nápoj vlastne organizmu spôsobí teplotný šok a začne tak produkovať teplo.
Letné nápoje sú našou malou-veľkou pomocou a dokážu osviežiť aj v tých najhorúcejších dňoch. Častokrát sú doslova úľavou a keď si pri ich popíjaní môžeme bezstarostne čľapkať nohy vo vode, je to skutočný raj na zemi. 
Lenže nie každá bylinka je vhodná na to, aby sa nápoj z nej popíjal v tropickom lete. Niektoré podporujú potenie, iné zase doslova zahrievajú organizmus. Nie sú všeliekom, ale nápomocné sú určite. Ktoré sú ale také, že dokážu ochladiť a osviežiť? My to vieme a aj to povieme  :) Je to napríklad aj ibištek, listy maliny, medovka, lupienky ruží či mäta. Tak si s nami skúste takýto nápoj pripraviť a uvidíte, ktorý bude váš favorit. 

Ibištekové schladenie

¼ šálky sušeného ibišteka
¼ šálky sušeného harmančeka
2  PL sušených šípkových plodov
1 PL nasekanej škoricovej kôry

Suroviny zmiešame, dáme do džbánu alebo inej vhodnej nádoby a zalejeme 2l vriacej vody. Necháme 30 minút lúhovať a potom precedíme. Keď nálev vychladne, džbán uložíme do chladničky a necháme ho schladiť kompletne, i niekoľko hodín. Prípadne môžeme osladiť medom, ak potrebujeme. 

Malinový ľadový čaj

1-2 ČL sušených malinových lístkov
1 ČL sušených lupienkov ruží
1 šálka vriacej vody

Bylinky zalejeme vriacou vodou, necháme 10 minút lúhovať a precedíme. Môžeme osladiť medom a necháme vychladnúť. 

Letný čaj plný minerálov

4 hrsti sušenej žihľavy
2 hrsti sušeného zeleného jačmeňa
1 hrsť sušenej mäty
1 hrsť sušených lupienkov ruží

Všetko spolu premiešame a používame plnú 1 ČL zmesi na 1 šálku vriacej vody. Necháme 20 minút lúhovať a necháme mierne vychladnúť. Do vychladnutého je možné pridať i mandľové mlieko. 

Čo sa týka sladidla, môžete použiť med alebo hocijaké rastlinné sirupy a pod., je to len na vás, ale možno sa vám osladenie nakoniec ani nebude žiadať. Pri ich príprave sa možno budete musieť prekonať, pretože narábať s vriacou vodou a nechcene si pri tom naparovať tvár, nie je úplne to, po čom v týchto dňoch túžime, ale výsledok vás určite poteší. Ten moment, keď si spokojne sadnete, vyložíte nohy, pozorujete západ slnka, ovieva vás konečne príjemný vetrík a po dúškoch popíjate vlastnoručne vyrobené bylinkové osvieženie, ten moment vás bude hriať aj v spomienkach počas zimných mesiacov. A to už sa oplatí, dopriať si takúto pohodu. 

Máte svoje zaručené osviežujúce tipy na letné nápoje alebo čaje? Sem s nimi do komentára :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)


zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates