Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

20 augusta 2017

3 tipy ako začať žiť ZERO WASTE

bioekologika

Niekedy málo slov vyjadrí takmer všetko, čo cítime a čím žijeme. Len to musia byť tie správne slová, so správnym významom, čo vôbec nebýva jednoduché. Určite ste sa však už stretli s pojmom ZERO WASTE, teda nulový odpad, ale možno ho doteraz považujete len za ďalší marketingový ťah alebo trend. Tieto 2 slová by sme však mohli nazvať aj filozofiou alebo princípom 21. storočia, v ktorom ide o elimináciu objemu a toxicity opadu na našej planéte. A práve tieto 2 slová sa čoraz častejšie spomínajú, pretože problematika odpadu, znehodnocovanie životného prostredia a nakupovanie prebytočného množstva zbytočností je viac ako aktuálna. Ak vás táto aktuálna téma zaujíma, ale neviete presne, čo to znamená žiť cestou ZERO WASTE a ako by ste mohli začať a prispieť svojou troškou, máme pre vás niekoľko tipov. 

1. MENEJ NAKUPOVAŤ

Nákupy potravín, oblečenia, doplnkov, dekorácií či rôznych technických pomôcok robíme častokrát bez rozmýšľania, či ich skutočne potrebujeme a ako veľmi ich budeme v domácnosti či v práci využívať. Priemerná domácnosť vyprodukuje obrovské množstvo odpadu. Množstvo komunálneho odpadu na jedného obyvateľa SR za rok 2015, podľa správy Štatistického úradu, je na úrovni 348 kg, čo sa týka celkového odpadu na Slovensku (teda komunálny plus ten, čo vyprodukujú firmy) jeho hodnota je 10,56 mil. t. za rok 2015. Obe sú to obrovské čísla, ktoré si objemovo snáď ani nevieme predstaviť a dalo by sa povedať, že z roka na rok rastú. Len málokedy sa stane, že sa vyprodukuje o niečo menej odpadu ako v predchádzajúci rok. 
V praxi by sme si mohli tieto čísla pred nákupom zameniť za niekoľko podstatných otázok, ktoré by mohli viesť k uvedomelému znižovaniu množstva vyprodukovaného odpadu. 

Využijem to?
Je to nevyhnutné?
Ako dlho to budem používať?
Spotrebujem toto množstvo?
Potrebujem to vlastniť?

Ale, nie je to len otázka odpadu a preplnených skládok, ale je to aj o udržateľnosti a obnoviteľnosti prírodných zdrojov. Takže zásada je nakupovať menej a s rozumom. 

2. DOBRE NAKUPOVAŤ 

Aj keď sa snažíme žiť podľa ZERO WASTE pravidiel, nakupovať predsa len budeme. Nie všetko si dokážeme sami vyrobiť či vypestovať a nie všetky zdroje sú sebestačné. Pred samotným nákupom je potrebné si uvedomiť celý cyklus toho odkiaľ k nám príde určitá vec, ktorú chceme kúpiť, a kde pôjde potom ako ju použijeme a už nebude pre nás potrebná. Opäť si pred nákupom môžeme položiť niekoľko otázok. 

Kto a kde to vyrobil?
Nájdem to v second-hand alebo v bazári?
Vyrába to niekto na lokálnej úrovni?
Použijem to len raz alebo aj opakovane?
Čo s tým urobím, keď sa to minie alebo pokazí?
Nepožičia mi to niekto z mojich známych?

Mnohé veci skutočne ani tak veľmi nepotrebujeme vlastniť, ako by sme si ich radšej mohli požičiavať medzi svojim známymi navzájom. Možno ste si už aj sami všimli, že síce ste po niečom doslova túžili a celé dni to obzerali vo výklade či v e-shope, ale pár dní po tom ako ste si to kúpili, to už pre vás nebola až taká podstatná vec. Pred každým nákupom je dobré si rozmyslieť, či je to skutočne to, čo potrebujeme a aj využijeme. 

3. ROVNOVÁHA

Vo svete plnom reklamy a ponúk, ktoré nás presviedčajú, čo nás spraví šťastnejšími a spokojnejšími je veľa tlaku a žiaden priestor na odlišný názor. To najlepšie, čo môžeme pre seba urobiť, je uvedomiť si, že nie nakupovanie zbytočných vecí z nás robí lepších a zaujímavejších ľudí. Oveľa lepšia investícia je tá, ktorú venujeme sami sebe, či už vo forme vzdelávania, osobnostného rastu alebo zdokonaľovania svojich schopností. Nie je to o dosiahnutí dokonalosti, ale o hľadaní rovnováhy, o komunikovaní a zdieľaní názorov s vedomím, že robíme to, čo vieme, najlepšie ako vieme s prospechom pre životné prostredie a pre seba. Každé naše rozhodnutie má svoje následky a má svoju cenu. Zdá sa to málo, ale aj to, že už dlhšie nepoužívame igelitové tašky a vrecká alebo aj to že odpad recyklujeme a používame recyklovateľné materiály, prináša veľký prospech pre ekologické prostredie. Za každé jedno z týchto rozhodnutí by sme mali byť na seba hrdí, pretože majú obrovský zmysel. 

Máte aj vy svoju ZERO WASTE cestu alebo spôsob ako byť všímavejší 
a uvedomelejší k sebe a svojmu okoliu? Tešíme sa na vaše tipy. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates