Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

24 apríla 2019

RECENZIA: MISTRAL ovocné čaje POPRADSKÉ

bioekologika

Vybrať si tú správnu príchuť čaju môžeme, v našom prípade, pokojne prirovnať k dobre premyslenému ťahu na šachovnici. Má to svoje pravidlá a funguje to asi takto. Napríklad, ráno preferujeme sviežejšie a ľahšie chute a postupne k večeru volíme aj intenzívnejšie vône alebo korenisté chute. V letných mesiacoch sa vyhýbame škorici alebo zázvoru a v zime zas neholdujeme tropickým chutiam. Jedna má radšej na jazyku sladšie tóny a druhá zas pokojne i horkejšie. Pričom ale platí, že bylinkové čaje zostávajú vždy takou prvou voľbou. A tých pravidiel je ešte celkom dosť, takže toto je len kúsok aspoň pre lepšiu predstavu :) To najsprávnejšie pritom je, ak podstatnú časť denného pitného režimu tvorí čistá voda a čaje tvoria len doplnok, ktorý si o to viac dokážeme vychutnať. A aj keď pestovanie, zbieranie, spoznávanie i sušenie byliniek a vytváranie rôznych bylinných zmesí na najrôznejšie potreby sú našou spoločnou celoročnou záľubou, zároveň ale dodržiavame ešte jedno zásadné pravidlo, že pri pití bylinkových čajov treba byť opatrný a nepreháňať to s ich dlhodobou či nadmernou konzumáciou, aby bylinky pre organizmus zostali stále liečivé (najmä vtedy, keď to je najviac potrebné) a tiež, aby sa organizmus konzumáciou len bylinných zmesí zbytočne nezanášal napríklad alkaloidmi. Balené čaje síce pri nákupe skôr obmedzujeme, no o to viac si vyberáme a čajový rituál s potešením spestrujeme práve ovocnými čajmi :) 
Je to však už dlhší čas, čo sme objavili 3 príchute čajov MISTRAL slovenskej značky Popradské. Konkrétne sú to ovocno - kvetové čajové zmesi a v celkom prekvapivých kombináciách. Uznajte, že Marhuľa & Levanduľa, Čerešňa & Ruža a Slivka & Jazmín sa nevidia v čajovej harmónii len tak. 
No a keďže sú ovocné, ale zároveň rafinovane aj kvetové, hodia sa nám v podstate od rána do večera. Ideálne naštartujú deň pri raňajkách a po návrate z práce alebo zo školy, sa v ich spoločnosti dá krásne zrelaxovať. Chutia teplé i studené a chutia vlastne celej rodine. Vždy, keď vidíme ich obaly a prečítame si ich popisy, akosi automaticky sa nám vybavia ovocné sady, kde práve dozrieva ovocie na stromoch a niekde v diaľke zaváňajú rozkvitnuté záhony ruží a levandúľ, ktoré obletujú usilovne pracujúce včielky. Presne taká je naša predstava, a to len z krabičiek a písmeniek :) Že si neviete predstaviť, čo sa stane potom, keď tieto čaje aj ochutnáte? To vám povieme teraz, ale rozhodne by ste si "ochutnávku" nemali nechať ujsť. 

Ovocný čaj Marhuľa & Levanduľa MISTRAL

"V rozvoňanej levanduli sa rozlievajú sladké dužiny marhúľ. Jemná a voňavá chuť tohto čaju je balzamom na pokojnú chvíľku pre seba. Dokonalé, voňavé a chutné. Presne také je spojenie voňavej levandule a sladkastých marhúľ, ktoré prepožičali svoju šťavnatosť kvetu. Výnimočná a jedinečná chuť tohto čaju bude vašim spoločníkom pri chvíľke pre seba. Darujte si čaro, dokonalosť a vôňu." 



Tento čajík krásne vonia. Sladko po marhuliach a korenisto po levanduliach. Aj chuťovo je na tom celkom podobne. Najprv zacítite na jazyku sladkasté, ovocné tóny marhúľ a za nimi sa chuťové bunky roztancujú v levanduľovom opojení. Je to svieži, ovocný čaj, ale nie kyslý, čiže chutí aj deťom. Okrem toho, cítiť v ňom aj jemne vanilkovú chuť a ideálne si ho vychutnáte v spoločnosti celej rodiny, keď po nedeľnom obede naservírujete ovocný koláč a pridáte k nemu možno aj kôpku vanilkovej zmrzliny :)

Ovocný čaj Čerešňa & Ruža MISTRAL

"Našu ružu sme zbavili tŕňov a jej lupene položili do sladkých čerešní. Prekvapivo čarovná chuť a vôňa vás prenesie do tej najvoňavejšej záhrady. Predstavte si lupene červenej ruže, ktoré sú ako perina. Zatvorte oči a nadýchnite sa. Ak sa ponoríte do jej vône, zacítite sladkastú chuť čerešní. Túto jedinečnú kombináciu sme vytvorili presne pre vás. Jej symbolom je červená farba a jedinečnosť. Čaj, v ktorom sa snúbi vôňa lupeňov ruží a sladkosť krvavo červených čerešní, vás zavedie na miesta tých najkrajších a najvoňavejších záhrad."



Už na prvý pohľad vás očarí sýta červená farba nálevu a na prvé ochutnanie zase hravá kompozícia chutí. Tento čaj je intenzívny, jemne sladko-kyslý po čerešniach a dokonale nasledovaný výraznou chuťou a vôňou lupienkov ruží. Nie je to bežná kombinácia, ale o to viac prekvapivá a nezabudnuteľná. Nám najviac pasuje k tvarohovým a jogurtovým dezertom, ale na horúce letné popoludnie je vynikajúci aj jeho vychladený variant s kockami ľadu, lístočkami mäty a plátkami citróna.

Ovocný čaj Slivka & Jazmín MISTRAL

"Jedinečné spojenie ovocia a kvetu sa zhmotnilo a vytvorilo tak voňavú kombináciu neopakovateľnej chuti. K šťavnatej a sladkej slivke sme pridali voňavý jazmín. Chuť tohto čaju vás prekvapí a poteší zároveň. Ak je v poézii základ slovo, tak pri čaji je to vôňa. Zavrite oči a nechajte sa unášať do čarovného prístavu vašich tajných skrýš. Vychutnajte si tento čaj a dovoľte rozkvitnúť vašej fantázii."



Ak sme do niektorej z týchto 3 čajových chutí vkladali najväčšie očakávania, bolo to práve do slivkovo-jazmínovej zmesi. Pretože, čo je slivkové, to hneď upúta našu pozornosť, a teda aj čajov so slivkovou chuťou sme už vyskúšali niekoľko. A nesklamali sme sa. Jeho ovocná symfónia v lete osvieži a v zime zahreje, pripomína trochu orientálnu rozprávku vďaka výraznej chuti a vôni jazmínu, ktorú trochu "uzemňujú" slivky. Každá šálka vám dovolí zasnívať sa a vykúzli príjemný pocit na duši. Pre nás to je chuťovo asi najzaujímavejšia kombinácia :)



Ak by ste chceli vedieť, ktorý z čajov je nám najbližší, asi vás odpoveďou sklameme. Nemáme medzi nimi favorita, vraciame sa ku všetkým a stále nám chutia ako po prvýkrát. Do každého si pridávame aj pár kvapiek citrónovej šťavy, ale to necháme na vašej chuti, pretože to nie je nevyhnutné, nakoľko čaje sú primerane aromatizované. Zloženie uvedené na krabičkách deklaruje, čo každé vrecúško obsahuje. Po podrobnej analýze skúmavými očami sme v samotných vrecúškach neobjavili žiadne podozrivé čiastočky látok v zmysle prázdnych „plničov“, ktoré by s čajom nemali byť spájané. Veríme, že sa nemýlime. Keďže čaj pomáha urýchliť rozklad organických látok v komposte, použité vrecúška čaju, po odstránení visačky na šnúrke, pridávame do kompostu. Papierové krabičky obsahujú 36 g čajovej zmesi balenej v 18 pyramídových vrecúškach a cena sa pohybuje okolo 1,80 €. Nájdete ich v kamenných obchodoch alebo v e-shope Popradské. Samotná značka Mistral je súčasťou produktového portfólia Baliarní obchodu Poprad, ktoré svoj kávovo-čajový príbeh začali na Slovensku písať už v roku 1955.

Už ste ich vyskúšali? Alebo si neviete vybrať, ktorým z nich začať svoje testovanie? Dajte nám vedieť. 


✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates