Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

06 marca 2017

Zelené DETOX smoothie

bioekologika

Minulý týždeň sa nám s príchodom marca celkom prirodzene v každodennom živote začalo objavovať čoraz viac zelenej farby na oblečení, v interiérových doplnkoch a aj v jedle. Poviete si, nič zvlášte, veď už začal marec a na tú záplavu zelenej viacerí doslova čakáme. A tak aj my, s našou BioEkoLogikou, každý deň znova a znova skúmame o koľko povyrástli púčiky na stromoch, ktoré kvety pomaličky vyliezajú zo zeme a tešíme sa najmä na naše milované bylinky. A tak to máme asi všetci, celkom prirodzene s nástupom jari hľadáme a podvedome aj cítime, že potrebujeme zmenu okrem iného aj v stravovaní. A keďže jarný detox nemusíme nutne brať ako nejakú nezmyselnú marketingom podporenú teóriu, ale môžeme si z neho zobrať aj zopár pozitívnych faktov, je najvyšší čas sa pomyselne rozhýbať aj v spôsobe jarného stravovania. 
Detox nám môže pomôcť vylúčiť z tela toxické látky, spustiť očistu orgánov, zlepšiť krvný obeh a dodať energiu, teda všetko čo potrebujeme pre reštartovanie po zimnom útlme. 
Skvelý a chutný detoxikáciu podporujúci tip pre milovníkov smoothie je tu. Dokonca ho oceňujú aj viacerí naši známi, ktorí kel inak veľmi nemusia. 

NIELEN JARNÉ DETOX SMOOTHIE

1 a ½ šálky kelových listov alebo špenátových listov
½ uhorky
2 nasekané stonky zeleru
1 menší citrón nakrájaný bez kôry
1 dozretý banán
1 šálka nakrájaného, mrazeného ananásu
2 PL chia semienok
½ – 1 ČL spiruliny v prášku
1 šálka nesladeného mandľového mlieka
1 šálka studenej, prefiltrovanej vody
hrsť ľadových kociek alebo drte

Všetko spolu dobre premiešame v mixéri na vysokej rýchlosti, až pokým hmota nie je krémová a jemná. Môžeme pridať aj trošku čerstvého zázvoru, pre výraznejšiu chuť. 

Prečo práve tieto ingrediencie, v čom sú prospešné?
KEL – obsahuje rastlinné proteíny, antioxidanty, kalcium, vitamín A, železo a magnézium je skvelý pre reguláciu trávenia, podporu imunity a tiež pre zdravú pokožku
UHORKA – obsahuje draslík, vitamín C, elektrolyty, je dobrá proti nadúvaniu
ZELER – obsahuje kalcium, vitamíny skupiny B, železo, horčík, je vhodný na detoxikáciu
CITRÓN – obsahuje vitamín C, je vhodný pri detoxikácii, čistí pečeň, podporuje imunitu
BANÁN – obsahuje vlákninu, draslík, horčík, vitamín C, vitamín B6, vitamín A, na podporu trávenia
ANANÁS – obsahuje mangán, vitamín C, vláknina, bromelín, antioxidanty, na redukciu vrások, protizápalové účinky a podporu imunity
CHIA SEMIENKA – obsahuje rastlinné proteíny, železo, vápnik, vlákninu, omega mastné kyseliny, dobré na hydratáciu a správne trávenie
SPIRULINA – obsahuje rastlinné proteíny, esenciálne mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, chlorofyl, dopĺňa energiu, podporuje fukcie mozgu

A všetky tieto ingrediencie spolu prispievajú k celkovému zlepšeniu i pri jarnej únave, obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, sú jednoduché na trávenie a vhodne doplnia odľahčený jarný jedálny lístok. Nech sa páči, určite vyskúšajte :) 

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates