Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 apríla 2019

KNIHA: Bylinky z babičkinej záhrady

bioekologika

Pamätáte si na svoj herbár? Ten vlastnoručne vyrobený z detských - školských čias? A možno ho niektorí aj máte stále odložený ako milú spomienku na bezstarostné obdobie. Možno z neho nájdete už len pár stránok s vylisovanými bylinkami, ale v každom prípade detské nadšenie objavovať a skúmať ich účinky, sa rokmi väčšinou znásobuje a vyústi do skutočnej bylinkovej vášne.   
Pri listovaní knihami o bylinkách máme ešte aj dnes taký nostalgický pocit, akoby sme listovali svojimi detskými herbármi. Každá stránka v nich je pre nás dôležitá a plná zaujímavých informácií a každá robí dobre duši i telu
Pravda je, že bylinkový nadšenec asi nikdy nemá doma dosť literatúry k tejto téme....alebo si to aspoň myslí :)  Každá nová knižka ho vždy poteší a s radosťou ju pripojí k jej knižným kolegom. V duchu jarného upratovania sme si s Veve nedávno naše knižné bylinkové zbierky prezreli, vrátili si navzájom požičané knihy a urobili v nich prehľad. O výslednom počte radšej nebudeme referovať, ale ak ste na tom podobne ako my a vaše poličky sú doslova plné kníh o bylinkách, možno si hovoríte, že na čo by ste si vlastne mali kúpiť Bylinky z babičkinej záhrady od Miriam Latečkovej? Nebude len ďalšia do zbierky? 
Máme jasnú odpoveď, nie, to rozhodne nebude a keď budete čítať ďalej, dáme vám minimálne 3 dôvody, prečo knihu vo svojej knihovničke s otvorenou náručou privítať :)


1. Nie je to herbár

Na vysvetlenie, herbár ako taký vonkoncom nie je zlý. Mať doma skutočne dobrý herbár vám pomôže rozoznávať aj najmenšie detaily a podľa nich určovať, o ktorú bylinku ide. Ale nepotrebujete ich mať 5 alebo viac. Táto kniha je iná a nejde cestou herbára. Obsahuje časť s názvom Najčastejšie voľne sa vyskytujúce bylinky a v nej nájdete 28 byliniek, ich popis, účinné látky, účinky, čo a kedy zbierať a najmä praktické tipy a recepty na to, čo a ako z nich pripraviť, plus nejakú zaujímavosť. Skutočne ide o tie z nich, ktoré ľahko nájdete vo voľnej prírode alebo si ich môžete dopestovať aj sami doma. Napríklad pri všeobecne obľúbenej medovke nájdete recept na balzam na pokojný spánok, ale aj to, že z nej môžete pripraviť čaj, pleťovú vodu, telový a pleťový olej alebo cukríky na hrdlo. Takže tu nejde len o teóriu, ale predovšetkým o prax. A to je presne dôvod, pre ktorý sa ku knižke budete pravidelne vracať, pretože vám povie, na čo, je ktorá bylinka vhodná a najmä, čo si z nej môžete doma jednoducho pripraviť. 


2. Viac ako 100 receptov

Predsa načo by ste si bylinky zbierali a sušili, keď by ste nevedeli, čo s nimi robiť. A to neznamená, že sa z nich dá pripraviť iba čaj. Či už ide o chrípku alebo prechladnutie, kožné alebo tráviace problémy, bolesť kĺbov alebo zlý spánok, v tejto knihe nájdete odpovede pre celú rodinu. A keď myslíme, pre celú rodinu, myslíme to doslovne. 
Bylinky a deti je totiž špeciálna časť, ktorá sa venuje tomu, ako začať s bylinkami už pri najmenších deťoch a prečo, výrobcovia uvádzajú tvrdenie "nevhodné pre deti od 3 do 12 rokov" na svojich bylinných liečivých prípravkoch. Tiež sa dozviete ako dávkovať bylinky pre deti a ako z nich pripraviť čaj na strach zo škôlky, na nechutenstvo, pri prerezávaní zúbkov alebo čím masírovať bruško. 
Viac ako 100 receptov, však znamená to, že z byliniek si môžete vyrobiť čaje, maceráty, odvary, tinktúry, krémy, oleje, octy, pestá, sirupy, cukríky, kúpeľové soli, telové pílingy a mnoho iného do domácej zelenej lekárničky a aj do kúpeľne. Napadlo vás už niekedy vyrobiť si doma tablety z byliniek? Nie? Máte teda, nad čím pouvažovať. Len pre informáciu, postup nájdete na strane 62 :) 


3. Naučí vás s bylinkami spolunažívať

Pri listovaní Byliniek z babičkinej záhrady dostanete toľko podnetov, že určite nezostanete doma sedieť a len tak hľadieť na pekné obrázky. Doslova vás pozve do prírody hľadať, spoznávať a objavovať ich krásu a účinky. Veľa vám napovie aj ich tvar, vôňa, ale aj miesto, kde rastú. Pretože nestačí ich len poznať, ale treba vedieť aj to, ako ich používať. Naučí vás, ktoré hľadať na slnku, v polotieni alebo v tieni, či je lepšie zbierať ich s nožničkami alebo len svojimi rukami a aj to ako ich spracovať a uskladniť, aby ste sa z nich tešili aj v zimnom období, nielen počas sezóny. Možno sa rozhodnete viaceré druhy doma pestovať, aj keď máte len balkón alebo dokonca ani ten. Veď ako sa hovorí, nie je na svete bylina, ktorá by na niečo nebola. A toto tvrdenie je dosť veľká motivácia vypestovať alebo nazbierať si vlastné bylinky a potom sa z nich tešiť pri výrobe rôznych „liečiv“ pre celú rodinu. 

Originálny názov: Bylinky z babičkinej záhrady
Autor: Miriam Latečková
Vydavateľstvo: NOXI
Rok vydania: 2018
Počet strán: 268
Bežná predajná cena: 17,90 €

Čo viac dodať na záver? Napríklad to, že v knihe nájdete množstvo cenných informácií, prehľadne usporiadných do kapitol a aj v tabuľkách. Ide o osobné tipy a odskúšané recepty autorky. Ako bonus je v nej priestor na poznámky, upúta pekným dizajnom, ručne maľovanými ilustráciami, pevnými stranami (je ich 268), kvalitným a na dotyk príjemným obalom. Nájdete ju na autorkinej „bylinkovej stránke“ babickinebylinky.sk a aj v mnohých dobrých kníhkupectvách (internetových aj kamenných). Komu by sme ju teda odporúčali? Kniha Bylinky z babičkinej záhrady je ideálna pre bylinkárov začiatočníkov, ale aj pre skúsených s rokmi praxe. Určite si v nej každý nájde množstvo odporúčaní a nápadov, ktoré pomôžu zvládnuť rôzne životné a zdravotné situácie s úsmevom a dôverou, že príroda pozná liek na každú boliestku. 

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

  1. Tuto knizku som mala v knihkupectve v rukach uz asi 2x, no stale vaham. Je vyborna, no niekolko bylikovych kniziek doma uz mam. Tak dumam a dumam, ci mi treba dalsiu. No uvidime, ale zatial som naklonena kupe :-)
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej - hej, táto situácia s knihami je nám tiež dobre známa :) a pri tých bylinkových obzvlášť, ten pocit, že mám ich doma už dosť, no ale táto je fakt iná. Receptov a návodov je v nej oveľa viac ako len takej "suchej teórie" a pre toho, kto si zvykne vyrábať domáce liečivá alebo kozmetiku, je ideálna.

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates