Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

17 augusta 2017

RECENZIA: alverde maslo na nohy s echinaceou a limetkou

bioekologika

Bosé nohy a prechádzka po teplom piesku alebo v chladivej tráve po rannej rose... Žiarivé letné dni, modrá obloha a slnko nad hlavou... Nech už je predstava o krásnom lete akákoľvek, leto je aj ten ideálny čas, kedy možno uvoľniť nohy zo zajatia ponožiek a uzavretých topánok. Aby sme ale za letnými dobrodružstvami vykročili ľahkou nohou, musíme ich najskôr trošku rozmaznávať.
V každodennej osobnej hygiene chodidlám a teda najmä pokožke chodidiel možno nie vždy venujeme toľko pozornosti a starostlivosti ako pokožke na ostatných častiach tela. A pritom práve chodidlá znášajú každý deň možno aj najväčšiu záťaž. Ochotne nás nosia často síce v krásnych a štýlových, no nie práve najpohodlnejších topánkach, a pritom od skorého rána nám pomáhajú denne zdolávať najrôznejšie výzvy počas pracovných i voľných dní. 
Jednoducho aj chodidlá sú súčasťou všetkých našich aktivít a preto si zaslúžia rovnako pravidelnú aktívnu starostlivosť o ne :) Suchá, tvrdá a ešte horšie popraskaná koža na chodidlách na kráse nôh v letných sandálikoch, žabkách či šľapkách určite nepridá, ale práve naopak. Letná obuv je v tomto nemilosrdná a odhalí všetky nedokonalosti.
Ja sa o svoje nôžky snažím starať pravidelne a preto im pravidelne doprajem osviežujúci kúpeľ so základnou pedikúrou, pri ktorej je pomyselnou čerešničkou na torte ešte masáž chodidiel s dobrým krémom alebo maslom. A aj keď táto domáca pedikúra býva obyčajne pre zdravý vzhľad chodidiel u mňa dostačujúca, pri prechode ročných období som túto inak bežnú starostlivosť vplyvom iných okolností akosi predsa len zanedbala, výsledkom čoho boli práve tie nechcené prasklinky na pätách a zhrubnutá pokožka na bočnej strane chodidiel. A keďže vlastním pokožku, ktorá rovnako ako na pleti aj na ostatných častiach tela je suchá, tak aj na chodidlách stačilo len niekoľko dní zanedbania nevyhnutnej hydratácie „mazadlami“ a problém bol na svete. A tak do boja nastúpila intenzívnejšia starostlivosť, pri ktorej hlavnú úlohu zohralo maslo Alverde a to naozaj účinne zabojovalo. Na začiatku používania som maslo niekoľko dní nanášala pred spaním v o niečo hrubšej vrstve a následne som si počas noci obula bavlnené ponožky. Osvedčilo sa to, a po pár dňoch bola koža vyhladenejšia a praskliny boli zacelenejšie. Odvtedy maslo používam pravidelne a večer po sprche nezabúdam chodidlá jemne premasírovať s trochou tohto masla.


Maslo Alverde je konzistenciou verné svojmu pomenovaniu, je tak akurát husté a trošku tuhšie - také ako maslo má byť. Zo začiatku používania som práve vďaka tejto pevnejšej konzistencii síce pri naberaní masla mierne bojovala s ideálnym množstvom potrebným na jedno použitie, ale zvyknúť si na naberanie a dávkovanie množstva nie je až taký problém a po pár použitiach to ide celkom prirodzene. Pri kontakte s pokožkou sa vďaka telesnej teplote maslo príjemne zahreje, je mäkšie a ľahkou masážou sa pekne dá votrieť do pokožky. Napriek tomu, že má pomerne tuhú a hustú konzistenciu, do pokožky veľmi dobre a rýchlo vsiakne, čo oceňujem najmä teraz počas horúcich letných dní. Pokožka je už aj po jedinej aplikácii pocitovo, ale aj na dotyk mäkšia a jemnejšia. Pravidelným používaním pomôže pekne vyhladiť a hydratovať suché miesta a minulosťou sú aj nepekné prasklinky na pätách. 


Zloženie je bohaté na kombináciu účinných látok, pričom základ tuhej konzistencie tvorí bambucké maslo a maslo shorea, ktoré intenzívne hydratujú a ošetrujú pokožku chodidiel. Bambucké maslo milovníkom prírodnej kozmetiky zvlášť predstavovať netreba, trošku exotickejšou zložkou je skôr maslo shorea, ktoré je bohaté na esenciálne mastné kyseliny a je štruktúrou podobné štruktúre pleti, vďaka čomu ľahko vsiakne po pokožky. Získava sa z jadier plodov indického stromu Shorea robusta známeho aj ako „Saltree“. Ďalšie ingrediencie ako sójový olej alebo olej z hroznových semienok výživne maslo obohacujú a extrakt z echinacei zas napomáha k hojeniu a regenerácii pokožky a má aj mierne dezinfekčné účinky. Príjemnú a osviežujúcu vôňu dotvára kombinácia kvetinovo-bylinných extraktov a zrejme aromaticky najvýraznejšia je v tomto masle energizujúca limetková vôňa a esencia, predpokladám citrónovej verbeny, ktorá zanecháva nôžky príjemne svieže. V zložení masla mierne znepokojivo vnímam prítomnosť látky „myristyl myristate“. Nie je to síce toxická látka a aj jej pôvod je rastlinný, keďže prirodzene sa vyskutuje v rastlinných tukoch a olejoch, ktoré sú súčasťou napr. muškátového oriešku, kokosového alebo palmového oleja. V kozmetike zvykne myristyl zastávať funkciu ako zložka zvyšujúca absorpciu, takže v tomto prípade zrejme rýchle vstrebávanie inak tuhej konzistencie masla Alverde, bude mať na svedomí práve táto zložka. Osobne by ma viac znepokojovalo, ak by maslo nebolo určené na chodidlá, ale napríklad na pleť, vtedy by som po tomto produkte asi nesiahla, nakoľko individuálne myristyl myristát môže prispieť k tvorbe zápalov či upchávaniu pórov.  

Maslo je balené v tégliku osviežujúcej tyrkysovej farby, obsah je 200 ml a ako to pri mnohých produktoch Alverde býva, cena je priaznivá a za cenu približne 3,50 € sa tento nákup rozhodne oplatí. Klasicky ide o patentovanú značku spoločnosti DM drogerie, takže k dispozícii je len v tejto sieti. Je certifikované ako Vegan a nesie aj NaTrue certitikát prírodnej kozmetiky.  

Staráte sa o svoje nohy pravidelne? Ako hýčkate vy svoje nohy v lete? 

pozdravuje vás Veve ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

  1. Mavam problem so zhrubnutou pokozkou na chodidlach, takze som nedavno vyskysala ponozky s chemicko-enzymatickym peelingom. Trvalo to sice dva tyzdne, kym sa pokozka osupala, no nohy su hebke. Na bezne kremovanie sa mi osvedcila pena na chodidla Cien. Od Alverde som davnejsie mala maslo na chodidka, no to bola verzia s nejakou ihlicnatou rastlinou. Myslim ze ani nie je v beznej ponuke. Nejako ma vsak ucinkom ani nepresvedcilo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja kozmetiku pouzivam len prirodnu, takze ani chodidla nie su vynimkou. Pred tymi osupovacimi ponozkami mam ale akysi respekt, ak mam chodidla v ozaj zlom stave, tak radsej idem k pedikerke a potom uz bojujem beznou domacou klasikou - kupel noh, pemza a mazanie :-) Davnejsie som mala z alverde na nohy tiez taky krem alebo balzam s piniou a limetkou, ale ten sa asi uz nevyraba

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates