Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

04 apríla 2019

RECENZIA: Zero Waste sviečky zo včelieho vosku VONIA

bioekologika

Keď má značka vyrábajúca sviečky názov VONIA, môžete si byť istí, že to nie je len tak. A pokiaľ máte radi vône, ktoré sú skutočne prírodné, plus ak vašu pohodovú večernú atmosféru bežne dotvárajú aj mihotajúce sa plamene sviečok, určite zbystrite pozornosť. V najbližších riadkoch bude reč o ekologických a bezodpadových sviečkach s príjemnou medovou vôňou zo včelieho vosku od slovenskej značky VONIA. 
Včelí vosk je úžasná, multifunkčná a voňavá surovina. Pamätáme si, že naše babičky ho mali doma vždy dostupný a potierali ním plechy pred pečením, ale vosk má samozrejme aj oveľa viac možností ako ho používať. Používa ho farmaceutický, potravinársky a kozmetický priemysel, uplatní sa pri výrobe ekologických doplnkov do domácností, sviečok alebo aj na ošetrenie dreva a nábytku.  
Sviečky zo včelieho vosku sa dajú vyrábať 2 spôsobmi - stáčaním alebo odlievaním, a my vám ich veľmi rady predstavíme :) Totiž, VONIA je slovenská značka, ktorá ponúka oba druhy sviečok a oba sú ručne vyrábané z pravého slovenského včelieho vosku bez prímesí

Výhody sviečok zo včelieho vosku

príjemná medová vôňa
sviečky neprskajú, nekvapkajú, nedymia
produkujú záporné ióny
dokážu čistiť vzduch od prachu, peľu, plesní a iných alergénov
sú vhodné pre alergikov
vrhajú jasnejšie a príjemnejšie svetlo
dlhšie horia, dokonca aj až 3-krát dlhšie ako parafínové
horiaci vosk stimuluje hypofýzu a zvyšuje aktivitu snov, rovnako aj kreativitu


VONIA sviečky so svietnikom

Konkrétne, v tomto prípade, ide o balenie 9 kusov čajových sviečok, ku ktorým je pribalený 1 sklenený svietnik. Sú vyrobené z čistého včelieho vosku a sú kompletne bezodpadové, pretože neobsahujú hliníkový obal. Ak vám na používanie nestačí len 1 sklenený svietnik, pravdepodobne doma vhodný nájdete alebo vám možno dobre poslúži aj iná sklenená podložka. Prípadne, môžete sviečky zapáliť v malých sklenených pohárikoch od zaváranín. To veľmi pekne vyzerá aj na balkóne alebo v záhrade a za chvíľku máte romantickú alebo hygge pohodičku  :) 

Menšia komplikácia môže nastať kvôli veľkosti otvoru určeného na vloženie sviečky. Tieto VONIA sviečkybezobalové a pokiaľ by ste ich chceli viacero naraz zapáliť vo svietniku určenom na 2, 3, 4 a viac sviečok, možno sa vám to nepodarí. Dôvod je prozaický, bezobalová čajová sviečka bez problémov pasuje do pribaleného skleneného svietnika, ale otvory v bežnom svietniku počítajú s hliníkovými obalmi, čiže tam už nezostáva miesto na to, aby ste tam bezpečne zapálili sviečky z včelieho vosku. Tie včelie sú o niečo vyššie ako tie v hliníkových obaloch a sú aj o niečo väčšie, čo sa týka priemeru. Mať doma vhodný svietnik na takúto sviečku je dôležité z hľadiska bezpečného používania. Nemôže predsa horieť len tak bez obalu, pretože by sa rozpustila a roztiekla. Jasné, no nie :) Napríklad do tohto dreveného (viď. obr.) sa používať nedá, pretože tam vojde len bez obalu, čiže by sa roztiekla a svietnik by bol nepoužiteľný a naviac z hľadiska bezpečnosti tento spôsob nemožno ani považovať za ideálny. Rozhodne sa nedajte odradiť, určite nájdete taký svietnik, ktorý vám bude vyhovovať a budete si môcť užívať všetky ekologické a iné benefity sviečok zo včelieho vosku.


1 čajová sviečka VONIA20 g a pri našom teste horenia vyhorela za približne 5 hodín. Keď si ju zapálite, odporúčame ju nechať vyhorieť buď na jeden raz alebo nechať horieť aspoň 2 hodinky, aby sa vám nestalo, že zostane okolo stredu a knôtu rozpustený vosk a sviečka sa akoby “dusí“ a potom už nehorí dobre. Niekedy je potrebné pristrihnúť dlhší knôt, čím sa zároveň mierne predĺži aj doba horenia na takmer 6 hodín, rozhodne sa však môžete tešiť na príjemnú hru svetla a ešte príjemnejšiu vôňu. Sladká, medová, príjemná a nevtieravá vôňa zanecháva v miestnosti stopu včelieho vosku. Nemyslite si, že z 1 čajovej sviečky bude vôňa veľmi intenzívna a doslova zaplní miestnosť s 30 m², ale keď ich použijete naraz viac, bude to príjemnejšie pre oči, aj pre noštek :)

Možno vám to bude znieť divne, ale už len držať tieto sviečky v rukách vám dá pocit tepla a pokoja. Dodávajú domovu teplo a príjemnú atmosféru a ak si ich vyberiete ako darček, určite nešliapnete vedľa. Krabička s 9 sviečkami VONIA a skleneným svietnikom stojí 7,70 € a podarujete s ňou aj kus voňavej prírody.

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

  1. Ked mne ich je vzdy luto zapalit. Vzdy si ich na Vianoce kupim a potom na ne len pozeram, take su pekne :-).
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To áno, sú naozaj krásne a voňavé. Ale zas na druhú stranu, robia aj príjemnejšie svetlo a krajšiu atmosféru :)

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates