Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

20 apríla 2018

Jarná detoxikačná kúra s čajom

bioekologika

Zdá sa, že jarné očistné kúry sa stali prirodzenou súčasťou života mnohých ľudí. V posledných dňoch a týždňoch sme si totiž vypočuli toľko rozhovorov o tom, ako začať s detoxikačnou kúrou alebo aj o tom, ako sa tým, ktorí už s ňou začali, darí a či vôbec vidia nejaké výsledky. Pre nás je po zimnom období prechod na ľahšiu stravu, detoxikačné čaje a vody celkom prirodzený. Niežeby sme v zime do seba napchali čokoľvek a s nádejou čakali na jar, že potom všetky škodliviny z tela vyplavíme :) len v jarnom období to už prirodzene cítime, že je správny čas i dôvod na očistu organizmu. Hlavný dôvod je ten, že sa po tejto očiste cítime skutočne výborne a nie preto, lebo sa to očakáva. Výsledky vidíme na lepšom trávení a na krajšej pokožke i pevnejších vlasoch, čo je hneď niekoľko potešujúcich dôvodov. 
A keďže patríme k neúnavným čajomilom, denne si okrem množstva iných doprajeme aj čaj podporujúci detoxikáciu, ktorý skvele dopĺňa odľahčenú stravu i pohyb na čerstvom vzduchu :) 
V posledných týždňoch sme si obľúbili konkrétny recept, ktorý patrí k receptom z Freiburskej školy liečivých rastlín a jeho autorkou je Michaela Girschová.

Na detoxikačnú čajovú zmes potrebujeme: 
po 25 g vňate žihľavy a koreňa a vňate púpavy
po 15 g listov brezy a vňate zemedymu lekárskeho
po 10 g lístkov mäty a kvetov nechtíka

Na prípravu 1 šálky čaju potrebujeme 1 ČL tejto zmesi, ktorú zalejeme horúcou, nie však vriacou vodou. Necháme 10 minút prikryté vylúhovať, pričom skondenzované kvapky z veka necháme odkvapkať do šálky a čaj potom precedíme cez sitko. 
Čaj by sa mal piť 4 až 6 týždňov každý deň po 3 šálky. 

Okrem toho, že dokáže organizmus očistiť a naštartovať, je vhodný aj pre reume a problémoch s pokožkou. Žihľava, breza a púpava povzbudzujú činnosť obličiek a pečene a vďaka nim sa produkty látkovej premeny, tzv. metabolity, lepšie vylúčia z tela. Kĺby, väzivá a pokožka sa pritom zbavia záťaže. 

Ak ste niekedy už podobne účinkujúce čaje pili, viete si predstaviť asi ako chutia. Chuťovo je tento čaj lahodnejší ako mnohé iné prečisťovacie a detoxikačné čaje, ktoré väčšinou chutia minimálne povedané horkasto. Samozrejme horčiny majú veľký význam práve pri zvyšovaní sekrécie žalúdočných a žlčníkových štiav, pomáhajú tráveniu a dodávajú energiu, ale tá chuť nie je vždy najpríjemnejšia. Tomuto čaju dodáva výbornú chuť najmä mäta a žihľava a spolu s nimi je oveľa prijateľnejší. Inak, ak by ste všetky bylinky nemali doma alebo také ani vo svojom okolí nezbierate, nie je problém ich zohnať v obchodoch alebo v lekárni.

Ale ako sme spomínali už na úvod, samotný čaj na očistu nebude stačiť. Treba k nemu zvoliť aj vhodnú stravu bez zbytočných sacharidov, tukov, množstva obilnín a aj dostatok pohybu. Nie je to však o hladovaní, ale o odľahčení a nastavení rovnováhy tela aj duše.  A práve jar je na toto ako stvorená :) 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates