Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

10 marca 2017

Rýchla pomoc na opuchnuté oči

bioekologika

S príchodom jari oveľa častejšie riešime opuchnuté oči. Teda v tomto aspekte si my dve dokonale rozumieme a opuchnuté oči, alebo skôr problémy s nimi, sú našou naozaj obľúbenou témou na rozhovory. Tento problém pripisujeme hlavne začiatku alergickej peľovej sezóny, ale predsa. Kto by chcel ráno vstávať s opuchnutými očami a potom si také oči ešte aj nalíčiť? V podstate to nie je ani otázka, jednoducho nikto taký sa nenájde. A pre nás ženy, je to ešte o kúsok problematickejšia situácia. 
Keď si začnete hľadať informácie, zistíte, že opuchnuté oči spôsobujú hlavne estetický problém, ale ich príčina býva zdravotného charakteru. Všetko totiž záleží na lymfe a jej stagnácii. Tá môže vzniknúť vplyvom zápalov, alergií, ochorení štítnej žľazy či obličiek a to sa zväčša prejaví aj opuchom očí.
Prevencia je aj v tomto prípade namieste, rovnako ako pri všetkých ochoreniach a zdravotných problémoch, a oplatí sa dodržiavať niekoľko základných rád, ako napríklad piť dostatok čistej vody, ktorá vyplaví z tela toxíny, ale tiež aj obmedziť solenie a naopak zase zvýšiť konzumáciu zeleniny a diuretických potravín. No a k tomu všetkému treba pridať aj dostatok kvalitného spánku. 
Tie z času na čas sa vyskytujúce ranné opuchy očných viečok žien však môžeme zaradiť skôr k estetickému problému, príčinou ich vzniku býva hormonálna nerovnováha, pri častom opakovaní ich už môžeme považovať za signál, ktorý by mal vyšetriť lekár. Ak teda občasne trpíte opuchom okolo očí, my sme vyskúšali už niekoľko overených dostupných tipov s rýchlym riešením, medzi ktorými si možno nájdete aj vy ten pre vás najúčinnejší :)

1. ALOE VERA
Táto rastlinka je známa pre svoje upokojujúce vlastnosti, zjemňuje pokožku a tiež pôsobí proti zápalom. Pomáha opraviť kožné bunky i vďaka vysokému obsahu vitamínu E a antioxidantom, čo sa prejaví i na zmiernení opuchu. Čerstvý gél z listov aloe vera stačí prstami aplikovať na okolie očí pod spodné viečko a takmer okamžite príde pocit úľavy a osvieženia. 

2. ČAJOVÉ VRECÚŠKA Z HARMANČEKOVÉHO ČAJU
Vylúhované a vychladené vrecúška môžu poslúžiť aj ako obklad na oči. Stačí na 5 minút priložiť na zatvorené oči a antioxidanty vo vnútri vrecúška zlepšia cirkuláciu lymfy, vypnú pokožku a pomôžu očné okolie odvodniť. 

3. STUDENÉ LYŽIČKY
Starý dobrý trik, ktorý funguje takpovediac na počkanie. Vychladené lyžičky (z chladničky alebo ponorené v studenej vode) treba priložiť na zatvorené očné viečka a opuch sa zmierni už za malú chvíľku. 

4. VYCHLADENÝ OČNÝ KRÉM
Prvá pomoc na opuchnuté oči je aj očný krém uschovaný v chladničke. Očný krém je špeciálne navrhnutý pre citlivé očné okolie a často je jeho úlohou nielen pokožku hydratovať a vyživovať, ale tiež zmierňovať opuchy a tmavé kruhy. 

5. RUŽOVÁ VODA
Kozmetické vatové tampóny namočené v ružovej vode treba prikladať na oči a očné okolie na dobu 15 – 20 minút. Ružová voda zmierni opuch a tiež prípadné začervenanie alebo podráždenie. Okrem toho ružová voda je hypoalergénna a tonizuje.  

6. MASÁŽ OČNÉHO OKOLIA
Jemné krúživé pohyby v smere hodinových ručičiek pomáhajú rozprúdiť lymfu a spevniť očné okolie. Je dobré opakovať takúto masáž 2 – 3 krát do týždňa. 

Takýchto domácich receptov, ktoré pomôžu s opuchnutými očami sa nájde samozrejme viac. Medzi obľúbené tiež patrí prikladanie nastrúhaného surového zemiaku vo vreckovke, ľadové kocky vo vreckách alebo plátky vychladenej uhorky. Ako sa hovorí, oči sú oknom do duše a všetci chceme, aby pohľad do nich bol čo najpríjemnejší.

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates