Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

24 septembra 2018

Ako vplýva teplota vody na nutričnú hodnotu čaju?

bioekologika

S nastávajúcimi jesennými dňami, chladnejším a premenlivým počasím je pre nás doslova nevyhnutné vychutnať si denne niekoľko šálok čaju. To sa nezaobíde bez striedania rôznych druhov byliniek a príchutí alebo aj zmesí. Jednoducho experimentujeme rady a výsledok občas býva nečakaným prekvapením. Niekedy dokonalým a niekedy skôr vhodným na prehodnotenie pôvodného zámeru :)
Nech je to už akokoľvek, bylinky sú súčasťou našich dní a čaj z nich si pripravujeme prakticky denne. 
Rozmýšľali ste však niekedy ako si takýto čaj pripravujete, respektíve či a ako veľmi je pri príprave čajového nálevu dôležitá teplota vody? O mnohých vitamínoch predsa vieme, že pri varení sa vytrácajú a že teplo im viac škodí ako pomáha. A tak nás logicky zaujímalo, ako by sme si vlastne ten čaj mali pripraviť tak, aby bol naozaj nielen chutný, ale najmä prospešný a plnohodnotný pre zdravie. 

Vitamíny skupiny B a vitamín C sú rozpustné vo vode a nachádzajú sa vo viacerých bylinkách: 
Vitamín B1 – harmanček, očianka, feniklové semienka, žihľava, petržlenová vňať, mäta, listy maliny, šípky, šalvia, rebríček...
Vitamín B2 – koreň lopúcha, harmanček, lucerna, senovka, mäta, listy maliny, šípky, šalvia...
Vitamín B3 – lucerna, koreň lopúcha, harmanček, sladké drievko, žihľava, mäta, petržlenová vňať, chmeľ...
Vitamín B6 – lucerna, kocúrnik, ovos...
Vitamín B12 –  lucerna, chaluha, chmeľ...
Vitamín C – koriander, tymián, kôpor, bazalka, rozmarín, šafrán, chilli, šalvia, mäta, šípky...
Mnohé zo spomenutých byliniek sa dajú ľahko kúpiť či dopestovať a niektoré sú vhodné aj na každodenné užívanie. Ako si ich pripraviť správne?

Vplyv teploty vody na kvalitu čaju

Výskumy veľmi v prospech tepla nehrajú, o čom sa môžete presvedčiť aj sami. Pre posúdenie vplyvu tepla na obsah vitamínov bola realizovaná štúdia v roku 2010, z ktorej vyplynulo, že po 15 minútach varu v mlieku sa obsah vitamínov skupiny B znížil, dokonca v prípade vitamínu B9 (kyselina listová) až o 36%. Čo sa týka vitamínu C, zohriatie čerstvej pomarančovej šťavy na teplotu 40ºC vykazovalo stratu vitamínu C až o 42,14% v štúdii z roku 2015. A na príklade zeleniny obsahujúcej vitamín C (napr. šalát, brokolica, špenát) sa 5 minútovým vplyvom tepla z varenia znížil obsah o 40,4 – 54,6% oproti pôvodnej hodnote vitamínu C. Čím vyššia je teplota, tým rýchlejšie sa vyskytuje oxidačné pôsobenie vo vitamíne C. 

Ako zachovať čo najlepší obsah vitamínov v čajovom náleve? 

Pri snahe zachovať čo najviac vitamínov je vhodné najskôr vodu prevariť a potom nechať pár minút odstáť a vychladnúť, čím sa do veľkej miery eliminuje vplyv tepla na zníženie obsahu vitamínov a minerálnych látok. Špecifikum pri minerálnych látkach je fakt, že vplyv horúcej vody nehrá až tak dôležitú úlohu, pretože nie sú výrazne citlivé na pôsobenie tepla a následné znehodnotenie ich obsahu. Napríklad ak máte radi mätu, je lepšie, pre zachovanie obsahu vitamínu C, ju macerovať za studena (prípadne vo vlažnej vode) ako ju variť a pripraviť si z nej čaj. Každá rastlina a bylinka má však iné požiadavky a špecifiká, ktoré je vhodné dodržiavať pre zachovanie toho najcennejšieho, čo v sebe má. 

Čo dodať na záver? Nie je až tak prekvapivé, že teplo má vplyv na kvalitu vitamínov, koniec koncov to je už niekoľko rokov známy fakt. Je pochopiteľné, že rovnako budú reagovať vitamíny aj pri príprave čaju. V lete je totiž jednoduché bylinky macerovať v studenej vode, ale v zime máme predsa radšej šálku teplého čaju, a to už si teraz premyslíme, s ako teplou vodou si ho pripravíme. Čo myslíte vy, budete sa na prípravu svojho bylinkového čaju budete pozerať rovnako ako pred poznaním týchto informácií?

pozdravujú vás Veve a Lulu 🍂

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates