Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 apríla 2018

Ako používať esenciálne oleje na peľové alergické prejavy

bioekologika

Mnohí z nás to poznajú. Najmä v jarnom období bojujeme so svrbením, slzením, kýchaním, opuchnutím, kašľaním alebo až hnisavým výtokom z očí. Ak ste alergikom, pravdepodobne ste sa našli hneď v niekoľkých prejavoch a zažívate ich denne. Pre niekoho alergická sezóna trvá 3-4 týždne, pre iného takmer 9 mesiacov či po celý rok, ale pre každého z nás z alergikov je to obdobie, ktoré nám, mierne povedané, znepríjemňuje život. 
U každého sú alergické prejavy iné. Slnečné lúče ešte nebývajú ani tak intenzívne, keď sa už v ovzduší hlásia prvé peľové zrniečka, čo spozorujeme takmer hneď. Kvapky, spreje či tabletky sa stávajú nevyhnutnou súčasťou prežitia, lenže všetci dobre vieme, že sú plné chémie. A my sme si chceli pomôcť bez nich, respektíve ich trošku obmedziť. A tak sme okrem svojej bežnej liečby, vyskúšali aj čisto prírodnú pomoc v podobe esenciálnych olejov. Neznamená to, že sme lieky úplne vysadili, ale oleje používame pri akútnych problémoch. 

Ktoré esenciálne oleje sú vhodné pri peľových alergických prejavoch?

BAZALKOVÝ esenciálny olej 

Podľa výskumov dokáže znížiť prejavy alergických reakcií, keď je organizmus vystavený pôsobeniu alergénov. Okrem toho môže stimulovať nadobličky, ktoré pomôžu prekonať rôzne príznaky alergickej reakcie, ako sú dýchacie ťažkosti alebo zápal slizníc. 

AKO POUŽIŤ: 2-3 kvapky bazalkového esenciálneho oleja primiešame do maličkého množstva kokosového oleja a potrieme hruď, zadnú stranu krku alebo oblasť spánkov. 

BERGAMOTOVÝ esenciálny olej

Má výrazné protizápalové, antibakteriálne a proti astmatické účinky, ktoré pomáhajú posilniť respiračný systém a podporiť imunitný systém, aby sa ľahšie vysporiadal pôsobeniu alergénov. 

AKO POUŽIŤ: 3-5 kvapiek bergamotového esenciálneho oleja pridáme do hrnca s horúcou vodou a inhalujeme výpary, čím pomáha upokojiť respiračné ťažkosti. 

CITRÓNOVÝ esenciálny olej

Pomáha pri alergických prejavoch rôznymi spôsobmi. Detoxikuje organizmus, posilňuje imunitný systém alebo aj pomáha odstrániť hlieny. 

AKO POUŽIŤ: malé množstvo kvapnuté do teplej vody sa môže použiť ako akútne kvapky do nosa. Používa sa aj pri praní, kde zlikviduje baktérie a alergény. 

ČAJOVNÍKOVÝ esenciálny olej

Je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, je plný antioxidantov, podporuje imunitný systém a pôsobí ako antihistaminikum. 

AKO POUŽIŤ: 1-2 kvapky primiešame do šampónu alebo sprchového gélu a upokojí svrbenie alebo podráždenie pokožky. 

LEVANDUĽOVÝ esenciálny olej

Je prirodzeným antihistaminikom z prírody a dobre známy je aj svojimi protizápalovými účinkami. Okrem toho dokáže upokojiť pokožku i pri bodnutí hmyzom. 

AKO POUŽIŤ: nakvapkaný v difuzéri alebo aromalampe dokáže pôsobiť niekoľko hodín alebo môžeme 1 kvapku rozotrieť na pokožku pod nosom a zhlboka vdychovať. 

MÄTOVÝ esenciálny olej

Z mäty piepornej má chladivé a upokojujúce účinky na zapálené hrdlo alebo na nepríjemný kašeľ. Eliminuje príznaky bronchitídy a astmy, je protizápalový a čistí vzduch. 

AKO POUŽIŤ: môžeme ho inhalovať z difuzéra alebo aromalampy, prípadne sa dá použiť aj kvapka pod jazyk pre rýchlejšie a účinnejšie výsledky alebo ho zmiešame s kokosovým olejom a rozotrieme na hruď, zadnú stranu krku a oblasť spánkov. 

Ako si vyrobiť prvú pomoc na alergické prejavy

Budeme potrebovať:
15 kvapiek esenciálneho oleja citrón
15 kvapiek esenciálneho oleja levanduľa
15 kvapiek esenciálneho oleja z mäty piepornej
jojobový alebo mandľový olej
roll-on fľaštička z hnedého skla s rolovacou guľôčkou

Esenciálne oleje nakvapkáme do fľaštičky a doplníme olejom. Dobre pretrasieme, aby sa zmes premiešala a uzavrieme. Môžeme jemne natrieť na oblasť za ušami, na zadnú stranu krku, na hruď alebo na spodnú stranu chodidiel. Pomáha otvoriť dýchacie cesty a zmierniť opuch v nosových dierkach. Obrovská výhoda je v tom, že túto fľaštičku môžete mať kedykoľvek pri sebe a použiť ju v prípade akútnej potreby :) Nám pomohla už neraz a ešte k tomu aj pekne vonia. Pozor však na to, že obsahuje aj citrónový esenciálny olej, takže sa snažte vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu. 

Upozornenie: Používanie esenciálnych olejov môže byť veľmi efektívne aj pri použití malého množstva, treba však postupovať opatrne. Napriek tomu, že tieto oleje pomáhajú, môžu sa u niektorých ľudí vyskytnúť reakcie ako svrbenie, podráždenie alebo pálenie ako nežiaduce vedľajšie efekty. Preto je dôležité poznať svoj zdravotný stav a dôkladne zvážiť či a ako použiť, ten ktorý esenciálny olej. Prípadne svoj stav a vhodnosť použitia týchto olejov prekonzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)


zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates