Jednou z pozitívnych vecí, ktoré na lete oceňujeme (a vy už asi viete, že pre nás leto až tak príjemné nie je), je možnosť pozbierať plody svojej práce v záhrade a tešiť sa z ovocnej a zeleninovej úrody. Podstatnú plochu v našich záhradách zaberajú aj bylinky a ich pestovanie nás teší z roka na rok viac a viac.
Bylinky si sušíme, mrazíme, vyrábame z nich hydroláty, naparovacie zmesi, občas jemne rozomleté primiešame do pleťovej alebo vlasovej masky a občas sa pokúšame vyrobiť nejaký vlastný kozmetický produkt. Oveľa častejšie ich ale používame v kuchyni. Napríklad pri príprave šalátu volíme najčastejšie vlastné domáce oleje ochutené bylinkami a rovnako tak aj do marinád, pri varení polievky alebo na pečenú zeleninu.
Pri ich výrobe používame olivový alebo slnečnicový olej (môžete zvoliť aj iný podľa chuti) a vždy čisté a vysterilizované nádoby. Hotový bylinkový olej skladujeme na chladnom a tmavom mieste, kde vydrží niekoľko týždňov.
Používame čerstvé, umyté a dobre osušené bylinky v pomere približne 30 g byliniek na 250 ml oleja a vyrábame si 1 druhové oleje (napr. bazalkový, rozmarínový), ale aj zo zmesi byliniek (napr. saturejka, rozmarín, bazalka, tymián). Kombinácie záležia len na vašej chuti a fantázii, môže sa pridať tiež chilli paprička či strúčik cesnaku :)
3 metódy ako si bylinkový olej vyrobiť doma
SOLÁRNA METÓDA
Znamená, že zatvorenú fľašku alebo pohár s olejom a bylinkami necháme na slnečnom mieste (okenný parapet) na 4 až 6 týždňov. V pravidelných intervaloch jemne pretriasame, aby sa bylinky rozpadli čo najmenej. Teplo zo slnečných lúčov pomáha bylinným zložkám “prestúpiť“ do oleja a získa tak príjemnú chuť a vôňu.
ZAHRIEVACIA METÓDA
Ide o pomalé zahrievanie pri nízkej teplote maximálne do 40 – 50ºC a teda nejde o varenie. Do hrnca nalejeme vodu, vložíme nádobu s olejom a bylinkami a necháme pozvoľna zahrievať aspoň 2 – 3 hodiny, čím dlhšie, tým lepšie. Sledujeme, aby v hrnci nechýbala voda.
METÓDA ZA STUDENA
Je jednoduchá, ale časovo trvá najdlhšie. Fľašu alebo pohár s bylinkami umiestnime na chladné a tmavé miesto na dobu 1 – 2 mesiacov a občas skontrolujeme a pretrasieme.
A čo s olejom po dobe prípravy? Nezáleží na spôsobe, ktorý použijeme, vždy je dobré ho precediť cez jemné sitko alebo bavlnené plátno a naliať do čistej nádoby. A potom už len užívať intenzívnu chuť a vôňu pri varení alebo pri výrobe kozmetiky.
Čiže, aj toto je jeden zo spôsobov, ktorými si leto užívame. V obklopení voňavých byliniek a skorých ranných výletov po záhrade, kedy nám chodidlá zmáča ranná rosa a pohladia nás slnečné lúče. Vyskúšali ste si už doma vyrobiť takýto olej? Ak máte tipy a rady, šup s nimi do komentára :)
✍🏻 by Veve & Lulu
zdroj foto: pexels.com
0 komentárov:
Zverejnenie komentára