Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

12 júna 2019

Ako vyrobiť bylinkový olej

bioekologika

Jednou z pozitívnych vecí, ktoré na lete oceňujeme (a vy už asi viete, že pre nás leto až tak príjemné nie je), je možnosť pozbierať plody svojej práce v záhrade a tešiť sa z ovocnej a zeleninovej úrody. Podstatnú plochu v našich záhradách zaberajú aj bylinky a ich pestovanie nás teší z roka na rok viac a viac. 
Bylinky si sušíme, mrazíme, vyrábame z nich hydroláty, naparovacie zmesi, občas jemne rozomleté primiešame do pleťovej alebo vlasovej masky a občas sa pokúšame vyrobiť nejaký vlastný kozmetický produkt. Oveľa častejšie ich ale používame v kuchyni. Napríklad pri príprave šalátu volíme najčastejšie vlastné domáce oleje ochutené bylinkami a rovnako tak aj do marinád, pri varení polievky alebo na pečenú zeleninu. 
Pri ich výrobe používame olivový alebo slnečnicový olej (môžete zvoliť aj iný podľa chuti) a vždy čisté a vysterilizované nádoby. Hotový bylinkový olej skladujeme na chladnom a tmavom mieste, kde vydrží niekoľko týždňov. 

Používame čerstvé, umyté a dobre osušené bylinky v pomere približne 30 g byliniek na 250 ml oleja a vyrábame si 1 druhové oleje (napr. bazalkový, rozmarínový), ale aj zo zmesi byliniek (napr. saturejka, rozmarín, bazalka, tymián). Kombinácie záležia len na vašej chuti a fantázii, môže sa pridať tiež chilli paprička či strúčik cesnaku :)

3 metódy ako si bylinkový olej vyrobiť doma

SOLÁRNA METÓDA

Znamená, že zatvorenú fľašku alebo pohár s olejom a bylinkami necháme na slnečnom mieste (okenný parapet) na 4 až 6 týždňov. V pravidelných intervaloch jemne pretriasame,  aby sa bylinky rozpadli čo najmenej. Teplo zo slnečných lúčov pomáha bylinným zložkám “prestúpiť“ do oleja a získa tak príjemnú chuť a vôňu. 

ZAHRIEVACIA METÓDA

Ide o pomalé zahrievanie pri nízkej teplote maximálne do 40  – 50ºC a teda nejde o varenie. Do hrnca nalejeme vodu, vložíme nádobu s olejom a bylinkami a necháme pozvoľna zahrievať aspoň 2 – 3 hodiny, čím dlhšie, tým lepšie. Sledujeme, aby v hrnci nechýbala voda. 

METÓDA ZA STUDENA

Je jednoduchá, ale časovo trvá najdlhšie. Fľašu alebo pohár s bylinkami umiestnime na chladné a tmavé miesto na dobu 1 – 2 mesiacov a občas skontrolujeme a pretrasieme. 

A čo s olejom po dobe prípravy? Nezáleží na spôsobe, ktorý použijeme, vždy je dobré ho precediť cez jemné sitko alebo bavlnené plátno a naliať do čistej nádoby. A potom už len užívať intenzívnu chuť a vôňu pri varení alebo pri výrobe kozmetiky. 

Čiže, aj toto je jeden zo spôsobov, ktorými si leto užívame. V obklopení voňavých byliniek a skorých ranných výletov po záhrade, kedy nám chodidlá zmáča ranná rosa a pohladia nás slnečné lúče. Vyskúšali ste si už doma vyrobiť takýto olej? Ak máte tipy a rady, šup s nimi do komentára :)

✍🏻 by Veve & Lulu

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates